StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » statistica

Gruparea datelor statistice

Gruparea datelor statistice


Gruparea datelor statistice este o operatiune de sistematizare a prezentarii materialului statistic obtinut prin observare care consta in separarea colectivitatii cercetate in grupe omogene de unitati dupa variatia uneia sau mai multor caracteristici din programul observarii.

Realizarea unei grupari utile pentru indeplinirea scopului cercetarii statistice impune cu necesitate sa fie respectate urmatoarele conditii:

- alegerea caracteristicii sau caracteristicilor care vor sta la baza efectuarii operatiunii de grupare in stransa legatura cu obiectivele de cunoastere si respectiv cu particularitatile sau specificul colectivitatii supuse cercetarii. Cea mai potrivita caracteristica de grupare este aceea care este in stransa interdependenta cu esenta fenomenului studiat si, in consecinta, permite identificarea tipurilor calitative care exista in cadrul colectivitatii;

- in cazul caracteristicilor de grupare numerice se stabileste sau se calculeaza marimea intervalului de grupare si respectiv numarul de grupe care vor fi constituite, astfel incat sa se obtina cea mai buna forma de distribuire a unitatilor statistice pe grupe;

- toate operatiunile de natura metodologica, implicate cu efectuarea unei grupari a datelor statistice, trebuie sa fie subordonate atingerii obiectivelor gruparii, si anume:

a - cunoasterea structurii colectivitatii statistice si respectiv a tipurilor calitative existente in colectivitate la un anumit moment sau intr-o anumita perioada de timp,

b - cunoasterea modificarilor de natura structurala, care s-au produs de la un segment de timp la altul,

c - identificarea unor posibile corelatii care se formeaza intre caracteristicile utilizate la grupare, forma si directia acestor corelatii si, intr-o anumita masura, obtinerea unei informatii orientative privind intensitatea corelatiei.

Efectuarea unei grupari a datelor statistice, dupa o caracteristica exprimata numeric, implica parcurgerea unor etape de lucru, dupa cum urmeaza:

1 - se calculeaza amplitudinea variatiei, respectiv se cuantifica diferenta dintre valoarea (varianta) cea mai mare a caracteristicii si valoarea (varianta) cea mai mica, ;

2 - in functie de marimea amplitudinii variatiei, se stabileste numarul de grupe in care va fi impartita colectivitatea. In aceasta etapa de lucru se opteaza, de regula, pentru constituirea unui numar mai mare de grupe comparativ cu numarul care se presupune ca este necesar pentru a cunoaste structura si respectiv tipurile calitative existente in colectivitate. Aceasta operatiune este legata in mod strict de logica persoanei care realizeaza gruparea;

3 - se calculeaza marimea (lungimea) intervalului de grupare prin raportarea amplitudinii variatiei la numarul de grupe convenit a fi constituite. Daca se considera necesar, pentru a calcula marimea intervalului, se poate folosi formula propusa de Sturges,

4 - se scriu intervalele de grupare astfel incat sa se foloseasca ca limite inferioare si superioare, "numere rotunde";

5 - se repartizeaza unitatile statistice pe intervalele de grupare stabilite. Aceasta este o etapa intermediara de lucru care ofera o prima forma de sistematizare a materialului statistic pe grupe si in continuare, sa permita, daca se considera necesar, efectuarea unei regrupari prin asocierea a doua sau mai multor intervale de grupare;6 - se procedeaza la efectuarea unor regrupari, eventual in mai multe variante, pentru a avea posibilitatea formularii celei mai bune decizii de alegere a gruparii care ofera solutia considerata optima, in vederea caracterizarii colectivitatii statistice cercetate sau pentru efectuarea unor prelucrari ulterioare. Regruparea poate fi efectuata fie pe intervale de marimi egale fie pe intervale de marimi neegale dupa cum se considera ca acestea raspund mai bine scopului propus.


Daca se procedeaza la efectuarea unei grupari combinate in functie de doua caracteristici de grupare considerate ca pot forma un sistem interdependent, se recomanda constituirea unui numar egal de grupe pentru ambele caracteristici. Forma de prezentare statistica a acestui tip de grupare este denumita "tabel de corelatie".


Felurile gruparilor


Gruparile pot fi prezentate in mai multe variante constructive in functie de un anumit criteriu, astfel:

a) dupa numarul caracteristicilor folosite la gruparer,

- grupari simple, cand gruparile sunt efectuate dupa o singura caracteristica,

- grupari combinate cand se folosesc doua sau mai multe caracteristici pentru sistematizarea pe grupe a materialului statistic. Este necesar sa se precizeze ca se opteaza, de regula, pentru un numar de maximum 4 caracteristici de grupare. In cazul folosirii unui numar mai mare de 4 caracteristici se ajunge la o pulverizare a informatiilor statistice si in consecinta la ingreunarea interpretarii din punct de vedere structural a colectivitatii statistice;

b) dupa tipul caracteristicii de grupare,

- grupari efectuate dupa o caracteristica de spatiu

- grupari efectuate dupa o caracteristica de timp

- grupari efectuate dupa o caracteristica numerica

- grupari efectuate dupa o caracteristica exprimata prin cuvinte

c) dupa variatia caracteristicii de grupare numerica,

- grupari efectuate pe variante ale caracteristicii (atunci cand caracteristica de grupare este de forma discreta - se exprima in numere intregi - si are o variatie redusa, sau prezinta un numar relativ mic de variante)

- grupari efectuate pe intervale de grupare (de marimi egale sau neegale). Aceste grupari pot fi formate atat in cazul caracteristicilor discrete cat al celor de forma continua.


Sistematizarea formala a datelor statistice prin constituirea gruparilor este o prima operatiune care se efectueaza in procesul de prelucrare statistica si care ofera o descriere globala a colectivitatii statistice cercetate exprimata de indicatorii primari sau absoluti.


Pe baza datelor centralizate sau totalizate in mod simplu sau pe grupe, se procedeaza la aplicarea unor procedee specifice de calcul pentru obtinerea indicatorilor derivati exprimati in marimi relative, marimi medii, indicatori ai gradului de variabilitate, indicatori de corelatie etc..

Rezultatele centralizarii si gruparii datelor statistice precum si a prelucrarilor care au vizat calculul indicatorilor derivati pot fi prezentate sub forma unor serii statistice, tabele statistice, a reprezentarilor grafice precum si sub forma unor comentarii de descriere a colectivitatii statistice.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact