StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Capacitatea civila a persoanei juridice

CAPACITATEA CIVILA A PERSOANEI JURIDICEPROBLEME GENERALE


Capacitatea juridica generala a persoanei juridice desemneaza aptitudinea acestora de a avea drepturi si obligatie in diferite ramuri de drept. O componenta a capacitatii juridice generale o reprezinta capacitatea civila, inteleasa ca fiind aptitudinea subiectului colectiv de drept de a avea drepturi si obliga 949b17j tii de natura civila, adica de a dobandi si exercita drepturi subiective civile prin savarsirea de acte juridice civile prin intermediul organelor sale de conducere.

Capacitatea civila a persoanei juridice este formata din capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu.CAPACITATEA DE FOLOSINTA A PERSOANEI JURIDICE


Capacitatea de folosinta a persoanei juridice reprezinta o componenta a capacitatii civile a acesteia si rezida in aptitudinea persoanei juridice de a avea drepturi si obliga 949b17j tii civile.

Capacitatea de folosinta prezinta urmatoarele caractere juridice: 1. legalitatea, 2. inalienabilitatea, 3. intangibilitatea, 4. generalitatea si 5. specialitatea.

In conformitate cu dispozitiile art. 32 si 33 din Decretul nr. 31/1954, persoanele juridice care sunt supuse inregistrarii dobandesc deplina capacitate de folosinta de la data inregistrarii, iar celelalte persoane juridice - adica acelea care nu sunt supuse inregistrarii - dobandesc capacitatea de folosinta de la data actului de dispozitie care le infiinteaza ori de la recunoasterea actului de infiintare sau de la data autorizarii ori de la data indeplinirii unei alte cerinte legale, pentru ultima categorie de persoane juridice.

Exista si dispozitii speciale in cuprinsul altor acte normative cu privire la inceputul capacitatii de folosinta a persoanelor juridice.

Conform reglementarilor art. 33 alin. 1 si 2 din Decretul nr. 31/1954, inceputul capacitatii de folosinta a persoanei juridice are in vedere unul din urmatoarele momente: 1. data inregistrarii pentru persoanele juridice supuse inregistrarii; 2. data actului de dispozitie care infiinteaza persoana juridica, atunci cand aceasta nu este supusa inregistrarii; 3. data recunoasterii actului de infiintare, daca persoana juridica nu este supusa inregistrarii; 4. data autorizarii infiintarii, pentru persoana juridica ce nu este supusa inregistrarii si 5. data indeplinirii unei alte cerinte prevazute de lege, daca nu este reglementata necesitatea inregistrarii persoanei juridice.

Si in cazul persoanei juridice se poate vorbi de existenta unei capacitati de folosinta restranse. In acest sens pot fi mentionate reglementarile art. 33 alin. 3 din Decretul nr. 31/1954. Astfel, persoana juridica are o capacitate de folosinta restransa inainte de inregistrare sau inainte de data actului de recunoastere ori de data indeplinirii celorlalte cerinte prevazute de lege. Aceasta capacitate functioneaza chiar de la data actului de infiintare cu privire la drepturile constituite in favoarea ei, indeplinirea obligatiilor si a oricaror masuri preliminare ce ar fi necesare, dar numai in masura in care acestea sunt cerute pentru ca persoana juridica sa ia fiinta in mod valabil.

Continutul capacitatii de folosinta deplina a persoanei juridice constituie aptitudinea de a avea drepturi si obliga 949b17j tii de natura civila. Persoana juridica va avea drepturi patrimoniale si nepatrimoniale si de asemenea, va avea posibilitatea asumarii de obligatii patrimoniale si nepatrimoniale.Art. 34 din Decretul nr. 31/1954 consacra principiul specialitatii capacitatii de folosinta a persoanelor juridice. Acesta reprezinta o regula de drept civil in conformitate cu care persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi si obligatii civile care sunt in concordanta cu scopul acestuia, in cazul incheierii actelor juridice civile.

Capacitatea de folosinta restransa a persoanei juridice inceteaza fie la inregistrarea acesteia, fie la inscrierea sa, fie la data inmatricularii sau a recunoasterii actului de infiintare a persoanei juridice, fie la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de admitere a inregistrarii.

Capacitatea de folosinta deplina a persoanei juridice inceteaza o data cu incetarea fiintei persoanei juridice.CAPACITATEA DE EXERCITIU A PERSOANEI JURIDICE


Capacitatea de exercitiu a persoanei juridice este o componenta a capacitatii civile si consta in aptitudinea de a dobandi si exercita drepturi subiective civile si de a-si asuma si indeplini obligatii civile prin intermediul organelor de conducere desemnate.

Reglementarea legala generala se gaseste in dispozitiile art. 35 si 36 din Decretul nr. 31/1954.

Persoana juridica isi exercita drepturile si obligatiile prin organele sale, in actele facute de acestea, cu respectarea limitelor puterilor conferite, sunt actele persoanei juridice insasi.

Faptele licite sau ilicite ale organelor abilitate angajeaza din punct de vedere juridic subiectul colectiv de drept civil. Aceste fapte implica si raspunderea personala a persoanei fizice care le-a savarsit fata de persoana juridica si fata de terti.

Exista si dispozitii speciale cu privire la capacitatea de exercitiu a persoanei juridice, dispozitii reglementate in mai multe acte normative.

Persoana juridica dobandeste capacitate de exercitiu din momentul infiintarii sale de conducere. In acest caz, trebuie avute in vedere dispozitiile art. 33 alin. 3 din Decretul nr. 31/1954.

Capacitatea de exercitiu a persoanei juridice trebuie corelata cu capacitatea de folosinta a acestora, in sensul ca intotdeauna capacitatea de exercitiu trebuie sa se suprapuna peste intinderea capacitatii de folosinta si vom avea in vedere actele incheiate de organele de conducere ale persoanei juridice, cu respectarea limitelor puterilor conferite, pentru angajarea din punct de vedere juridic a persoanei juridice.

Pentru realizarea continutului capacitatii de exercitiu a persoanei juridice, functioneaza o serie de principii, cum ar fi: principiul pluralitatii organelor de conducere ale subiectului colectiv de drept si principiul raspunderii persoanelor fizice care compun organele de conducere, in raport de modul cum isi indeplinesc atributiile pentru punerea in actiune a capacitatii de exercitiu a persoanei juridice.

Incetarea capacitatii de exercitiu a persoanei juridice se produce la momentul incetarii persoanei juridice insasi.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact