StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » statistica

Seriile statistice

Seriile statistice


Seria statistica este un sir de valori ale unei caracteristici ordonate in functie de sirul valorilor unei alte caracteristici sau dupa un anumit principiu, cum ar fi ordinea alfabetica, ordinea de marime sau r 323h75d angul unitatii statistice etc..

Seriile statistice pot fi de mai multe feluri in functie de tipul caracteristicii de grupare sau de forma practica de prezentare a datelor, astfel:

1 - serii simple enumerative - sunt seriile care prezinta o simpla insiruire a datelor. De exemplu, insiruirea notelor obtinute la examenele sustinute de un student la finele unui an de studii universitare.

2 - serii de spatiu sau teritoriale - prezinta volumului colectivitatii statistice sau nivelul unei caracteristici statistice in raport cu tipologia teritoriala in care exista unitatile statistice. De exemplu, repartizarea numarului locuitorilor pe judete care a existat, in tara noastra, la o anumita data calendaristica.

3 - serii dinamice, cronologice sau de timp - sunt siruri de date statistice care prezinta schimbarea marimii unor indicatori statistici in raport cu timpul. Seriile dinamice pot fi de doua feluri:



- de intervale de timp, cind indicatorii prezentati in serie dinamica au ca perioada de formare intreg segmentul de timp le care se refera. De exemlu, dinamica cifrei de afaceri obtinuta anual de un agent economic intr-o perioada de cinci ani;

- de momente, cind indicatorii prezentati in serie dinamica se refera la numarul unitatilor sau marimea caracteristicii statistice inregistrata la o anumita data calendaristica. De exemplu, dinamica stocurilor de marfuri existente intr-un magazin la data de intai a fiecarei luni, pe durata unei anumite perioade de timp (trimestru, semestru, an).

4 - serii de repartitie, de variatie sau de distributie - se prezinta sub forma unor date paralele cu referire la o caracteristica statistica de grupare numerica sau cantitativa si numarul unitatilor colectivitatii statistic care revin pe variante ale caracteristicii sau pe intervale de grupare. De exemplu, seria numarului salariatilor care isi desfasoara activitatea in cadrul unei firme comerciale, grupati dupa marimea salariului mediu lunar.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact