StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Dovedeste-ti eficienta, sau invata de la altii
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie mondiala
Trimite articolul prin email Componentele economiei mondiale. piata mondiala si segmentarea pietei mondiale. : Economie mondiala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Componentele economiei mondiale. piata mondiala si segmentarea pietei mondiale.Componentele economiei mondiale. Piata mondiala si Segmentarea pietei mondiale.


Piata mondiala si caracteristicile sale

Odata cu dezvoltarea relatiilor internationale a aparut si o piata specifica in cadrul

careia aceste relatii se manifesta. Aceasta este piata mondiala.

Piata mondiala reprezinta ansamblul schimburilor internationale la care participa tarile si agentii economici din diverse tari ale lumii, inclusiv companiile internationale, precum si o serie de institutii cu caracter regional sau la nivel planetar.

Piata mondiala este constituita dintr-o multitudine de subsisteme specifice, in care obiectul de activitate si agentii economici prezinta aceleasi tipuri de caracteristici.

In evolutia pietei mondiale exista cateva momente mai importante:

a) Perioada marilor descoperiri geografice, care marcheaza momentul aparitiei schimburilor internationale

b) Perioada revolutiilor industriale si a dezvoltarii productiei de masa, care marcheaza dezvoltarea pe scara planetara a schimbului international

c) Perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, in care datorita dezvoltarii tehnologice si a fenomenelor de integrare piata mondiala a capatat dimensiune globala.

Pe piata mondiala au loc legaturi intre agentii economici din diferite. Aceste legaturi

constituie fluxuri economice internationale. Un flux economic international este caracterizat de urmatoarele elemente:

doua categorii de agenti economici, aflati in tari diferite

un bun sau o categorie de bunuri, intr-o cantitate si frecventa data (obiectul tranzactiei)

o legatura bidirectionala intre cele doua categorii de agenti economici

Spre exemplu, sa presupunem un import de 1000 t de grau, de la un agent

economic din Romania (exportator) catre un agent economic din Polonia (importator). Valoarea acestei tranzactii este de 5000 euro. Fluxul economic poate fi reprezentat astfel:


Figura nr. 1 Flux economic international


Furnizeaza 1000 t grau (Flux real)


Exportator Importator

(Romania) (Polonia)

Plateste 5000 euro (Flux financiar)


Totalitatea fluxurilor economice internationale alcatuiesc circuitul economic mondial.

Fluxurile economice internationale sunt specifice pietelor internationale specifice, iar circuitul economic mondial pietei mondiale.


Segmentarea pietei mondiale

Pe piata mondiala se tranzactioneaza atat bunuri si servicii, cat si forta de munca si

capitaluri. Pentru fiecare se creaza fluxuri specifice, si, deci, subpiete (segmente specifice). Pentru a realiza segmentarea pietei mondiale, se pleaca de la segmentarea pietei nationale. Se obtin astfel urmatoarele segmente:

Tabel nr. 2 Segmentele pietei mondiale

Segment al pietei nationale

Segment al pietei mondiale

Piata bunurilor si serviciilor

Piata internationala a bunurilor si serviciilor (comertul international)

Piata muncii

Piata internationala a muncii
Piata monetara

Piata schimburilor valutare

Piata capitalurilor

Piata internationala a capitalurilor


Piata ideilor si cercetarilor stiintifice


Asa cum se poate observa, spre deosebire de piata nationala, pe piata mondiala apare un nou segment, piata cercetarii stiintifice, intrucat in economia mondiala exista economii care au dezvoltat si sectorul cuaternar.

Piata internationala a bunurilor si serviciilor este cea mai reprezentativa piata din economia mondiala. Cel mai mare volum de schimburi internationale se desfasoara pe acest segment. Comertul international este activitatea in care sunt implicate, practic, toate economile nationale.

In 2007 productia de bunuri si servicii s-a ridicat la cca 50 000 miliarde , din care mai mult de 30% (respectiv peste 16 000 de miliarde) au fost implicate in comertul mondial.

Piata internationala a muncii include totalitatea schimburilor cu forta de munca. In epoca contemporana, datorita dezvoltarii societatii forta de munca, desi destul de putin mobila, se deplaseaza mult mai usor. Mai mult exista tentatia unor venituri salariale mai mari, ceea ce a determinat aparitia a numeroase fluxuri internationale de forta de munca.

Piata schimburilor valutare s-a dezvoltat odata cu dezvoltarea relatiilor comerciale. Fluxurile reale antrenate de comertul international sunt dublate de fluxuri monetare care, in context international se concretizeaza in plata prin intermediul diferitelor valute.

Piata internationala a capitalurilor include totalitatea tranzactiiilor cu titluri de valoare, la nivel international. Actorii pe aceasta piata sunt bancile comerciale, banci centrale, corporatii financiare, agentii guvernamentale, etc.

Piata internationala a cercetarii stiintifice este o componenta mai recent aparuta in cadrul pietei mondiale. Existenta ei se datoreaza dezvoltarii cercetarii stiintifice, in special in tarile dezvoltate.


Rezumat

Piata mondiala este cea mai complexa piata pe care o studiaza stiinta economica, fiind o extrapolare la nivel international a pietei nationale.

Ansamblul relatiilor dintre agentii economici din diferite tari formeaza fluxul economic international, iar totalitatea acestor fluxuri formeaza circuitul economic mondial.

Segmentele pietei mondiale sunt o extindere a segmentelor pietelor nationale (piata bunurilor, piata muncii, piata capitalurilor, piata monetara), la care se adauga piata cercetarii stiintifice.

Termeni cheie: piata mondiala, flux economic international, circuit economic mondial, segmentarea pietei mondiale, piata internationala a bunurilor si serviciilo, piata internationala a muncii, piata schimburilor valutare, piata internationala a capitalurilor, piata internationala a cercetarii stiintifice.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre economie mondiala
CAUTA IN SITE
Termeni de cautare