StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie comerciala
Trimite articolul prin email Comertul cu amanuntul : Economie comerciala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Comertul cu amanuntulCOMERTUL CU AMANUNTUL

ROLUL ECONOMIC SI FUNCTIILE COMERTULUI CU AMANUNTULUI

Comertul cu amanuntul consta in a cumpara marfuri pentru a le revinde consumatorilor finali, in general in cantitati mici, alaturi de satisfacerea unor servicii pe care le pot realiza insasi comerciantii cu amanuntul, cum ar fi: consulting, transportul marfurilor la domiciliul consumatorilor, asistenta sociala, diverse servicii personale (frizerie, coafura,,..). Tendintele actuale fac ca activitatile de comert cu amanuntul, cat si functiile lor sa devina mult mai complexe. Tinand seama de aceste aspecte, se poate spune ca comertul cu amanuntul contine un ansamblu de activitati si de relatii organizate, desfasurate in si de unitati specializate, in scopul aprovizionarii consumatorilor sau utilizatorilor finali.

Pentru a asigura oferta de marfuri in cadrul pietei, intreprinderile comerciale cu amanuntul, indiferent de forma de proprietate, apartenenta, tipul, structura si marimea acestora se aprovizioneaza cu marfuri de la comertul cu ridicata sau de la producatori si apoi le vand catre consumatori. Deci se reunesc trei procese in comertul cu amanuntul:
aprovizionare stocare vanzare

Analiza rolului economic al comertului 555c23f cu amanuntul trebuie sa plece de la ideea ca vanzarea cu amanuntul este indispensabila in viata economica a unei societati, deoarece prin intermediul acesteia produsele sunt puse la dispozitia consumatorilor, acolo unde sunt necesare.

Am aratat ca comertul cu amanuntul are trei functii importante: cumpara (aprovizioneaza), stocheaza si vinde consumatorului final.

Functia de aprovizionare, respectiv de cumparare a marfurilor pe care apoi le stocheaza si le revinde, in asemenea situatie aceasta genereaza avantaje incontestabile pentru clientela, care nu trebuie sa-si investeasca veniturile decat pentru achizitionarea cantitatilor de produse strict necesare, ferindu-se de grija unor cantitati de produse care i-ar depasi consumul curent. A doua functie a comertului cu amanuntul are in vedere asigurarii prezentei unitatilor comertului cu amanuntul in toate zonele, localitatile si punctele populate. Omniprezenta consumului cu amanuntul are in vedere atat comertul realizat de marile magazine universale cat si micile magazine din cartiere si din unele sate izolate sau cabane din munti, cat si diferite forme realizate prin intermediul comertului mobil sau prin corespondenta. O alta functie a comertului cu amanuntul o constituie asigurarea unui sortiment foarte larg si complex de produse realizate de producatori industriali si agricoli.

In directa legatura cu aceasta functie are in vedere posibilitatile teoretice de a se aproviziona de la toti producatorii sau de la toate intreprinderile comerciale cu ridicata, inclusiv cele cu activitati de import, iar pe de alta parte utilizarea suprafetelor comerciale proprii.
TIPOLOGIA COMERTULUI CU AMANUNTUL

Dat fiind faptul ca in comertul cu amanuntul se intalnesc o mare varietate de marfuri, cu diversi consumatori si diverse tehnologii comerciale, structura prezinta o tipologie complexa si variate forme de comercializare, din care amintim cateva mai importante:

Comertul alimentar - are ca obiect vanzarea marfurilor a caror cerere este curenta si relativ constanta in timp. Aceste produse sunt alterabile sau implica existenta unor termene de garantie. Comercializarea acestor produse se caracterizeaza prin:

existenta unor unitati relativ mari in imediata apropiere a punctelor de consum.

desfacerea pe langa sortimentul general de marfuri alimentare in stare naturala si a unor marfuri complementare prelucrate industrial.

Alimentatia publica - imbina procesul de productie cu cel de vanzare catre consumatorul final. Procesul de productie consta in transformarea unor materii prime alimentare in preparate culinare sau de cofetarie. Pot fi intalnite procese de productie artizanale, similare cu cele din gospodaria casnica, cat si procese industriale. In al doilea rand se desfasoara o intensa activitate comerciala in care se vand preparate de bucatarie si cofetarie intocmai ca in comertul cu amanuntul.

Activitatea din acest domeniu este determinata in mare masura si de activitatea de prestari servicii legata de vanzarea produselor semipreparate - preparate sau bauturi, in vederea consumului pe loc a acestora. Totodata trebuie remarcate si serviciile de asigurare a confortului, a mediului ambiant, de pregatire a mesei. Comertul prin alimentatia publica detine aproape 20% din intreg comertul cu amanuntul

Comertul cu marfuri nealimentare si industriale - Factori de influenta a procesului de comercializare a produselor nealimentare au generat sisteme distincte de organizare a comertului, pe grupe de marfuri, in functie de cerintele populatiei, proprietati merceologice, in acest sens s-a structurat acest comert pe subramuri cum sunt: comertul cu textile, comertul cu incaltaminte, comertul cu produse metalo-chimice, articole elastice, electronice si mobila.

STRUCTURA FORMELOR DE VANZARE UTILIZATE IN COMERTUL CU AMANUNTUL

A. Comertul stabil este desfasurat in doua moduri

prin intermediul unitatilor clasice de desfacere si,

prin automate.

1. Comertul stabil desfasurat prin intermediul unitatilor clasice

vanzarea clasica prin magazine este cea mai veche forma de vanzare si are urmatoarele caracteristici:

se poate utiliza in vanzarea oricarui tip de produs;

se pot utiliza o mare varietate de posibilitati de materializare - piete, puncte comerciale, magazine;vanzatorul este elementul esential al actului de vanzare, in primul rand prin cunoasterea tuturor caracteristicilor produselor si prin argumentari si demonstratii il poate determina pe consumator sa-1 cumpere.

vanzarea prin sistemul liber-service-lui are urmatoarele caracteristici:

absenta vanzatorului, clientul putand sa se miste printre produse fara nici o ingradire;

produsele sunt bine individualizate si prezentate.

in acest sistem se pot vinde de la produse alimentare (autoservice) pana la produse industriale - autoturisme.

supermagazine - unitati cu suprafata de pana la 2.500 m2 care asigura un sortiment larg de produse, indeosebi de produse alimentare si industriale;

hipermagazinele unitati cu o suprafata de pana la 10.000 m2 pentru comercializarea produselor alimentare si industriale de diferite sortimente si de la firme de productie specializate;

magazine discount - unitati comerciale cu o larga varietate de produse nealimentare la preturi inferioare celor de pe piata;

drugstore - create initial pentru comercializarea produselor farmaceutice, in prezent se vand produse de papetarie, ziare, reviste, tigari si produse de tutun, discuri, parfumerie si chiar imbracaminte. Sunt organizate in stil bazar, iar la noi a aparut stilul boutique;

cargouri - unitati comerciale cu mari suprafete in care, in cea mai mare parte, se vand produse de folosinta indelungata: mobila, aparate electrocasnice s.a.

2. Comertul stabil, realizat prin intermediul retelei de automate

Vanzarea cu amanuntul se face prin automate cu rol de completare in activitatea generala - gari, aeroporturi In acest comert se ofera un sortiment de marfa foarte restrans, de stricta necesitate - tigari, cafea, unele produse alimentare. In procesul de comercializare sunt utilizate tehnologii automate, nefiind nevoie de vanzator, ci numai de un colector de bani si de un alimentator de produse.

B. Comertul mobil care este organizat in mai multe variante:

deplasarea itineranta, pe distante mici a unor vanzatori, care ofera un sortiment restrans de produse, chiar un singur articol - tigari, racoritoare etc; gruparea unor unitati mobile de diferite specializari ce au un program cotidian prezentand marfa la vedere, in calea trecatorilor. Prezinta in general un sortiment restrans, de la sortimentele in stare proaspata, la articole de noutate.

organizarea unui comert mobil itinerant, realizat cu ajutorul unor mijloace de transport speciale, bine adaptate si amenajate, avand programe stabile de deplasare, cu orare de functionare pentru flecare zona sau localitate. Acest mod de comert este utilizat in general in localitatile izolate si se asigura comercializarea in primul rand a produselor de stricta necesitate (paine, lapte, legume etc.).

C. Comertul fara magazine - reprezinta un sistem de vanzari in cadrul carora se apeleaza la practici comerciale prin care se pun la dispozitia cumparatorilor marfuri de care au nevoie, fara a necesita prezenta acestora in magazin sau in punctele de vanzare.vanzarea la domiciliu - acest comert are in vedere o vizitare sistematica a tuturor locatarilor unui imobil de locuinte, a unei strazi sau a unui cartier, d obicei se comercializeaza articole vestimentare, produse cosmetice sau diverse aparate si ustensile de bucatarie;

vanzarea prin corespondenta si pe baza de catalog - care poate fi realizata de intreprinderi specializate in comert prin corespondenta, de sectii specializate in comert prin corespondenta, de sectii specializate a unor magazine mari si chiar de intreprinderi producatoare. In tarile civilizate, vanzarile prin corespondenta si in general pe baza de catalog determina formele de vanzare fara magazine. Avantajele care deriva din acest tip de comert sunt cresterea numarului de cumparatori pe baza de catalog si nivelul mult mai scazut al costurilor de logistica. Dezavantajele constau in necesitatea elaborarii fiselor pe beneficiari, serviciile furnizate depind de calitatea altor prestari de servicii;

vanzarea electronica - acest tip de vanzare face apel la diferite tehnici moderne, cum sunt: telexuri, telefon si televiziune, inclusiv magistrale informationale prin Internet.

vanzarea directa prin publicitatea in televiziune, prin folosirea spotului publicitar, practicata de firme specializate. Acest tip de vanzari are conditii favorabile de extindere, in special prin extinderea televiziunii prin cablu. Comanda poate fi facuta la orice ora din zi sau din noapte; ca inconvenient se poate constata ca din momentul comenzii pana la onorarea ei dureaza destul de mult, chiar luni de zile;

vanzarea prin videotext - se are in vedere o colaborare lucrativa cu televiziunea, in scopul asigurarii unui canal disponibil pentru comunicatii vanzator-client, pe baza de abonament. Acest tip de comert, pe langa ca este foarte complicat si costurile sunt ridicate pentru clienti, face ca penetrarea lui sa fie destul de greoaie.

vanzarea prin televiziune cablata, prin comert de tip home video shoping. In acest tip de comert, telespectatorul isi poate alege produsele dintr-o gama foarte larga de produse printr-un telefon, plata produsului facandu-se prin cartile sale de credit.

TENDINTE IN EVOLUTIA COMERTULUI CU AMANUNTUL

A. Comertul stabil

Perfectionarea viitoare a comertului cu amanuntul va avea in vedere in primul rand perfectionarea manageriala privind perfectionarile de orientare si conducere a activitatii comerciale prin concentrarea conducerii activitatii, scaderea numarului de unitati, cresterea masiva a suprafetei magazinelor, crearea si dezvoltarea noilor tipuri de vanzari.

Concentrarea activitatii comerciale trebuie avuta in vedere sub aspectul gradului de independenta cat si conducerea cu diferite unitati gestionate de aceiasi firma.

Crearea de noi sisteme de distributie prin crearea de noi tipuri de magazine in genul expozitiilor cu vanzare, magazine de uzina, magazine antrepozit.

Cresterea sensibila a magazinelor prin infiintarea de supermarketuri la periferia oraselor, magazine cu suprafete de zeci de mii de metrii patrati unde se vor combina aproape toate tipurile de vanzari cu amanuntul. Ele vor deveni centre de atractie a populatiei.

Vanzarea practica si rapida in care se foloseste metoda transformarii magazinelor in sali de expozitie, unde prezentarea produselor va fi unitara, cumparaturile vor fi ambalate si vor astepta cumparatorii in zona de predare dupa ce produsul a fost achitat intr-un mod comod si placut.

B. Comertul mobil

Primul si cel mai important scop al acestui tip de comert va fi asigurarea in continuare a zonelor izolate, si a centrelor turistice, in acest sens se va trece la realizarea marfurilor pe baza unui program, in concordanta cu itinerarul stabilit sub aspectul orelor de oprire si a timpului de stationare. Extinderea sortimentelor si la grupa de produse nealimentare.

C. Comertul fara magazine

Vanzarea pe baza de catalog cunoaste deja o explozie comerciala, in toata Europa comenzile putand fi facute prin vanzarea electronica, la care orarul magazinului este practic non-stop. Sub aspectul tehnologiilor comerciale, tendinta respectiva va fi favorizata de revolutionarea mijloacelor de comunicatii, scaderea costului de transport. Se preconizeaza sa se produca de asemenea organizarea si conducerea comertului cu amanuntul prin internationalizarea lui.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact