StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse
Trimite articolul prin email Circuitul si pastrarea documentelor de creditare Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Circuitul si pastrarea documentelor de creditareCircuitul si pastrarea documentelor de creditare


Avand in vedere prevederile art. 55, 56 din Legea bancara nr. 58/1998 si importanta deosebita pe care o prezinta documentele pe baza carora banca a imprumutat fonduri sau si-a asumat angajamente, indeosebi atunci cand sunt necesare actiuni in instan 333d38d ta pentru recuperarea creantelor, administratorii de credite din sucursale trebuie sa acorde o atentie deosebita modului de pastrare, conservare si in final arhivare a documentelor originale de creditare.

Documentele prezentate de catre clienti in vederea obtinerii creditelor cat si cele elaborate de banca in legatura cu acestea au caracter confidential, deoarece contin informatii care pot provoca daune materiale clientilor in cazul in care acestea sunt divulgate.
In acest sens personalul compartimentului de creditare al sucursalei Bancii Transilvania SA va depune pentru pastrarea in fiset metalic/dulap inchis si sigilat, a unui dosar de credit care va cuprinde un exemplar din urmatoarele documente originale:

contractul de credit impreuna cu documentele care atesta aprobarea solicitarii de credit;

contractele de garantie ;

actele aditionale la contractul de credit ;

politele de asigurare ;

cartile de identitate ale autovehicolelor.

Pe dosarul de credit se va inscrie:

denumirea imprumutatului ;

tipul creditului acordat ;

data acordarii ;

valoarea acestuia ;

destinatia creditului;

termenul de acordare.

Dosarul de credit va fi inregistrat in  Registrul de evidenta a contractelor de credit din Colectia de anexe si formulare utilizate in activitatea de administrare credite, care poate fi un registru tip, redactat la calculator pe coli individuale si indosariate sau o aplicatie soft gestionata de compartimentul informatica.

Registrul astfel completat se pastreaza de asemenea in fiset metalic/dulap. Predarea acestor dosare se face de catre administratorul de credite al sucursalei.Accesul la aceste dosare este permis numai in cazuri deosebite, cu aprobarea scrisa a directorului de sucursala. Persoanele care au acces la dosare (director/director adjunct, coordonator retail, consilier juridic, analist credite retail, administrator credite) vor fi evidentiate in  Registrul de evidenta a contractelor de credit , cu urmatoarele date:

numele si prenumele ;

functia ;

scopul accesului (consultare/ridicare/ fotocopiere) ;

data ridicarii ;

data restituirii.

Raspunderea pentru pastrarea si securitatea acestor documente extrem de importante revine persoanei careia i-au fost predate.

Dosarul din acest dulap/fiset metalic precum si cel de gestionare aflat la administratorul de credite, se vor pastra pana la recuperarea integrala a creditului si a dobanzilor aferente.

Dupa recuperarea integrala a creditului si costurilor aferente, cele doua dosare se vor numerota, snurui si parafa, dupa care se vor preda la arhiva, unde se vor pastra conform Nomenclatorului arhivistic aprobat de Conducerea bancii.

Reluarea numerotarii de la cifra 1(unu) a Contractelor de credit precum si a Proceselor verbale ale Comitetului de Credite si Risc al sucursalei/Agentiei se va realiza la inceputul fiecarui an.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact