StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finante generale

Ciclurile financiare

Ciclurile financiare


Unele mecanisme pot fi intelese daca se cunosc ciclurile financiare si rolul lor. Un ciclu financiar poate fi definit ca un ansamblu de operatiuni si proceduri care intervin intre momentul transformarii banilor in bunuri si servicii pana in momentul in care banii s 313h73d e recupereaza. Activitatea intreprinderii trebuie sa se desfasoare in asa fel incat sa se poata obine nu numai recuperarea volumului initial de bani, ci si a unui surplus de bani, care se va utiliza pe diferite destinatii.

Principalele cicluri financiare ce apar intr-o firma sunt :

- ciclul investitii - amortizare ;

- ciclul de exploatare (operational) ;



- ciclul operatiunilor financiare.

Ciclul investitii - amortizare este practic primul ciclu care pune bazale existentei unei firme, dar si cel care asigura continuitatea activitatii. Prin investitii se creaza un capital productiv de la care firma asteapta venituri pe mai multe perioade succesive. Investitia este, in general, o cheltuiala imediata si de amploare care se materializeaza in cumpararea de active fizice (transformarea banilor in active imobilizate) ce au o durata indelungata de functionare. Odata creat, capitalul productiv (active imobilizate) incepe sa se deprecieze fizic si moral, iar procedura, mecanismele si sistemele de amortizare au ca scop sa evalueze si sa recupereze aceasta depreciere si care se adauga la pretul de cost. Suma de bani investita initial se reconstituie in mod progresiv, in timp ce valoarea activului din bilant se miscsoreaza cu uzura. Prin urmare, la sfarsitul perioadei de functionare (de serviciu) a activelor imobilizate va trebui sa existe o echivalenta a fluxurilor, ceea ce se obtine in cazul in care vanzarile asigura si acoperirea deprecierii (amortizarii).

Ciclul de exploatare (operational) reprezinta ansamblul operatiunilor desfasurate de intreprindere pentru a-si atinge obiectivul. El cuprinde achizitia de bunuri si servicii, transformarea acestora in produse finite si vanzarea lor. Acest proces trebuie sa functioneze continuu spre a se asigura o folosire optima a muncii si capitalului productiv, continuitatate ce are la baza existenta unor stocuri de materii prime si materiale, bani etc. In fazele ciclului de exploatare, capitalul imbraca diferite forme, circuland si transformandu-se in mod permanent. Fluxurilor reale le corespund o serie de fluxuri financiare si un ansamblu de active financiare (creante si datorii).

Ciclul operatiunilor financiare se refera la operatiunile si procedurile de acordare sau luare de imprumut, precum si de achiziti de titluri de participare. Toate operatiunile de acordare sau luare de imprumut dau nastere la fluxuri financiare, adica de intrari si iesiri de bani. Intre fluxurile initiale si suma fluxurilor finale nu exista echivalenta datorita dobanzii achitate de datornic celui care a acordat imprumutul.

In cazul finantelor publice intalnim ciclul operatiunilor financiare constituit prin recurgerea statului la creditul/imprumutul public si ciclul de investitii reprezentand operatiunile de investitii publice pe care statul le face din banii publici.





Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact