StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept privat

Retrimiterea

RETRIMITEREA



Aspecte generale

Conflictul de legi poate aparea nu numai intre legile materiale ale diferitelor state, ci si intre normele conflictuale . El poate imbraca forma pozitiva sau negativa.

Conflictul pozitiv apare in situatia in care fiecare dintre normele conflictuale in prezenta revendica reglementarea raportului juridic respectiv. Un asemenea conflict se solutioneaza, de regula, prin aplicarea normei conflictuale a forului.

Conflictul negativ se iveste atunci cand fiecare dintre normele conflictuale in prezenta se declara necompetente sa reglementeze acel raport juridic.

Cand legea forului se declara necompetenta si atribuie competenta unei alte legi, ea trimite la aceasta lege. Daca aceasta lege nu accepta competenta ce i se atribuie si declara competenta alta lege a forului sau a unui stat tert, ea retrimite la legea respectiva.


Def: Retrimiterea este situatia juridica aparuta in cazul in care norma conflictuala a forului trimite la un sistem de drept strain, iar acesta din urma prin propria norma conflictuala nu primeste trimiterea, ci fie trimite inapoi la dreptul forului, fie trimite la dreptul unui stat tert. Este o operatiune logico-juridica si are loc exclusiv in mintea judecatorului sau arbitrului competent sa solutioneze litigiul, neconfundandu-se cu o declinare de competenta.


Conditiile retrimiterii

1) Existenta unui conflict negativ de norme conflictuale din sistemele juridice in prezenta cu privire la un raport juridic .

2) Norma conflictuala a forului sa admita retrimiterea.


Formele retrimiterii

1) Retrimiterea de gradul I (retrimitere simpla sau trimitere inapoi) este aceea facuta de legea straina la legea forului.



2) Retrimiterea de gradul II (retrimitere complexa sau trimitere mai departe) - este aceea facuta de legea straina la legea unui stat tert.


Temeiul retrimiterii

Il constituie norma conflictuala a forului, intrucat norma conflictuala straina care dispune retrimiterea nu se aplica in virtutea propriei sale autoritati, ci pentru ca asa dispune norma conflictuala a forului.


Cazuri in care nu se aplica retrimiterea

Cand partile au ales legea aplicabila in virtutea autonomiei de vointa;

Cand este incidenta regula "locus regit actum";

Cand retrimiterea de gradul II nu permite determinarea legii aplicabile;

Cand legislatia unor state nu admite retrimiterea (ex. - Italia, Olanda, Grecia s.a)

In sistemul nostru juridic este admisa retrimiterea gradului I. In urma admiterii retrimiterii se va aplica legea materiala romana. De la regula admiterii retrimiterii de gradul I exista o serie de exceptii reglementate expres de lege.

Retrimiterea gradul II nu este admisa in dreptul roman, iar intr-o asemenea situatie se va aplica legea materiala a statului la care trimite legea conflictuala romana.

Retrimiterea este posibila si in cazul conventiilor internationale care contin norme conflictuale, cu exceptia tratatelor bilaterale de asistenta juridica care contin norme conflictuale uniforme.

In cazul admiterii retrimiterii norma conflictuala straina nu este nici element de fapt, nici element de drept national, ci de drept strain , chiar daca este aplicata de instanta romana.





Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre drept privat



lupa cautareCAUTA IN SITE