StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Retinerea sau distrugerea de inscrisuriRetinerea sau distrugerea de inscrisuri

Notiune. Fapta consta in lipsirea organului judiciar de posibilitatea de a folosi inscrisurile necesare rezolvarii unor cauze.

Obiectul infractiunii. Retinerea sau distrugerea de inscrisuri este o fapta care prejudiciaza relatii 454f58e le sociale pt a caror normala evolutie trebuie sa existe o circulatie corespunzatoare a inscisurilor necesare rezolvarii cauzelor de catre organele judiciare. Obiectul material il constituie inscrisurile emise de organele judiciare sau care sunt adresate acestora.

Situatia premisa. Infractiunea are ca situatie premisa un inscris necesar solutionarii unei cauze. Inscrisul este fie emis de un organ judiciar in procesul de rezolvare a unei cauze, fie ii e destinat in acelasi scop. In momentul faptei nu este necesar ca procesul de solutionare a acuzei sa fie in curs.

Continutul constitutiv. Se sanctioneaza retinerea sau distrugerea unui inscris, emis de un organ de jurisdictie, acre este necesar solutionarii unei cauze. Fapta se savarseste alternativ prin retinere sau distrugere.

Retinere inseamna a se opri inscrisul la sine sau la o alta persoana astfel incat organele care l-au emis sa nu-l poata folosi in intreaga lui finalitate.

Prin distrugere se intelege actiunea de nimicire a inscisului, inclusiv sa nu mai poate fi folisit conform destinatiei sale.

A impiedica inseamna a opri inscrisul sa ajunga la destinatie. Impiedicarea se poate face atat prin actiune cat si inactiune.

Urmarea pt aceasta infractiune subzida intr-o stare de pericol cu privire la normala desfasurare a proceselor de solutionare a cauzelor aflate in competenta organelor judiciare

Latura cauzala depinde de stabilirea de catre organul judiciar a aprtenentei inscirsului la sfera obiectului material al faptei

Latura subiectiva consta in intentie, directa sau indirecta.

Formele infractiuni si sanctiunea. Actele preparatorii si tentativa nu se pedepsesc. Actele preparatorii savarsite de autor pot constitui insa infractiuni de-sine-statatoare, sau fiind comise de o alta persoana decat autorul, pot deveni acte de complicitate.

Consumarea faptei se produce instantaneu la momentul retinerii, distrugerii sau impiedicarii.

Pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact