StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Abuzul in serviciu in forma calificata : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Abuzul in serviciu in forma calificataABUZUL IN SERVICIU IN FORMA CALIFICATA


1. Continutul legal

Potrivit art. 248 C.pen., constituie infractiune de abuz in serviciu in forma calificata: daca faptelor prevazute in art.246,247 si 248, daca au avut consecinte deosebit 444b16e de grave. Legiuitorul prin dispozitiile art.248 C.pen., a consacrat o forma agravanta comuna pentru toate cele trei forme ale abuzului in serviciu.

2. Subiectii infractiunii

a)Subiectul activ in cazul infractiunii prevazute in art. 248 C. pen. Este circumstantiat, acesta neputand fi decat un „functionar public sau functionar” . Ar putea comite aceasta infractiune un director de la o unitate publica care exercitand in mod abuziv atributiile sale de serviciu cauzeaza o paguba materiala mai mare de 2 miliarde de lei.

Participatia penala este posibila sub toate formele. In cazul coautoratului, faptuitorii trebuie sa aiba calitatea speciala ceruta de lege autorului infractiunii. De exemplu, coautorii fac parte dintr-o comisie, colectiv sau echipa de control, verificare, aprobare etc.

Instigator sau complice poate fi orice persoana.

a.    Subiectul pasiv Distingem un „subiect pasiv general” , reprezentat de stat ca titular al valorii sociale care este bunul mers al organelor si institutiilor publice, a institutiilor sau altor persoane juridice de interes public. Subiect pasiv general poate fi si o persoana juridica privata, cand subiectul activ este un functionar, adica salariatul unei asemenea persoane juridice.

„Subiectul pasiv special al infractiunii” poate fi orice persoana, chiar si un functionar public sau functionar ori alt salariat ale caror drepturi si interese sunt lezate prin comportarea si activitatea abuziva a subiectului activ.


3. Sanctiuni

Abuzul in serviciu in forma calificata se sanctioneaza cu inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Gheoghe Nistoreanu si colab, op. cit., pg.388.

Gheoghe Nistoreanu si colab, op. cit., pg.389.

Vasile Dobrinoiu si colab, op. cit., pg. 470.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact