StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finante generale

Fluxurile financiare

Fluxurile financiare


Atat in interiorul actorilor care obtin venituri din desfasurarea unei activitati lucrative, cat si intre ei  si altii ca ei, precum si intre toti acestia si alte institutii financiare au loc in mod sistematic transferuri de bani, fie intr-un singur sens, fie in ambele sensuri. Acest fapt se datoraza in primul rand ne 747b18h voilor interne necesare desfasurarii activitatii, cat si realizarii unor obligatii stabilite de lege de asigurare a unor plati catre stat pe cale impozitelor, taxelor, contributiilor etc. Cantitatea de bani transferata intr-o anumita perioada intre entitatile enumerate poarta numele de flux. O alta definitie a fluxului este cea care il priveste a fi totalitatea miscarilor avand un impact, fie imediat, fie intarziat, asupra lichiditatilor unei entitati.



Deoarece transferul intre doua entitati se poate face si in bunuri si servicii, cu referire la agentii economici, fluxurile pot fi : fluxuri reale sau fizice si fluxuri financiare (de bani). Cantitatea de bunuri sau de bani existenta la un moment dat reprezinta un stoc. Relatiile dintre fluxuri si stocuri stau la baza mecanismelor financiare.

Fluxurile financiare pot fi : de contrapartida, decalate (intarziate), multiple si autonome. Fluxurile financiare de contrapartida se caracterizeaza prin inlocuirea imediata a unui activ real (fizic) cu bani sau invers. Aceste fluxuri apar in cazul achizitionarii unui bun cu plata imediata, in numerar. Fluxurile financiare decalate apar in cazul in care fluxurilor fizice nu le corespund imediat niste fluxuri financiare, astfel ca echilibrul stocurilor este rupt si se restabileste prin aparitia unui activ financiar. Activul financiar se materializeaza intr-o creanta la furnizor si intr-o datorie la cumparator. Aceste fluxuri se nasc in cazul operatiunilor comerciale insotite de credite. Creanta si, respectiv, datoria se vor stinge la o data ulterioara.

Din motiv ca relatiile financiare dintre agentii economici pot fi mai complexe, acestea dau nastere la fluxuri financiare multiple. Pentru a compensa efectele decalajelor dintre fluxurile fizice si cele financiare, firma isi poate schimba creanta pe bani, apeland la un tert, care, de obicei, este un intermediar financiar. Vanzarea sau cumpararea unei creante este o operatiune foarte importanta si larg raspandita pe pietele financiare. Asadar, activele financiare pot constitui obiectul unei tranzactii. In acest caz, fluxurile se desfasoara astfel :

a. bunurile vandute de furnizor sunt transferate la cumparator, ceea ce reprezinta un flux real ;

b. furnizorul vinde creante unui intermediar (terta persoana) si incaseaza contravaloarea produselor, ceea ce reprezinta primul flux financiar ;

c. cumparatorul de bunuri achita suma catre detinatorului titlului de creanta (intermediar), adica stinge datoria fata de tert, ceea ce reprezinta al doilea flux financiar.

Fluxurile financiare autonome apar in cazul operatiunilor financiare privind acordarea sau primirea de imprumuturi, cand au loc transferuri de bani de la o persoana la alta (juridica sau fizica). Aceste fluxuri dau nastere la active financiare - creante si datorii.

Am vazut pana acum care sunt fluxurile financiare care au loc in cazul finantelor private, adica cele care privesc pe agentii economici. Dar care sunt fluxurile financiare in cazul finantelor publice? Tinand seama da faptul ca finantele publice sunt alimentate in cvasitotalitate prin impozite, taxe, contributii de la contribuabili si imprumut public de pe piata financiara, fluxurile financiare in cazul finantelor publice se reduc la fluxurile financiare autonome.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact