StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Identificarea persoanei fizice

IDENTIFICAREA PERSOANEI FIZICE


ELEMENTE INTRODUCTIVE


Identificarea persoanei fizice reprezinta o institutie juridica complexa, guvernata de norme care apartin atat dreptului civil, cat si altor ramuri de drept.

Identificarea persoanei fizice se face prin nume, domiciliu si starea civila. Atributele de identificare a persoanei fizice reprezinta drepturi nepatrimoniale. Ele vor fi aparate conform reglementarilor legale si aici se impune sa semn 656c24g alam dispozitiile art. 54 din Decretul nr. 31/1954.


NUMELE


Numele reprezinta un atribut de identificare a persoanei fizice si consta in dreptul omului de a fi individualizat atat in familie, cat si in societate prin anumite cuvinte determinate, cu o asemenea semnificatie potrivit dispozitiilor legale.

Numele cuprinde numele de familie si prenumele si confera dreptul de a purta numele, dreptul de a cere indepartarea erorilor de scriere a numelui in orice act si dreptul de a se opune justificat la folosirea numelui, in mod neindreptatit, de alta persoana.

Ca drept nepatrimonial, dreptul la nume prezinta urmatoarele caractere juridice: 1. opozabilitatea; 2. inalienabilitatea; 3. imprescriptibilitatea; 4. universalitatea; 5. egalitatea si 6. unitatea.

Exista mai multe ipoteze privind stabilirea numelui de familie, si anume: a) in cazul copilului din casatorie; b) in cazul copilului din afara casatoriei si c) in cazul copilului nascut din parinti necunoscuti.

Prenumele reprezinta o parte a numelui in sens larg, de natura sa individualizeze persoana fizica in familie in primul rand, precum si in societate. Prenumele reprezinta aceleasi caractere juridice ca si numele. Prenumele se stabileste la inregistrarea nasterii, pe baza declaratiei facute de persoana care declara acest eveniment.

Schimbarea prenumelui pe cale administrativa si retranscrierea prenumelui urmeaza aceleasi reguli ca si numele.Pseudonimul este un drept personal nepatrimonial care individualizeaza persoana fizica in societate, dar mai ales intr-un anume domeniu de activitate de o natura speciala, prin folosirea unui cuvant sau a unui grup de cuvinte. Pseudonimul constituie un element de identificare a persoanei fizice si se caracterizeaza prin autodesemnare.

Porecla se deosebeste de pseudonim. Aceasta nu este un drept personal nepatrimonial si este acordata de alte persoane decat cel ce o poarta. Porecla nu serveste la identificarea persoanei fizice decat intr-o singura situatie, si anume la cazierul judiciar.


DOMICILIUL


Domiciliul reprezinta un atribut de identificare a persoanei fizice care o individualizeaza spatial, indicand un anume loc cu o asemenea semnificatie juridica pentru persoana respectiva.

Caracterele juridice ale domiciliului, ca drept personal nepatrimonial, ca drept personal nepatrimonial sunt urmatoarele: 1. este opozabil erga omnes; 2. este inalienabil; 3. este imprescriptibil; 4. este personal; 5. universal; 6. prezinta stabilitate; 7. unicitate si 8. obligativitate.


STAREA CIVILA


Starea civila reprezinta un drept nepatrimonial, un element de identificare a persoanei fizice prin indicarea calitatilor acesteia cu o anume semnificatie. Este vorba despre a suma de calitati personale care intra in competenta starii civile. Pentru a o desemna se foloseste si notiunea de statut civil al persoanei.

Starea civila este un drept subiectiv si ajuta individualizarea persoanei, careia i se da astfel posibilitatea de a se evidentia prin starea civila, posibilitatea de a pretinde sa fie individualizata de alta prin acest element si posibilitatea de a apela la forta coercitiva a statului atunci cand este incalcata starea civila.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact