StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept general
Trimite articolul prin email Greseli in consiliere : Drept general Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Greseli in consiliereGRESELI IN CONSILIERE


Principalele greseli care pot sa apara in consiliere[1] constituie bariere

in construirea relatiei de ajutor si sunt reprezentate de urmatoarele conduite ale consilierului: a da sfaturi, a judeca si a critica, a moraliza, a lauda si a aproba.

A sfatui

Este foarte important sa ne amintim ca obiectivul principal al co 646b12g nsilierii este sa ajute clientii sa functioneze cat mai bine, consilierul avand rolul de A FI ALATURI de clienti in incercarile lor de a-si rezolva singuri problemele vietii lor si de a-si folosi si dezvolta potentialul latent.

Sfatul, „Parerea mea este ca ”, „In locul tau as incepe cu ” arata lipsa de respect pentru abilitatile clientului de a-si rezolva problemele si neglijarea emotiilor lui. A da sfaturi echivaleaza cu asumarea raspunderii de a rezolva problemele clientului ceea ce determina neimplicarea acestuia in procesul de schimbare si neasumarea raspunderii personale. Pe de alta parte, un sfat bun poate duce la dependenta clientului fata de consilier, in timp ce un sfat prost poate produce o „catastrofa” si poate duce la compromiterea relatiei consilier – client.

A judeca  si a critica

In general, cand oamenilor li se prezinta o problema le este usor sa gandeasca: „Ce as face eu in situatia aceasta?”, „Persoana aceasta greseste!”.  Evaluarea negativa a clientului, a actiunilor sau atitudinilor sale,

„Este gresit modul tau de a privi lucrurile”, „Gresesti cu siguranta!” este situatia in care consilierul se situeaza pe pozitia de a vedea problemele clientului dintr-un sistem de referinta exterior in care nu mai este obiectiv si nu mai cauta sa identifice nevoile clientului, obligandu-l pe acesta din urma sa renunte la relatia de ajutor si inducandu-i sentimentul de vinovatie.

Este important sa avem in vedere ca nu consilierul este persoana implicata in problema si ca modul de a gandi al consilierului nu este relevant in mod deosebit. In loc sa evalueze interlocutorul, un consilier eficient incearca sa il asculte cu atentie si sa puna mai multe intrebari pentru a se edifica.
A moraliza

A moraliza inseamna sa schimbam valorile clientului in directia propriului sistem de valori, spunandu-i clientului ce ar trebui sau nu sa faca, uitand sa-l intelegem pe client din perspectiva lui: „Ar fi o mare greseala sa nu ”, „Nu e bine ce ai facut. Ar trebui sa-i ceri scuze imediat.”. 

Evitarea moralizarii favorizeaza o comunicare suportiva si permite atingerea unora dintre obiectivele consilierii: autocunoasterea, autodezvoltarea si individualizarea (dezvoltarea personala pozitiva a potentialului innascut al clientului).

A  lauda si a aproba

Sunt conduite ale consilierului profesionist care se folosesc cu precautie. Raspunsul pozitiv dat clientului nu trebuie sa fie o incercare de a face clientul sa se simta mai bine, deoarece in acest mod nu facem ca problema clientului sa dispara, ci, dimpotriva, laudand in mod superficial emitem un mesaj prin care negam problema.

Este important sa nu descurajam clientul care se confrunta cu problema prin formulari de genul: „Lucrurile se vor aranja de la sine”, insa ajutorul sub forma suportului afectiv nu trebuie sa imbrace forma laudei: „Ai optat pentru cea mai buna decizie”, ci trebuie sa ofere reasigurare si confort: „Am incredere ca vei lua cea mai buna decizie”, „Imi place modul in care iti exprimi ideile”.
Gabriela IRIMESCU, op. cit., p. 62


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact