StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Dreptul la proprietate

Dreptul la proprietate

Potrivit art. 480 din Codul civil , 'Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege.'.

Conform art. 135 al Constitutiei Romaniei din anul 1991 proprietatea este publica sau privata.

Bunurile proprietate publica sunt inalienabile.In conditiile legii ele pot fi date in administrarea regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori inchiriate.

Proprietatea privata 414e46e este in conditiile legii inviolabila. Dreptul de proprietate presupune trei posibilitati: de comportament asupra obiectului acestuia denumite prerogative, atribute, respectiv: posesia, folosinta si dispozitia. Aceste atribute perogative ale dreptului de proprietate se mai numesc si dezmembraminte sau drepturi: dreptul de posesie, dreptul de folosinta si dreptul de dispozitie. Prin posesie se intelege posibilitatea de a avea bunul respectiv in sfera de actiune a posesorului (fizic). Prin dreptul de folosinta se intelege posibilitatea de a beneficia de bunul respectiv direct. sau indirect, de a culege fructele (de exemplu costul chiriei). Dreptul de dispozitie inseamna posibilitatea de a dispune fizic (in mod exclusiv si absolut) de a-l distruge, modifica, tranforma, dar si in sens juridc, adica de a-lvinde, concesiona etc. Aceste drepturi prerogative ale dreptului de proprietate pot exista independent, avand valoare nominala, juridica etc.

In articolul 41 din Constitutie denumit 'Protectia proprietatii private' se dispune 'dreptul de proprietate precum si creantele asupra statului sunt garantate.

Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite prin lege. Proprietatea privata este ocrotita in mod legal de lege, indiferent de titular.'

Asadar, proprietatea nu poate fi aparata eficient decat prin drept, si in mod deosebit prin dreptul de proprietate. Cand vorbim de dreptul de proprietate intelegem existenta unor obligatii pentru ceilalti, prin care se realizeaza proprietatea obligatii a caror respectare este asigurata prin forta de constrangere a Statului.

Dreptul de proprietate este reglementat de lege, in asa fel incat include toate prerogativele realizarii acestui drept.

Prerogativele dreptului de proprietate sunt sistematizate in trei concepte: dreptul de posesie, dreptul de folosinta si dreptul de dispozitie. Constitutia Romaniei acorda o importanta deosebita proprietatii stabilind reguli cu putere

constitutionala1) astfel:

-Dreptul de proprietate este garantat; aceasta dispozitie presupune obligatii pentru legiuitor sa stabileasca modalitatile de garantare, obligatiile persoanelor si ale autoritatilor in acest sens;

-Creantele asupra statului sunt garantate: aceasta inseamna ca datoriile agentului economic statal, falimentar, se preiau de Stat si se achita fara a exista nici un risc.2)

-Nimeni nu poate fi expropiat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii cu dreapta si prealabila despagubire; o astfel de reglementare se gaseste si in alte constitutii si conventiiinternationale.

-Pentru lucrari de interes general, autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de a despagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor, precum si pentru alte daune imputabile autoritatii.

-Despagubirile se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau in caz de divergenta, prin justitie.

-Dreptul de proprietate obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.

-Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma Aceasta dispozitie constitutionala a abrogat din Codul penal roman pedeapsa confiscarii averii si chiar a prevederilor Legii nr. 18/1968, privind controlul averilor oricarei persoane.

-Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii.

-Proprietatea privata este, in conditiile legii inviolabila.

-Cetatenii straini si apatrizi nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor.

Exproprierea este trecerea silita in proprietatea statului terenurilor si constructiilor.

Constitutia stabileste doua conditii cumulative pentru ca o expropriere sa fie efectuata si anume: existenta unei cauze de utilitate publica ea insasi definita prin lege si plata unei prealabile si drepte despagubiri.

Cat priveste folosirea subsolului unei proprietati imobiliare de catre autoritatile publice, pentru lucrari de interes general, ea creaza obligatia constitutionala pentru acestea de a despagubi proprietarul pentru daunele ce le sunt imputabile.

Prezumtia de legalitate a dobandirii proprietatii prevazuta in art. 41 pct. 7 din Constitutia Romaniei, presupune:

-inlaturarea oricaror prevederi ale legii care ar institui pedepsa confiscarii averii;

-nimeni nu poate fi obligat sa probeze caracterul legal al dobandirii proprietatii sale;

-pot fi confiscate numai in conditiile legii, bunurile1) destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii.

De mentionat ca potrivit art. 20 pct. 2 din Constitutia Romaniei, toate dispozitiile referitor la proprietate prevazuta in pactele si tratatele la care Romania a aderat, fac parte din dreptul intern si pot fi invocate de orice persoana in apararea drepturilor sale.2)
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact