StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » microeconomie si macroeconomie

Aspecte teoretice privind eficienta investitiilor

ASPECTE TEORETICE PRIVIND EficienTa investiTiilor


Eficienta investitiilor. Eforturi si efecte investitionale. Imperativul financiar.

Criterii de apreciere si factori de crestere   a eficienteiinvestitiilor.

Eficienta investitiilor. Eforturi si efecte investitionale. Imperativul financiar

Eficienta si eficacitate sunt doua cuvinte foarte des folosite in limbajul economic,  dar multi economisti fac deosebirea intre eficienta si eficacitate, deoarece eficacitatea caracterizeaza faptul de a obtine, cu orice pret, un anumit efect (inclusiv in acele activitati desfasurate impotriva societatii omenesti), in timp ce eficienta presupune utilizarea optima a resurselor pentru a obtine un efect convenabil societatii umane.

►Definirea 434c22e eficientei, in general, are in vedere doua aspecte majore:

a) Eficienta reprezinta un raport efort-efect, ceea ce implica, in toate domeniile, in mod obligatoriu, corelatia si comparatia intre cele doua componente ale raportului:

eforturile investitionale depuse;

efectele obtinute.

b) Eficienta trebuie inteleasa pe cele doua coordonate: timp si mediu economico-social, deci raportul efort-efect trebuie analizat pe o perioada de timp si intr-un anumit domeniu.

Sintetizand aceste prime consideratii, eficienta este inteleasa ca fiind capacitatea de a gasi o corelatie justa intre eforturi si efecte, ceea ce, din punct de vedere economic, inseamna optimizarea intre fluxurile imput-output, adica intre intrarile de resurse si iesirile de rezultate intr-o anumita perioada de timp, pentru o anumita activitate, intr-un anumit domeniu, intr-o tara, zona sau pe plan mondial.

In esenta, eficienta investitiilor se determina prin analiza raportului eforturi-efecte investitionale, pe coordonatele de timp-mediu economico-social.

Eforturile investitionale se refera atat la procesul investitional propriu-zis (valoarea totala a investitiei, valoarea utilajelor, valoarea constructiilor si montajului, numarul de persoane), cat si la procesul de exploatare sau productie a viitoarelor obiective (cheltuieli materiale, de intretinere si reparatii, cheltuieli cu personalul, costuri de productie, importuri etc.) sau se pot cumula (efortul total pentru investitii si pentru exploatare). Aceste eforturi se pot referi la o unitate de timp (un an) sau se pot intinde pe tot orizontul de timp legat de investitii (durata deciziei+durata realizarii+durata eficienta a exploatarii unei investitii). Pe langa eforturile economice, pot fi identificate si eforturi de alta natura (modificari legislative, masuri administrative), necuantificabile economic.

Efectele investitionale pot fi si ele de mai multe feluri: economice (materiale sau valorice), dar si extraeconomice (sociale, ecologice, politice etc.). Ele pot fi brute sau nete, directe sau indirecte, efecte curente sau de durata etc.

►In concluzie, eficienta economica a investitiilor exprima capacitatea eforturilor investitionale de a conduce la o serie de efecte economice, curente si de perspectiva, tinand seama de influenta unei multitudini de factori ce actioneaza pe parcursul procesului investitional si de exploatare a viitorului obiectiv, in cadrul coordonatelor de mediu economic si timp, astfel incat efectele sa acopere si sa justifice eforturile depuse.

Eficienta economica a investitiilor nu se refera doar la luarea in considerare a unei laturi a raportului efort-efect, ci trebuie analizate riguros si puse fata in fata toate eforturile si efectele unui proiect de investitii, pe coordonatele mediului economic si timpului, asa cum se poate vedea in reprezentarea din Fig.nr.2.1.

Fig. nr. 2.1. Raportul de eficienta pe coordonatele mediu economic-timp.


Orice proiect de investitii in active reale trebuie analizat in conformitate cu aceasta reprezentare grafica, deoarece omiterea unui singur element denatureaza analiza eficientei.

►Eficienta investitiilor  devine foarte complexa sub impactul fenomenelor financiare. Imperativul financiar se manifesta atat la nivel macroeconomic (pentru tari sau comunitati locale), cat si la nivel microeconomic (pentru toti investitorii sau beneficiarii de investitii, individuali sau asociati juridic), datorita caracterului limitat al resurselor proprii de finantare, cu volatilitatea ratei dobanzii, a cursului de schimb si datorita expansiunii si diversificarii fara precedent a activelor si tranzactiilor financiare.


Criterii de apreciere si factori de crestere eficientei  investitiilor


►In aprecierea eficientei, in general, si deci si a eficientei investitiilor exista mai multe criterii prin care se analizeaza raportul efort-efect, si anume:

a) Pornind de la expresia cea mai sintetizata a eficientei, ca raport efort-efect se considera ca exista doua criterii economice esentiale de apreciere a eficientei investitiilor prin comparatia intre eforturi si efecte, si anume:

-primul criteriu de eficientizare consta in maximizarea si diversificarea efectelor posibile, in raport cu un efort sau o cheltuiala investitionala data, pentru care s-a stabilit un anumit nivel (deci, se va urmari profitul obtinut in raport cu un efort investitional);

-al doilea criteriu consta in minimizarea eforturilor sau cheltuielilor, in raport cu efectele sau rezultatele propuse sau scontate (deci, se vor reduce eforturile investitionale pentru a obtine acelasi profit).

b) Criteriul imbinarii optimului macro si microeconomic este foarte important, dar si complex, in economia de piata, in care exista numerosi agenti economici, publici, privati sau combinati, cu capital intern, dar si extern, cu multiple deschideri spre alte tari sau regiuni geografice si pot apare, astfel, contradictii intre interesele individuale ale unor oameni individuali sau grupe de oameni (de exemplu, sindicatele), interesele managerilor si patronilor si interesele statului, in ansamblu, chiar si interesele unor organisme si organizari internationale.

c) Criteriul corelarii cerintelor economice cu cele sociale, politice, ecologice etc. joaca un rol din ce in ce mai mare in toate domeniile de activitate, astfel ca orice proiect de investitii este astfel conceput, incat sa permita nu doar un raport economic acceptabil, ci si consumuri de resurse si obtinerea de efecte de alta natura, dintre care cele sociale, politice si ecologice sunt astazi presante.

d) Criteriul influentei factorului timp este coordonata de apreciere de o importanta deosebita in problemele investitiilor, deoarece atat realizarea propriu-zisa, cat si exploatarea unui proiect de investitii se intind pe un orizont de timp relativ mare, ori in acest interval conditiile si relatiile de lucru se pot modifica radical.

e) Criteriul compararii corecte a datelor consta in alegerea judicioasa a bazei de comparatie in ceea ce priveste comparatia corecta dintre eforturi si efecte, dintre diversii indicatori ai mai multor variante ale aceluiasi proiect, dintre indicatorii si normativele interne sau internationale privind realizarea de lucrari de investitii, dintre indicatorii de eficienta economica pentru un proiect intern si cei obtinuti la variante similare pe plan mondial.

Factorii implicati in procesul investitional  pot fi analizati atat in interiorul fiecarui proces investitional, cat si prin prisma factorilor externi care intervin in realizarea si exploatarea unei investitii. Concret, in calculul eficientei se iau in consideratie o serie de factori esentiali intr-un proiect de investitii, si anume:

-repartizarea rationala si structurarea optima a eforturilor  investitionale la nivel macro si microeconomic, prin prisma combinarii celor trei obiective ale unei societati moderne: eficienta, echitate, crestere;

-fundamentarea deciziilor de investitii cu ajutorul unor studii de fezabilitate si pe baza unui sistem de indicatori de eficienta (naturali si valorici, generali si specifici diverselor ramuri);

-amplasarea si dimensionarea optima privind viitoarea investitie;

-luarea in calcul a influentei factorului timp, a unor riscuri si incertitudini legate de investitii;

-folosirea unor metode moderne, matematico-economice, de programare si urmarire a realizarii propriu-zise a unui proiect de investitii;

-utilizarea sau exploatarea optima pe durata de functionare eficienta;

-restructurarea si fundamentarea modernizarilor, reutilarilor, reconstructiei si dezvoltarii unor obiective existente;

-influenta fenomenelor financiare moderne.

Rezolvarea acestor probleme intr-o economie de piata tine seama de participarea la procesul investitional a numerosi agenti economici: investitori, proiectanti, consultanti, antreprenori sau constructori, detinatori de terenuri, bancile care acorda credite, statul si unele autoritati locale si chiar internationale, managerii care conduc procesul investitional si exploatarea ulterioara pe durata de functionare a obiectivului realizat.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact