StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie comerciala
Trimite articolul prin email Barierele, riscurile si asigurarile in comertul international : Economie comerciala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Barierele, riscurile si asigurarile in comertul internationalBARIERELE, RISCURILE SI ASIGURARILE IN COMERTUL INTERNATIONAL

BARIERELE COMERCIALE

Comertul international detine doua trasaturi importante:

implica utilizarea standardelor straine de evaluare a mijloacelor de schimb pentru fiecare sau ambii parteneri comerciali;
se supune unor legi, formalitat 646f53g i vamale, culturi si limbi diferite.

Barierele pot fi naturale respectiv geografice sau practici comerciale. Ele se refera la ratiuni nepolitice datorita carora aceleasi marfuri se vand la preturi diferire in locuri diferite.

Barierele artificiale sunt determinate de felurite reglementari comerciale si transport al fiecarui stat. Barierele artificiale cuprind toate politicile prin care se creeaza (se adauga), diferente de preturi. Ele includ restrictii la import, politici de comert exterior, particularitati nationale, reglementari de transporturi si chiar si religioase.

Politicile guvernamentale joaca un rol esential in reducerea barierelor comerciale.

Barierele comerciale se mai impart in:

a) netarifare: care sunt un complex de masuri si reglementari de politici comerciale care impiedica, limiteaza sau deformeaza fluxul international de bunuri in scopul protejarii pietei interne, spre deosebire de cele tarifare sunt prin eficiente si mai greu de cunoscut de exportatori. In aceasta categorie se disting cinci mari grupe:

limitarea cantitativa directa a importurilor,:

limitarea indirecta prin mecanismul preturilor;

formalitati .vamale si administrative la import;

participarea statului la activitati comerciale;

standarde diferentiate aplicate produselor de import.

b) tarifare: care implica controlul marfurilor care vizeaza intrarea sau iesirea cu ocazia vamuirii lor. Principalul instrument fiind taxele vamale si accizele care se percep de statul de destinatie.

c) tehnice: care sunt un ansamblu de norme si standarde tehnice, de poluare, fitosanitare, sanitar de ambalare sau etichetare prevazandu-se admiterea la export numai a acelora, indiferent de provenienta, care corespund specificatiilor. Barierele tehnice sunt elaborate de state sau de asociatiile producatorilor sau consumatorilor. Totodata in aceasta categorie intra si omologarea ceruta produselor din import.

RISCURILE IN COMERTUL INTERNATIONAL

Riscurile internationale se pot produce atat pe planul rezultatelor operatiunilor de comert international, cat si ca o consecinta a acestuia pe planul raspandirii persoanelor care au conceput, decis si realizat operatiunea. Procesul decizional se realizeaza in acest domeniu in conditii de risc si incertitudine. Riscurile reprezinta evenimente si fenomene implacabile exterioare tranzactiei, neputandu-se imputa unui partener. Riscurile pot fi clasificate in:

neeconomice - embargouri, schimbari de regim politic si chiar razboaie;

economice - fluctuatii valutare ale contravalorii marfurilor;

privind negocierea neurmata de contract;

privind scumpirea brusca a unor materii prime;

privind modificarea conditiilor de executare a contractului:

valutar - consta in posibilitatea inregistrarii unor pierderi de fluctuatii valutare (este unul din principalele motive de introducere a monedei EURO). El este in mare parte inevitabil; marimea lui depinde de amploarea modificarilor cursului de schimb.Pentru exortator riscul valutar consta in cazul in care la data incasarii creantei valutare in curs s-a efectuat afacerea comerciala, valuta respectiva are o putere de cumparare mai mica decat in momentul incheierii contractului.

Diferenta de curs nefavorabil

riscul modificarii conditiilor de executare a contractului comercial international. Partenerii au posibilitatea de a interveni pentru limitarea sau eliminarea eventualelor riscuri dupa incheierea contractului comercial prin:

reducerea duratei de derulare a contractului;

utilizarea unor instrumente de plata negociabile;

actualizarea unui contract comercial pe termen lung;

modificarea termenelor de incasare sau plata.

riscul de pret apare datorita neconcordantei de timp si pret intre momentul incheierii contractului si momentul efectuarii si a platii lui;

riscul ratei dobanzii - intre riscul de pret cel valutar sa a ratei dobanzii exista in general o stransa legatura de interconditionare si intrepatrundere acest risc rezulta in cazul acordarii unor credite cu dobanda variabila.

ASIGURAREA IN COMERTUL INTERNATIONAL

Intr-o tranzactie internationala partile trebuie sa se protejeze impotriva pierderilor si deteriorarilor, iar transportatorii trebuie sa se protejeze impotriva reclamatiilor de responsabilitate.

Exista doua tipuri de asigurari de baza:

asigurarea incarcaturii;

asigurarea responsabilitatilor.

Proprietarii incarcaturii preiau asigurarea incarcaturii, iar transportatorii preiau asigurarea responsabilitatilor. In practica internationala, asigurarile pot imbraca doua forme:

forma contractuala;

forma asigurarilor reciproce.

In prima forma se incheie un contract de asigurare (polita de asigurare) intre asigurator si asigurat in baza caruia asiguratorul (societatea de asigurare) se obliga, in schimbul unei sume de bani platita de asigurat (prima de asigurare ), ca in cazul producerii anumitor evenimente (riscuri asigurate) care afecteaza marfa sau mijlocul de transport, sa acopere asiguratului paguba suferita.

In cea dea doua forma un grup de asiguratori individuali se unesc in cadrul unei societati in vederea crearii unui fond de asigurare care sa serveasca pentru acoperirea pagubelor suferite de membri societatii respective.

Aceasta este cazul celei mai mari societati de asigurare din lume (Lloyd's - Marea Britanie) societatea este o asociatie de agenti de asigurare care isi ofera mijloacele financiare si isi impart riscurile si beneficiile.

Cronologic asigurarea in domeniul transporturilor maritime au aparut inaintea celor legate de alte modalitati de transport. .Asigurarea poate fi a mijlocului de transport si se numeste asigurare CASCO sau CARGO pentru asigurarea marfurilor. Asigurarea CARGO cuprinde marfurile aflate in curs de transport international si se incheie pentru valoarea declarata a acestora.

In relatiile comerciale internationale se asigura si creditele de export.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact