StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » economie » stiinte economice » Obiectul stiintei economice

Consideratii generale

in mod obisnuit, in manualele de economie politica din tara noastra, problemele privind productia stiintifica a conceptelor, legilor, teoriilor si metodologia care sta la baza acesteia, productii denumite, intr-un cuvint, epistemologie, sint destul de sumar tratate. Singurul manual care s-a remarcat in ceea ce priveste modul de tratare si spatiul acordat acestor probleme a fost cel tiparit de Gromoslav Mladenatz in anul 1947. sectiunea reprezenta o sinteza a unei bibliografii reprezentative si a unei problematici tratate la nivelul celor mai bune lucrari din lume din acele timpuri2.
Dupa anul 1948, de cind s-a introdus in intamintul din Romania, in mod obligatoriu, economia politica marxista, discutiile privitoare la problemele epistemologice au capatat un caracter dogmatic si sectar. S-a produs o izolare completa fata de noile abordari si realizari stiintifice obtinute pe mondial.
Discutiile stiintifice pe probleme epistemologice au avut loc totusi si dupa 1948, insa in mod separat, in afara manualelor si cursurilor universitare, acolo unde controlul ideologic a fost mai relaxat. Este un caz tipic al aparitiei unei literaturi economice paralele, cu moduri diferite de abordare si interpretare si, de asemenea, cu metode de cercetare diferite.
Elaborarea unei lucrari de dimensiunea tratatului de economie atrage dupa sine obligatia de a preciza nu numai obiectul de studiu al stiintei economice, ci si delimitarile respective in raport cu obiectul altor stiinte, precum si cu interferentele dintre acestea, si de a defini si explicita metodele de cercetare utilizate in teoriile economice fata de teoriile altor discipline. Aceasta inseamna a pune bazele stiintifice ale productiei de notiuni, concepte si legi economice si ale asamblarii lor, intr-o forma articulata, coerenta, in teorii si discipline economice, relevind specificul acestora in raport cu cel al altor stiinte si discipline. Trebuie recunoscut ca, intr-ader, asemenea probleme nu sint deloc simple4.
In volumul de fata ne vom limita doar la aspectele principale ale obiectului de studiu al stiintei economice, adica la delimitarea cimpului de cercetare al acesteia, precum si la restructurarile ce se produc in teoretic atunci cind ea vine in contact cu alte stiinte sociale. Urmeaza ca in volumul urmator sa se trateze problemele metodologice si cele privind relatiile stiintei economice cu stiintele naturii si logico-matematice.
Deoarece prezentul modul reprezinta, intr-o anumita masura, o introducere generala la volumele care urmeaza, vom incerca sa dezvoltam aici o seama de idei strict necesare nu numai pentru a face mai usor inteles materialul care urmeaza, ci mai degraba, de a sublinia mesajul acestei lucrari si anume ca stiinta economica, in esenta ei, este si trebuie sa ramina o stiinta sociala, iar in constructia ei trebuie utilizat un arsenal metodologic modern, insa adect acestei stiinte.


Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact