StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept constitutional

Organizarea administrativa a teritoriuluiORGANIZAREA ADMINISTRATIVA A TERITORIULUI

Notiune. Teritoriul intereseaza dreptul constitutional sub doua aspecte, si anume: structura de stat si organizarea administrativa a teritoriului.

Organizarea administrativa a teritoriului este delimitarea teritoriului unui stat in unitati administrativ-teritoriale, delimitare facuta 434j91e in scopul realizarii unitare a puterii.

Importanta. Problema organizarii administrative a teritoriului se pune odata cu aparitia statelor centralizate, cu teritorii intinse. In aceste conditii, realizarea unitara a puterii nu poate fi facuta numai de organele centrale. De aceea, teritoriul a fost organizat in unitati administrative, la inceput determinate de motive fiscale, militare si politienesti, in care functionau organe locale de stat. Mai tarziu, aceste organe locale au prestat diverse servicii din partea statului cetatenilor.

Astfel, organizarea administrativa a teritoriului a primit o importanta tot mai crescanda, pe masura sporirii rolului statului in societate.

Unitatile administrativ-teritoriale


Art.3 alin.3 din Constitutia Romaniei prevede ca teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete. In conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii.

a) Judetul este unitatea administrativ-teritoriala ce joaca rolul de veriga intermediara in cadrai organizarii administrative a teritoriului; este o unitate administrativ-teritoriala complexa din punct de vedere economic si social- cultural, unitate de coordonare si control din punct de vedere politico-administrativ.


Organele de stat din judete au legaturi nemijlocite cu organele centrale de stat.

Judetul cuprinde orase si comune.

in Romania exista 41 de judete. Suprafata unui judet este in medie de 6.100 km2, iar populatia in medie de 450.000 de locuitori.

Orasele in care isi au sediul autoritatile publice judetene sunt orase de resedinta. Orasul resedinta este stabilit in functie de importanta sa economica, sociala si politica, de perspectivele sale de dezvoltare, s-a urmarit ca aceste orase sa ocupe o pozitie cat mai centrala in asezarea geografica a judetului.

b) Orasul este un centru de populatie mai dezvoltat din punct de vedere economic, social-cultural si edilitar gospodaresc, avand multiple legaturi cu zona inconjuratoare.

Unele orase sunt declarate municipii.

Municipiile au fost declarate acele orase care au un numar mai mare de locuitori, o importanta deosebita in viata economica, social-politica si cultural-stiintifica a tarii, o indelungata traditie istorica.

Municipiul Bucuresti este capitala tarii. Are o organizare proprie, pe 6 sectoare. Fiecare sector are organe de stat proprii, care se subordoneaza organelor de stat ale municipiului, iar acestea se subordoneaza organelor centrale de stat.

c) Comuna este unitatea administrativ-teritoriala de baza care cuprinde populatia rurala unita prin comunitate de interese si traditii, alcatuita din unul sau mai mult sate, in functie de conditiile economice, social-culturale,
geografice si demografice.

d) Statiunile balneoclimaterice nu constituie unitati administrativ- teritoriale distincte.

Conform legii nr.2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului, orasele si comunele care, datorita conditiilor climaterice, hidrografice sau asezarii lor, prezinta importanta pentru ocrotirea sanatatii si asigurarea odihnei cetatenilor, sunt organizate ca statiuni balneoclimaterice.

e) Satele si catunele. Legea administratiei publice locale nr.69/1991, modificata si republicata in 1996, stabileste posibilitatea formarii comunelor din unul sau mai multe sate si catune.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre drept constitutionallupa cautareCAUTA IN SITE