StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » istoria dreptului
Trimite articolul prin email Statul si dreptul roman dupa 1989 : Istoria dreptului Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Statul si dreptul roman dupa 1989STATUL SI DREPTUL ROMAN DUPA 1989


Dreptul roman dupa 22 decembrie 1989. Constitutia din 1991

Alegerile din mai 1990 au adus noi institutii: Parlamentul si Presedintia Romaniei. „Constitutia din anul 858f53i 1991 apare nu numai ca o expresie a vointei Adunarii Constitutionale, ci si ca o consecinta a evolutiilor inaugurate de Revolutia din decembrie 1989” (Ioan Muraru, Drept Parlamentar).

Constitutia adoptata prin referendum, la 8 decembrie 1991, prezinta in primele 14 articole „Prncipiile generale”. Titlul I precizeaza: „Drepturile, libertatile fundamentale si indatoririle fundamentale”; art. 40 mentioneaza „dreptul la greva”, art. 41 „protectia proprietatii private”, art. 30 „libertatea de exprimare”, art. 48 „dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica”.

Constitutia Romaniei, in scopul apararii drepturilor si libertatilor cetatenesti, aduce pentru prima data in istoria romanilor o institutie occidentala – „Avocatul Poporului” (art. 55-57), dar si Consiliul Legislativ si Curtea Constitutionala.

In titlul III, „Autoritatile publice”, sunt mentionate: 1. Parlamentul; 2. Presedintele; 3. Guvernul.
Privitor la Parlament sunt mentionate modul de organizare si functionare, statutul deputatilor si senatorilor, legiferarea, adoptarea legilor si hotararilor.

Constitutia Romaniei din 1991 a fost modificata si completata prin Legea de revizuire a Constitutiei Romaniei nr. 429/2003, aprobata prin Referendum-ul national din 18-19 octombrie 2003, si a intrat in vigoare la data de 29 octombrie 2003.

Adaptata conditiilor inceputului de secol XXI, contextului integrarii Romaniei in structurile europene si euro-atlantice, noua forma, revizuita a Constitutiei, marcheaza un fapt important pe linia infaptuirii acestor obiective nationale fundamentale, a dezvoltarii in continuare a democratiei si perfectionarii institutiilor sale a consolidarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, a afirmarii statului de drept, democratic si social.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact