StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Bandonul de familie : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Bandonul de familieBandonul de familie

Notiune. Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere vreuna dintre urmatoarele actiuni: paraseste, o alunga sau o lasa fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale, nu isi indeplineste, cu rea-credinta 353b11d obligatia de intretinere prevazuta de lege sau nu plateste, cu re-a credinta timp de 2 luni pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Obiectul juridic si obiectul material. Valoarea sociala periclitata prin savarsirea acestei infractiuni este familia sub aspectele indeplinirii indatoririlor de a acorda ajutor material sau moral fata de persoanele indreptatite la acestea. Obiectul material il constituie bunurile de care este lipsita persoana indreptatita la intretinere.

Subiectii. Sunt caracterizati prin anumite drepturi si obligatii de care depinde desfasurarea normala a relatiilor de familie. Subiectii activi pot fi numai persoanele care au, potrivit legii obligatii de intretinere. Subiectii pasivi pot fi persoanele care se afla in nevoie neavand putinta de castig prin munca din cauza incapacitatii de a munci.

Continutul obiectiv. Elementul material al abandonului de familie poate consta in oricare dintre actiunile sau omisiunile incriminate. Parasirea inseamna plecarea faptuitorului de la domiciliul comun sau din localitate si lasarea fara mijloace de intretinere a persoanei indrituite la aceasta. Alungarea se intelege izgonirea, indepartarea de la locuinta sa a persoanei, prin constrangeri fizice sau morale, sustragandu-se astfel de la indeplinirea obligatiei de intretinere. Lasarea fara ajutor se realizeaza prin pasivitatea fata de nevoile persoanei vatamate, nedarea de ajutor. In toate cazurile, insa, prin savarsirea faptei trebuie sa se fi produs o urmare imediata, anume ca persoana indrituita la intretinere sa fi fost expusa la suferinte fizice ori morale.

Continutul subiectiv. Elementul subiectiv il constituie vinovatia sub forma intentiei. Aceasta conditie rezulta, in cazul modalitatii comisive din faptul ca legea nu prevede savarsirea abandonului din culpa iar in cazul modalitatilor comisive din cerinta ca neindeplinirea obligatiei sau neplata pensiei de intretinere sa se faca cu rea-credinta, ceea ce presupune posibilitatea unita cu lipsa vointei de indeplinire a obligatiei.

Forme si sanctiuni. Infractiunea de abandon de familie nu este susceptibila de tentativa decat cand se savarseste prin comisiune nu si in celelalte modalitati care constau in omisiuni. Consumarea in cazul modalitatii comisive are loc odata cu savarsirea faptei de parasire, alungare sau lasare fara ajutor, in conditii care expun persoana indrituita la intretinerea unor suferinte fizice sau morale. Abandonul de familie se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact