StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept constitutional
Trimite articolul prin email Dreptul constitutional Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Dreptul constitutionalDreptul constitutional


Cea mai importanta ramura a dreptului public o constituie dreptul constitutional , care este fundamental, temelia pentru celelalte ramuri de drept si in general pentru toate normele juridice.


De fapt, dreptul constitutional constituie factorul structurant al intregului sistem de drept care guverneaza si orienteaza reglementarea juridica din celelalte ramuri ale dreptului, imprimand un anume continut si o anumita directie. Aceasta este ca urmare a faptului ca dreptul constitutional izvoraste din act 535c22f ul juridic si politic fundamental al tarii - Constitutia - act fundamental care intr-un stat democratic exprima cel mai fidel si concis vointa poporului suveran. Toate normele cuprinse in Constitutie abroga, instituie ori modifica direct sau implicit normele cuprinse in celelalte acte normative, care includ normele juridice din celelalte ramuri de drept.Dreptul constitutional este totalitatea normelor juridice dupa care se organizeaza si se guverneaza un stat, prevazute de Constitutie.

Dreptul constitutional este acea ramura a dreptului unitar formata din normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale fundamentale ce apar in procesul, instaurarii, mentinerii si exercitarii statale a puterii1). De aceea, acestenorme sunt esentiale pentru societate, contau principiile dreptului si constituie izvor pentru celelalte ramuri de drept.

Deci, obiectul dreptului constitutional il constituie relatiile sociale fundamentale ce apar in procesul instaurarii, mentinerii si exercitarii puterii statale ca expresie a puterii poporului.

Prin normele constitutionale se instituie Ordinea constitutionala care, vizeaza structura statului, relatiile dintre organele statului,autoritatile publice dintre acestea si oameni,partide politice, alte organizatii ale omului, forma de guvernamant si orice alta relatie fundamentala pentru stat si drept in general.

Din ordinea constitutionala izvoraste ordinea de drept in sensul ca, ordinea de drept este acea ordine instituita prin totalitatea normelor juridice emise pe baza si in conformitate cu Constitutia.

Ordinea constitutionala este ordinea stabilita de Constitutie pe cand ordinea de drept este ordinea stabilita de toate celelalte legi emise in baza si conform Constitutiei. Sfera ordinii de drept este mult mai mare decat sfera ordinii constitutionale.

H.††††††† Ierarhia actelor juridice


Actele juridice sunt de doua feluri: acte juridice normative si acte juridice individuale.

Actul juridic este manifestarea de vointa in scopul producerii de efecte juridice.

Actele juridice normative se emit de organele imputernicite ale Statului si sunt manifestari de vointa, prin care se dispune cu privire la modul cum sa se desfasoare

anumite relatii sociale, iar in cazul nerespectarii acestei dispozitii, sanctiunile ce se aplica, de cine, cui si cum. Actele normative intr-un stat unitar se aplica de regula pe intreg teritoriul si la toti subiectii.

Actele juridice individuale se refera numai la cazuri concrete la nivelul individului.

In orice stat1), actele juridice normative au o ierarhie bine stabilita, adica o putere de reglementare mai mica sau mai mare in raport de competenta si puterea organului emitent.

Ca urmare, fiecare organ emite un anumit act normativ bine precizat, in ierarhie din punct de vedere al competentei materiale, personale si teritoriale pe care o are acel organ.

Astfel, legea fundamentala a oricarui stat este Constitutia, care este elaborata de Adunarea constituanta sitoate celelalte legi in statul respectiv se subordoneaza acesteia, in sensul ca, toate reglementarile ulterioare trebuie sa fie conforme Constitutiei.

Prin Constitutie se reglementeaza structura statului si relatiile dintre organele statului pe de o parte, precum si dintre acestea si persoanele fizice inclusivpersoanele juridice.

Al doilea act normativ ca putere normativa il constituie legea organica, lege care se voteaza de Parlament numai cu o majoritate calificata (majoritatea din efectivul parlamentar) aceasta avand un domeniu de reglementare foarte important in statprevazut in mod expres in Constitutie (de exemplu, regimul proprietatii, regimul infractiunilor etc.)

Al treilea act normativ ca putere normativa o constituie legea ordinara, adica acea lege care se voteaza de Parlament cu majoritatea simpla (jumatate plus 1 din cei prezenti) reglementand celelalte domenii ce nu intra in obiectul legii organice.

Printr-o lege ordinara nu se poate modifica o lege organica si nici nu poate contraveni acesteia si bineinteles, Constitutiei.

In vacantele parlmantare Guvernul este delegat provizoriu, de Parlament, printr-o Lege de abilitare sa emita ordonante obisnuite in anumite domenii, acte _______________

1) In Anglia nu exista o ierahie a actelor juridice, avand in vedere specificul dreptului engliz, cu multe norme juridice nescrise.


normative cu putere de lege ordinara, pana la aprobare sau respingere de catre Parlament. Prin aceast tip de ordonanta nu se poate modifica o lege organica si bine inteles nici Constitutia.In cazuri de urgenta, Guvernulpoate emite Ordonante de urgenta prin care se modifica legea inclusiv cea organica, pana la aprobarea sau respingerea acesteia in Parlament. Ordonantele Guvernului pot fi atacate ca neconstitutionale numai in fata Curtii Constitutionale.

Pentru organizarea executarii si executarea in concret a legii, Guvernul emite hotarari, care sunt subordonate ordonantelor, legii ordinare, legii organice si Constitutiei. Evident, o Hotarare de Guvern nu poate fi contrara Ordonantelor Guvernului si deci, nici nu le modifica. Atunci cand hotararile Guvernului contravin legii pot fi atacate in justitie, putand fi anulate, de Curtea de Apel.

Dupa hotararile Guvernului, ca putere normativa sesitueaza Ordinele si Instructiunile cu caracter normativ emise de ministrii dupa o anumita procedura. Acestea evident sunt subordonate tuturor celorlalte acte normative mai sus enumerate, adica sa fie in concordanta cu acestea.

Toate aceste acte normative, din punct de vedere teritorial, se aplica in toata tara, insa din punct de vedere material numai in domeniile ce le-a fost rezervate.

Acte normative, cu competenta limitata de aplicare, atat teritoriala cat si materiala, emit Consiliile judetene, Consiliile locale si primariile, respectiv numai pe teritoriul lor de competenta.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact