StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » piata de capital
Trimite articolul prin email Riscul sistematic si riscul nesistematic : Piata de capital Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Riscul sistematic si riscul nesistematicRiscul sistematic si riscul nesistematic


Dreapta caracteristica a actiunii este de fapt o aproximare pentru adevarata relatie dintre rata de rentabilitatea a titlului si a pietei. Punctele care nu se gasesc pe dreapta sunt posibile si probabile.

Exista doua surse de incertitudine asupra 949d32j ratei de rentabilitate a unui titlu financiar. Valoarea actuala a rentabilitatii pietei este incerta si dimensiunea divergentei dintre punctul actual si linia caracteristica a actiunii este incerta. Prima sursa de incertitudine este denumita risc sistematic iar a doua risc nesistematic.

Riscul sistematic al unei actiuni este deci exprimat de varianta abaterii ratei de rentabilitate a pietei de la relatia liniara:


_Ec. II


Pentru a fi compatibilizata cu masura riscului total, masura riscului sistematic - deviatia standard - este considerata a fi de fapt deviatia standard a acestor variatii:


_Ec. II


Riscul nesistematic este definit ca diferenta dintre riscul total si riscul sistematic :


_Ec. II

unde:

riscul nesistematic deviatia standard a erorii de masurare ratei de rentabilitate a titlului i (se mai numeste si risc specific);

riscul sistematic proportional cu coeficientul beta prin deviatia standard a ratei de rentabilitate a pietei (vezi relatia II-143);

riscul total deviatia standard a ratei de rentabilitate a titlului i.

In exemplele care se realizeaza in modelarea CAPM, se considera ca riscul nesistematic este egal cu deviatia standard a erorii de masurare a relatiei dintre rata titlului si rata pietei conform modelului de piata (Market Model). In masura ex-ante modelul de piata este in fapt modelul index singular (Single Index). Asa incat intr-o mai riguroasa exprimare riscul nesistematic al titlurilor este considerat ca fiind m
asurat de deviatia standard a erorii de variatie a ratei de rentabilitate a titlurilor fata de rata de rentabilitate a pietei masurata prin indicele de piata conform modelului index singular.

Aceasta relatie de exprimare a riscului total ca suma a riscului sistematic si riscului nesistematic este valabila si pentru portofolii. Cum toate portofoliile eficiente se gasesc in echilibru pe dreapta pietei de capital, implica faptul ca ratele lor de rentabilitate vor fi perfect corelate unele cu altele cu exceptia rentabilitatii depozitarii care nu este corelata cu rata activelor cu risc.

Cum portofoliul de piata este eficient, inseamna ca toate ratele de rentabilitate ale portofoliilor eficiente trebuie sa fie perfect corelate cu rata pietei, ceea ce ne conduce la concluzia ca linia caracteristica a actiunii (pentru portofoliu in acest caz ) va reprezenta relatia ratei de rentabilitate cu rata pietei. Riscul sistematic este singura sursa de incertitudine asupra ratei de rentabilitate a portofoliilor eficiente sau altfel spus, portofoliile eficiente nu au risc nesistematic. Reciproca este si ea adevarata: un portofoliu sau un titlu care are risc nesistematic este ineficient .

Fig. II

Dreapta de piata a actiunii arata in fapt cum volatilitatea este masura relevanta a riscului unei actiuni. Acest lucru este valabil si pentru portofolii. Riscul nesistematic nu este relevant in cazul portofoliilor diversificate. Astfel incat riscul total al unui titlu nu este relevant in conditiile in care titlul participa intr-un portofoliu. Doar riscul sistematic trebuie avut in vedere, pentru ca restul poate fi diversificat.

In figura II-23 se observa linia pietei de capital (CML) in spatiul risc masurat prin deviatie standard - rata rentabilitatii estimate, dar la care s-a mai adaogat si o a doua axa X si anume riscul de volatilitate a actiunii masurat de beta. Portofoliile se gasesc pe dreapta pietei de capital si pentru acestea coeficientul beta este in relatia din figura II.23. Portofoliile ineficiente vor avea valori mai mici ale lui beta decat cel indicat de scala, pentru ca riscul lor total (deviatia standard) este mai mare decat riscul lor sistematic care este direct proportional cu beta. (vezi relatia II-143Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact