StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Capacitatea civila a persoanei juridice

CAPACITATEA CIVILA A PERSOANEI JURIDICE


ELEMENTE INTRODUCTIVE


Capacitatea juridica generala a persoanei juridice desemneaza aptitudinea acestora de a avea drepturi si obligatie in diferite ramuri de drept. O componenta a capacitatii juridice generale o reprezinta capacitatea civila, inteleasa ca fiind aptitudi 535b15f nea subiectului colectiv de drept de a avea drepturi si obligatii de natura civila, adica de a dobandi si exercita drepturi subiective civile prin savarsirea de acte juridice civile prin intermediul organelor sale de conducere.

Capacitatea civila a persoanei juridice este formata din capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu.


CAPACITATEA DE FOLOSINTA A PERSOANEI JURIDICE


Capacitatea de folosinta a persoanei juridice reprezinta o componenta a capacitatii civile a acesteia si rezida in aptitudinea persoanei juridice de a avea drepturi si obligatii civile.

Capacitatea de folosinta prezinta urmatoarele caractere juridice: 1. legalitatea, 2. inalienabilitatea, 3. intangibilitatea, 4. generalitatea si 5. specialitatea.

Continutul capacitatii de folosinta deplina a persoanei juridice constituie aptitudinea de a avea drepturi si obligatii de natura civila. Persoana juridica va avea drepturi patrimoniale si nepatrimoniale si de asemenea, va avea posibilitatea asumarii de obligatii patrimoniale si nepatrimoniale.

Art. 34 din Decretul nr. 31/1954 consacra principiul specialitatii capacitatii de folosinta a persoanelor juridice. Acesta reprezinta o regula de drept civil in conformitate cu care persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi si obligatii civile care sunt in concordanta cu scopul acestuia, in cazul incheierii actelor juridice civile.Capacitatea de folosinta restransa a persoanei juridice inceteaza fie la inregistrarea acesteia, fie la inscrierea sa, fie la data inmatricularii sau a recunoasterii actului de infiintare a persoanei juridice, fie la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de admitere a inregistrarii.

Capacitatea de folosinta deplina a persoanei juridice inceteaza o data cu incetarea fiintei persoanei juridice.


CAPACITATEA DE EXERCITIU A PERSOANEI JURIDICE


Capacitatea de exercitiu a persoanei juridice este o componenta a capacitatii civile si consta in aptitudinea de a dobandi si exercita drepturi subiective civile si de a-si asuma si indeplini obligatii civile prin intermediul organelor de conducere desemnate.

Reglementarea legala generala se gaseste in dispozitiile art. 35 si 36 din Decretul nr. 31/1954.

Incetarea capacitatii de exercitiu a persoanei juridice se produce la momentul incetarii persoanei juridice insasi.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact