StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finante internationale

Functiile si utilitatea rezervei monetare internationaleFunctiile si utilitatea rezervei monetare internationaleDesi intreaga lichiditate internationala detinuta de o tara este importanta in realizarea desfasurarii normale a relatiilor comerciale si financiare ale unei tari cu alte state, rezerva de mijloace banesti straine aflate la dispozitia autoritatii monetare indeplineste o serie de functii deoseb 818d34i ite.

In epoca contemporana se discuta despre trei functii ale rezervei monetare internationale , si anume : activa, pasiva si psihologica.

Functia cativa are in vedere constituirea si pastrarea rezervei monetare internationale pentru utilizare in cazuri extreme legate de echilibrul balantei de plati externe. Astfel, pentru tarile cu o balanta de plati pasiva, care au epuizat celelalte modalitati de echilibrare a acesteia, apelul la rezerva monetara internationala constituie un mijloc de redresare a balantei, fie prin vinzari efective de aur si valute, fie prin utilizarea rezervei ca instrument de garantare a unor credite internationale. In situatia tarilor cu o balanta activa, o parte din excendente poate fi destinata majorarii rezervei monetare internationale, implicit ca o posibilitate suplimentara de a investi excedentele in plasamente avantajoase pe piata de capital internationala.

Functia pasiva se manifesta in raport cu moneda tarii in cauza.

Exercitarea functiei pasive este legata de statutul international l monedei - convertibila sau neconvertibila - si de politica de curs valutar urmata de tara respectiva.

Statele cu valuta convertibila utilizeaza rezerva monetara internetionala pentru mentinerea cursului monedei nationale intre anumite limite, prin interventii ( vinzari si cumparari de valute ) pe pietele valutare.

Functia pasiva s-a manifestat permanent si efectiv in conditiile cursurilor fixe, dar si in conditiile flatarii, in sensul dirijarii cursului de schimb.

In conditiile generalizarii politicii de flatare a cursurilor de schimb, dupa 1973, astfel de limite de interventie nu mai exista, dar evolutia intr-un sens sau altul a cursului monedei nationale pe piata valutara poate prejudicia atingerea unor obiective economice interne sau in domeniul schimburilor cu strainatatea, si al fluxurilor financiare.

Functia pasiva, se poate manifesta si potential, cind tara, intr-omprima etapa, acumuleaza rezerve, pentru o etapa urmatoare in care doreste sa treaca la cursuri stabile.

In cazul tarilor cu moneda neconvertibila, functia pasiva se manifesta numai potential, in sensul ca actul trecerii la convertibilitate impune constituirea unor rezerve suficient de mari care sa permita tarii in cauza sa poata face fata, in viitor, interventiilor pe piata pentru sustinerea cursului monedei sale.

Rezerva monetara internationala are si o functie de natura psihologica, care se amplifica datorita revolutiei tehnico-stiintifice, comunicatiilor rapide si internationalizarii pietelor de capital.

De exemplu, monda unei tari cu rezerve monetare mare si eficient structurate se bucura, in tranzactiile internationale ,de o incredere mai mare.

Prin exercitarea functiilor sale, rezerva monetara internationala ,constituie unul dintre mecanismele destinate ca prin modalitati specifice, sa contribuie la atingerea unor obiective, atit in domeniul dezvoltarii economice echilibrate, cit si al stabilitatii valutar - financiare.Practica ultimelor decenii a demonstrat insa ca realizarea acestor obiective ramine deseori un deziderat, numeroase probleme ridicindu-se in legatura cu structura, cantitatea si calitatea rezervei monetare internationale, luate individual pe tari pe de o parte, iar pe de alta parte, a relatiei de interconditionare ce apare intre rezervele monetare ale statelor si starea economiei mondiale in general, a relatiilor monetare internationale in special.

In prezent, rezerva monetara internationala este constituita, in majoritatea tarilor , din trei componente principale : aur, monede convertibile si unitati monetare internationale ( in principal DST, dar si ECU in tarile membre ale CEE si ruble transferabile in cazul tarilor membre ale CAER ).

Scopul constituirii rezervei monetare internationale este crearea capacitatii de stingere a obligatiilor externe in anumite situatii deosebite si nu pentru efectuarea platilor curente catre strainatate. Pentru aceste din urma angajamente, se utilizeaza celelalte elemente ale lichiditatii internationale, obtinute prin tranzactiile si operatiunile curente cu strainatatea.

In general, rezerva monetara internationala se utilizeza pentru :

1) - echilibrarea balantei de plati, in cazul in care deficitul acesteia nu poate fi acoperit pe alte cai ;

2) - garantarea solvabilitatii externe a tarii si anume atuci cind pentru acoperirea unui deficit al balantei de plati nu se utilizeaza rezerva monetara insasi , ci se recurge la credite externe ;

3) - influientarea nivelului cursului valutar, in cazul unor variatii exagerate , inacceptabile ale acestuia ( avind in vedere ca prin vinzarea - cumpararea de active de rezerva se poate influenta raportul dintre cererea si oferta de moneda nationala manifestate pe pietele valutare ) ;

4) - plasarea temporara, in vederea fructificarii, a excedentului balantei de plati etc.

Rezerva monetara internationala trebuie plasata in asa fel incit , sa fie imediat disponibila si totodata sa aduca un anumit venit. Din acest punct de vedere, componentele rezervei monetare internationale se comporta diferit, avind in vedere ca fiecare re un regim propiu de pastrare si ca genereaza costuri si venituri specifice. Astfel , rezervele de aur se pastreaza in tezaurul bancii centrale, sau la anumiti depozitari externi ( de exemplu Banca Reglementelor Internationale ), disponibilitatile in DST si rezervele tarilor la FMI se administreaza in conturile deschise la acest organism.

Rezervele valutare trebuie plasate astfel incit sa satisfaca simultan doua conditii : sa fie lichide si sa fie rentabile.

Rezerva monetara internationala a unei tari este utilizata numai in anumite scopuri, care nu sint legate de operatiile si tranzactiile curente.

Date fiind aceste functii ale rezervei monetare internationale, un obiectiv major al oricarei banci centrale il constituie cresterea sau , dupa caz, consolidarea rezervei monetare internationale a tarii, al carei administrator si pastrator este.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact