StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Raspunderea penala ca institutie fundamentala a dreptului penal : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Raspunderea penala ca institutie fundamentala a dreptului penalRASPUNDEREA PENALA CA INSTITUTIE FUNDAMENTALA A DREPTULUI PENAL

SECTIUNEA   1

GENERALITATI PRIVIND RASPUNDEREA PENALA

1. Notiune si caracterizare

Ca orice forma de raspundere juridica si raspunderea penala este in sensul cel mai strict al cuvantului: obligatia unei persoane fizice sau juridice de a raspunde d 313g63d e consecintele actelor sale ilicite.

Raspunderea penala este acea forma a raspunderii juridice ce se naste prin savarsirea unei infractiuni si care consta in obligatia fap­tuitorului de a se supune procesului penal si de a suporta consecintele cu caracter sanctionator prevazute de legea penala.

2. Temeiul instituirii raspunderii penale

Potrivit legislatiei noastre penale, si anume a art.17 al.2 din Codul Penal, infractiunea constituie unica baza pe care se poate naste raspunderea penala, reprezentand temeiul ei unic si exclusiv.

3. Realizarea raspunderii penale

De principiu, ordinea de drept penal se realizeaza prin respectarea din teama, prudenta sau din convingere a dispozitiilor sale, de catre majoritatea destinatarilor legii penale.

Pentru cei care nu-si conformeaza conduita dispozitiilor normelor penale, savarsind fapte interzise de acestea, ordinea de drept trebuie asigurata si realizata prin intermediul tragerii la raspunderea penala, prin intermediul declansarii impotriva faptuitorilor a unor actiuni penale publice sau private, in cadrul procesului penal.

4. Subiectii raspunderii penale

Statul este considerat ca subiect activ general al tragerii la raspundere penala iar persoana vatamata ca un subiect activ accidental.

In ce priveste subiectul pasiv al raspunderii penale, acesta este intotdeauna infractorul, adica persoana fizica sau juridica chemata la raspundere penala.

5. Continutul raspunderii penale

Intelegand prin raspundere penala obligatia infractorului de a se supune tra­gerii la aceasta forma de raspundere, ceea ce implica atat procedurile de stabilire a ras­punderii penale, cat si acelea de executare a pedepsei, este de la sine inteles ca
notiunea de continut a raspunderii penale va viza, in principal, aceste obligatii.

6. Obiectul raspunderii penale

Obiectul raspunderii penale il va constitui stabilirea si aplicarea sanctiunilor de drept penal.

7. Raspunderea penala ca institutie fundamentala a dreptului penal

Raspunderea penala este o institutie juridica fundamentala care alaturi si impreuna cu celelalte doua institutii fundamentale si anume infrac­tiunea si sanctiunea, reprezinta si constituie componentele de baza ale intregului sistem de drept penal.

8.Cadrul reglementarilor (sediul normativ al materiei)

Astfel in afara prevederilor din art.17 al.2 prin care noul Cod penal roman instituie principiul unicitatii temeiului raspunderii penale, dispozitii privind raspunderea penala se mai intalnesc in art.45 si care privesc raspunderea penala, instituita pentru persoana juridica, in art.87 care reglementeaza criteriile de individualizare ale pedepsei referindu-se expres si la „imprejurarile care agraveaza sau atenueaza raspunderea penala”; in cazul art.113 privind minoritatea unde sunt stabilite limitele si „consecintele” raspunderii penale ale minorilor si in cazul titlului VI al partii generale care reglementeaza „Cauzele care inlatura raspunderea penala”.SECTIUNEA   2

PRINCIPIILE RASPUNDERII PENALE

1. Notiunea si cadrul principiilor raspunderii penale

In materia raspunderii penale isi exercita actiu­nea si influenta, in primul rand, principiile fundamentale ale intregului sistem de drept penal, si anume: principiul legalitatii, principiul egalitatii si principiul umanismului legii penale.

In al doilea rand, dar la nivelul structurarii intime si a particularizarii raspunderii
penale isi exercita actiunea cateva reguli cu caracter de principii institutionale.

2. Principiile institutionale ale raspunderii penale

A. Principiul coercitivitatii raspunderii penale

B. Principiul unicitatii temeiului raspunderii penale in savarsirea unei infractiuni

C. Principiul autonomiei si irepetabilitatii raspunderii penale

D. Principiul obligativitatii raspunderii penale

E. Principiul prescriptibilitatii raspunderii penale

F. Principiul individualizarii raspunderii penale


Bibliografie selectiva:


1. Oancea, Drept Penal, Partea generala, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1971, p. 419. Mitrache, Drept Penal Roman, Partea generala, Casa de Editura si Presa „Sansa' SRL, Bucuresti, 1994, p. 239.

2. M. Zolineak, Drept penal, Partea generala, Editura „Chemarea', lasi, 1993, volumul III, pp. 792-793. C. Bulai, Drept Penal Roman, Partea generala, Casa de Editura si Presa „Sansa' SRL, Bucuresti, 1992, Voi. II, p. 34. R.M. Stanoiu, D. Griga, T. Dian, Drept Penal, Partea generala, Editura Hiperion XXI, Bucuresti, 1992, p. 166.

3. O. Loghin, Raportul Juridic Penal si Raspunderea Penala, Analele Stiintifice ale Universitatii Al. I. Cuza din lasi (Serie noua), sectiunea III, Tomul XXIV, 1978, pp. 70-73.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact