StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Prescriptia extinctiva si decaderea

Prescriptia extinctiva si decaderea


233. Notiune. Pentru dreptul civil, decaderea este o sanctiune care are drept efect stingerea dreptului subiectiv civil neexercitat in termenul stabilit de lege sau de parti

In dreptul procesual civil, termenul de decadere procesual este considerat intervalul de timp, fixat de lege, inlauntrul caruia trebuie exercitat dreptul de a folosi o cale de atac ori dreptul de a indeplini 525e42f orice alt act de procedura, sub sanctiunea pierderii acestor drepturi procesuale de catre titularii lor.


234. Delimitare. Cele doua institutii se delimiteaza pe mai multe planuri, precum:

- ambele sunt sanctiuni de drept civil, deci, institutii juridice apartinand dreptului civil;

- ambele presupun inactiunea titularului dreptului subiectiv pe tot timpul fixat de lege, dar termenele de prescriptie sunt mai numeroase si mai mari decat termenele de decadere;

- cele doua institutii juridice produc efecte extinctive - pierderea unui drept, dar in cazul prescriptiei extinctive se stinge dreptul de a obtine condamnarea paratului sau dreptul de a obtine executarea silita, pe cand in cazul decaderii se stinge chiar dreptul subiectiv civil.

- in timp ce prescriptia extinctiva are reguli proprii in materie de suspendare, intrerupere si ,,repunere in termen", decaderea nu dispune de asemenea reguli.


369. Termene de decadere. Dintre termenele de decadere intalnite in dreptul civil (termenul inlautrul caruia titularul unui drept subiectiv este obligat de lege sa‑l exercite intr‑un anumit mod, in anumite conditii, sub sanctiunea stingerii), pot fi amintite:

- termenul de 1 an pentru revocarea donatiei pentru ingratitudine (art. 831‑833 C.civ.)

- termenul de 3 ani prevazut de art. 1909 alin. (2) C.civ. inlauntrul caruia se poate revendica bunul mobil pierdut sau furat

- termenul de 1 luna pentru oferta de purga a imobilului grevat de sarcini reale si termenul de 40 de zile pentru licitatie si supraoferta, prevazute de art. 1804 si art. 1806 C.civ


Pentru deosebirea dintre decaderea de drept material, substantial (civil) si cea de drept procesual civil, si delimitarea prescriptiei extinctive fata de decaderea materiala si decaderea procesuala, V.M. Ciobanu, Nota II la decizia civila nr. 93/S din 24 octombrie 1985 a Trib. jud. Iasi, R.R.D. nr. 8/1986, p. 49‑54.

Articolul 831 C.civ.: "Donatiunea intre vii se revoca pentru ingratitudine in cazurile urma­toare: 1. Daca donatarul a atentat la viata donatorului; 2. Daca este culpabil in pri­vinta‑i de delicte, cruzimi sau injurii grave; 3. Daca fara cuvant ii refuza alimente"; a se vedea Fr. Deak, Tratat de drept civil. Contracte speciale, ed. a III‑a actualizata si com­pletata, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2001, p. 166.

Articolul 1909 alin. (2) C.civ.: "Cu toate acestea, cel ce a pierdut sau cel caruia i s‑a furat un lucru, poate sa‑l revendice, in curs de trei ani, din ziua cand l‑a pierdut sau cand i s‑a furat, de la cel la care‑l gaseste, ramanand acestuia recurs in contra celui de la care il are"; a se vedea I. Dogaru, S. Cercel, op. cit., 2003, p. 183.

In dreptul civil notiunea de decadere este intalnita si in alte acceptiuni, precum: decaderea din drepturile parintesti, decaderea din beneficiul de inventar, decaderea din beneficiul unui termen suspensiv, care nu intereseaza in aceasta materie.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact