StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Procesul – verbal al perchezitiei : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Procesul – verbal al perchezitieiProcesul – verbal al perchezitiei


Procesele – verbale sunt inscrisuri intocmite de catre organele de drept, pentru constarea unor imprejurari sau elemente de fapt. Ele se impart in doua categorii [51,pag.140]: procese – verbale prin care se constata imprejurari legate de comiterea infractiunii si care vor servi ca mijloc de proba in proces si procese – verbale care vor indeplini rolul de dovezi procedurale, prin le atestindu –se regularitatea desfasurarii diferitelor acte procedurale.In ceea ce priveste valoare probanta a acestor tipuri speciale de inscrisuri, ea a cunoscut fluctuatii de –a lungul timpului, pastrand insa mereu o anumita urma in caracteristicile probelor formale. Consideram ca si astazi, cand procesele – verbale – in sistemul nostru – nu mai au, ca in t 222i84c recut, forta probanta pana la inscrierea in fals, ci formeaza in mod liber convingerea organului judiciar, totusi, printr –un anumit statut recunoscut lor (sau, mai exact, celor care le intocmesc), acestea apar ca o reminiscenta ale constatarilor proprii ale judecatorului – mijlocul de proba din secolele trecute, pastrat inclusiv de primul nostru cod de procedura penala – constatari care se puteau baza pe cunostinte personale formate anterior procesului sau, oricum extrajudiciare.[52] Or, constatarile diverselor imprejurari legate de comiterea infractiunii, facute prin propriile simturi de catre autoritatea judiciara care incheie procesul – verbal, unt efectuate in afara cadrului judiciar care asigura respectarea principiilor contradictorialitatii, publicitatii, ale dreptului la aparare.

Organul de urmarire penala care efectueaza perchezitia intocmeste un proces–verbal. Daca concomitent cu procesul verbal se intocmeste o lista speciala a obiectelor si documentelor ridicare, lista se anexeaza la procesul–verbal. Procesul –verbal al perchezitiei trebuie sa contina mentiunea ca celor prezenti li s-au explicat drepturile si obligatiile prevazute de codul de procedura penala, precum si declaratiile facute de aceste persoane.

In privinta obiectelor si documentelor care urmeaza a fi ridicare trebuie sa se mentioneze daca au fost predate benevol sau ridicate fortat, precum si in ce loc si in ce imprejurari au fost ele descoperite. Toate obiectele si documentele ridicate trebuie sa fie enumerate in procesul–verbal sau in lista anexata, indicandu–se exact numarul, masura, cantitatea, elementele lor caracteristice si, pe cit e posibil, valoarea lor.[53,pag.216]

Daca in timpul perchezitiei sau ridicarii s-au comis actiuni de incalcare a ordinii de catre persoanele la care se efectuau perchezitia sau de catre alte persoane, ori s-au facut incercari de a distruge sau a ascunde obiecte sau, documente cautate, reprezentantul organului de urmarire penala va consemna in procesul –verbal aceste actiuni, precum si masurile intreprinse de el.

Procesul – verbal de perchezitie se aduce la cunostinta tuturor persoanelor participante si prezente la efectuarea acestor actiuni de urmarire penala, fapt care este confirmat prin semnatura fiecareia dintre el.

Obiectele si documentele ridicate trebuie, pe cit e posibil, sa fie impachetate si sigilate chiar la locul ridicarii sau perchezitiei, despre ce se mentioneaza in procesul –verbal respectiv, pachetele sigilate se semneaza de catre persoana care a efectuat perchezitia.


Daca perchezitia s-a efectuat la sediul unei intreprinderi, institutii, organizatii sau unitati militare, copia procesului – verbal se inmaneaza reprezentantului acestora.

Procesul – verbal reprezinta principala sursa de fixare a rezultatelor acestei complicat activitati procedurale. El trebuie sa corespunda dupa forma si continut cerintelor prevazute in lege (art. 260 CPP), adica sa fie intocmit la locul perchezitiei si redactat astfel, ca cele trei parti constitutive – introductiva, descriptiva si finala – sa reprezinte constatarile facute de organul de urmarire penala in intregul parcurs al perchezitiei – din momentul sosirii pana la abandonarea locului respectiv.

Partea introductiva cuprinde mentiuni privind data si locul intocmirii procesului – verbal, numele si functia persoanei care –l intocmeste, datele referitoare la identitatea persoanei perchezitionate si a celor prezente, numele, prenumele si domiciliul martorilor asistenti. In ea se va indica, de asemenea, dat, scopul si temeiul legii, in baza caruia se realizeaza perchezitia, daca celui perchezitionat i s-a solicitat predarea benevola a obiectelor ce intereseaza cauza, precum si modul in care acesta a reactionat. In cazul in care persoana perchezitionata prezinta obiecte cerute, in procesul – verbal se va face o descriere detaliata a acestora. Daca, totusi, s-a procedat la efectuarea perchezitiei, se vor mentiona in mod succint motivele deciziei.Partea descriptiva contine mentiuni cu privire la tabloul in ansamblu al locului perchezitionat, intinderea spatiala, numarul incaperilor s.a. aici se specifica modul in care s-a patruns la locul perchezitionat, mai ales, daca aceasta operatie s-a desfasurat anevoios. Succint se descriu, in ordinea desfasurarii lor, operatiile de cautarea a obiectelor, valorilor si documentelor ce pot furniza informatii probante de natura sa contribuie la determinarea imprejurarilor cauzei. Daca in legatura cu perchezitia s-au produs anumite degradari, in procesul – verbal se concretiza natura si necesitatea acestora. Se mentioneaza rezumativ si comportamentul celui perchezitionat, formele in care a reactionat, in special, in cazurile in care a protestat sau chiar a incercat sa se opuna perchezitiei. Detaliat se vor descrie obiectele si valorile descoperite, locurile unde au fost gasite. Se specifica fiecare obiect in parte dupa destinatie, dimensiuni, greutate, serie, numar, felul de confectionare, forma etc. in ipoteza unor ascunzatori, este indicat sa se specifice natura, locul amplasarii si modul in care au fost amenajate.[54.pag.216]

In partea finala se vor mentiona obiectele ridicate, eventualele obiectii parvenite din partea lui perchezitionat sau a martorilor asistenti, ora inceperii si finalizarii perchezitiei. In cazul ridicarii unei multitudini de obiecte, acestea pot fi enumerate intr –o lista apare, care se anexeaza la procesul – verbal.

Procesul – verbal de perchezitie se intocmeste in doua exemplare, se semneaza pe fiecare pagina de persoana perchezitionata sau de cel ce o reprezinta, iar la sfarsitul – de toate participante la ea. Copia procesului – verbal al perchezitiei se inmaneaza sub semnatura persoanelor la care au fost efectuate aceste actiuni de urmarire penala sau unui membru adult al familiei lor, iar in cazul absentei lor, reprezentantului organului executiv al administratiei publice locale si le se explica dreptul si modul de constatare a acestei actiuni procesuale.

Cu privire la modul de redactare a procesului – verbal, data fiind calitatea sa de mijloc de proba, atragem atentia asupra necesitatii consemnarii cit mai exacte, clare si precise a celor constate din momentul patrunderii la locul perchezitiei si pana la terminarea acesteia.[55,pag.105]

Descrierea obiectivelor si inscrisurile descoperite, a ascunzatorilor sub locurilor in care au fost gasite trebuie sa se faca riguros, fara a se omite nici o caracteristica generala sau particulara (dimensiune. Forma, culoare, marca, serie, urme specifice de folosire etc.). necesitatea descrierii amanuntite a acestor caracteristic este dovedita in practica, unii invinuiti sau inculpati sustinand, ulterior, ca obiectivele au fost introduse la locul perchezitiei fara stirea lor.

Astfel, cu ocazia unei perchezitii, a fost descoperit un plic cu droguri, ascuns in cutia de scrisori fixata la usa de la intrare in locuinta. In instanta, inculpatul a incercat sa sustina ca plicul a fost introdus de o persoana straina, ca sa –l compromita. Din procesul – verbal incheiat cu ocazia perchezitiei, semnat inclusiv de inculpat, a rezultat, cu claritate, ca plicul avea o grosime prea mare ca sa poata fi introdus prin deschizatura practicata in cutia de scrisori.

Principalul rol al procesului – verbal intocmit cu aceasta ocazie este de a oferi procurorului sau judecatorului dovada faptului ca, pe parcursul desfasurarii perchezitiei sau a ridicarii de obiecte si inscrisuri, organul judiciar care a condus –o a respectat toate drepturile celui sau celor la care se aflau bunurile sau inscrisurile respective.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact