StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finantele intreprinderilor

Previziunea financiaraPREVIZIUNEA FINANCIARA1. Functiile si obiectivele previziunii financiare


Asa dupa cum stim, gestiunea financiara a intreprinderii si mentinerea echilibrului financiar a 616f57g l acesteia au la baza anticiparea fluxurilor pozitive si negative pe perioade scurte si medii, inainte de a imobiliza importante capitlauri. Functia financiara a intreprinderii reclama un management sistematic al previziunii economice si financiare sub forma unor estimari a intregii activitati intreprinse in domeniul afacerii respective.Previziunea financiara vizeaza atat gestiunea curenta cat si dezvoltarea intreprinderii. Ea are menirea ca, prin obiectivele activitatii viitoare, sa mentioneze politica economica si financiara a intreprinderii, precum si procedurile tehnice care sa asigure conditiile pentru realizarea acestora.

Previziunea are drept scop stabilirea proportiilor in activitatea de exploatare financiara, strategia si politica financiara a intreprinderii, cu influente pozitive asupra derularii procesului de productie si a fenomenelor economico-financiare, in scopul realizarii rentabilitatii, echilibrului si prevenirii riscului de faliment.

La elaborarea previziunii financiare, intreprinderea trebuie sa tina seama de organizarea rationala a activitatii de productie, de investitii, de prestari de servicii, de folosirea cat mai completa a potentialului tehnic, material si financiar, de contractare la timp a productiei, de achitare la timp a obligatiilor contractuale si financiare fata de stat si banci, ca si de conjunctura pietei interne si externe.

Procesul de elaborare a previziunii financiare trebuie sa se bazeze pe corelatii precise si reale intre obiectivele economice si sociale, pe de o parte, si cele financiare, pe de alta parte, pe cresterea operativitatii, pe identificarea si imobilizarea rezervelor interne, pe intarirea functionarii intreprinderii pe criterii de eficienta si rentabilitate, pe cresterea initiativei, autonomiei si raspunderii in utilizarea patrimoniului si a fondurilor proprii si imprumutate.

Previziunea financiara pe termen scurt trebuie elaborata in asa fel incat sa mobilizeze intreprinderea in folosirea cat mai completa a capacitatii de productie, ridicarea nivelului calitatii produsului si serviciilor, perfectionarea managementului aprovizionarii, productiei si comercializarii, promovarea de tehnologie moderna, reducerea costurilor sau a cheltuielilor de exploatare, cresterea productivitatii muncii, aplicarea unui regim sever de economii fara a afecta calitatea productiei executate, sporirea rentabilitatii capitalului investit si dezvoltarea economica de perspectiva.

Principalele obiective ale previziunii financiare sunt:

a) - colectarea capitalurilor proprii si imprumutate in functie de nevoi, cu costuri cat mai mici si cu mentinerea autonomiei financiare;

b) - accelerarea circulatiei capitalurilor in toate fazele ciclului de productie ;

c) - descoperirea si mobilizarea resurselor interne;

d) - stabilirea de indicatori economici si financiari mobilizatori;

e) - asigurarea echilibrului financiar si a unei structuri financiare optime;

f) - executia corespunzatoare a operatiunilor curente de incasari si plati in scopul asigurarii lichiditatilor;

g) - alocarea rationala a resurselor banesti care necesita evaluarea cheltuielior pentru noi investitii sau modernizari si masurarea eficientei lor, spre a se evita imobilizarile de capital.

In cadrul managementului financiar al intreprinderii, instrumentele de previziune, ca si bugetul intreprinderii, indeplinesc mai multe functii precum: functia de planificare, functia de control, functia de asigurare a rentabilitatii, lichiditatii echilibrului financiar si de prevenire a riscurilor de imobilizare de capital si de neeficienta economica.
2. Instrumente de previziune financiara. Tipuri de bugete


Previziunea financiara a unei intreprinderi se prezinta sub urmatoarele forme:

- previziune strategica pe termen lung;

- previziune pe termen mediu;

- previziune pe termen scurt.

Previziunea strategica consta in prospectarea pe o perioada indelungata a managementului financiar al intreprinderii in stransa legatura cu relatiile banesti ale acesteia atat pe plan vertical, cat si orizontal. Aceasta vizeaza marfurile sau serviciile care se vor executa, situatia pietelor de aprovizionare si comercializare, modelarea activitatilor si structurii interne a intreprinderii.

Previziunea pe termen mediu are ca obiectiv stabilirea resurselor materiale, umane si financiare care urmeaza a se angaja in circuitul economic pe o perioada de 2-5 ani. In acest scop, managerul financiar va elabora in acest scop bugetul investitiilor cu resursele financiare si destinatia acestora pe mai multe exercitii financiare. Scopul principal al acestei previziuni consta in ponderea echilibrului financiar global in legatura directa cu planul de crestere economica a intreprinderii.

Previziunea pe termen scurt consta in intocmirea de bugete. Bugetele pot fi clasificate in doua categorii principale: bugetele de exploatare si bugetele financiare.

Bugetele de exploatare cuprind in structura lor: bugetul vanzarilor sau al comercializarii produselor sau serviciilor, bugetul achizitionarii sau cumpararii de active de exploatare, bugetul de productie etc. In cadrul acestor bugete, un rol important il detine bugetul vanzarilor.Bugetele financiare se prezinta sub urmatoarele forme principale:

a) - bugetul general al intreprinderii;

b) - bugetul investitiilor si de finantare;

c) - bugetul de trezorerie.

a) Bugetul general al intreprinderii reflecta indicatorii de sinteza privind toate categoriile de activitati, venituri, cheltuieli si rezultate financiare. Acest buget se elaboreaza pe baza tuturor celorlalte sectiuni ale programului financiar, avand misiunea unui instrument de conducere generala a gestiunii intreprinderii.

b) Bugetul investitiilor si de finantare reflecta planul de investitii si de finantare pe termen mediu si lung.

Una din sarcinile conducatorului financiar este aceea de a asigura fondurile necesare finantarii cheltuielilor de investitii si de a selecta topul de finantare cel mai adaptat conditiilor tehnice ale intreprinderii.

Planul de finantare exprima echilibrul global al intreprinderii si inventariaza intrarile si iesirile de fonduri banesti, fara a se preocupa de formarea fluxurilor de trezorerie.

Conducerea financiara a intreprinderii prevede in fiecare exercitiu financiar investitiile fizice si financiare, fundamenteaza nivelul fondului de rulment, rambursarea imprumuturilor pe termen mijlociu si lung, achitarea datoriilor fata de terti persoane fizice si juridice, distribuirea dividendelor catre actionari. In acest scop, intreprinderea dispune atat de resurse interne, cat si de resurse externe.

Planul de investitii si de finantare pe termen lung cuprinde la capitolul necesar: investitiile industriale, financiare si sociale, rambursari de imprumuturi, cheltuieli de instalare, necesar de fond de rulment, dividende distribuite etc., iar la capitolul resurse: fondurile de autofinantare, cesiunide active, prelevari privind fondul de rulment, rambursari de imprumuturi pe care intreprinderea le-a acordat, majorari de capital, imprumuturi pe termen mediu si lung etc.

c) Bugetul de trezorerie reprezinta un grafic unde sunt trecute toate fluxurile financiare de incasari si plati. Trezoreria provine din diferenta dintre fluxurile de intrare si de iesire de moneda, astfel ca soldul trezoreriei depinde de volumul incasarilor si al platilor.

Gestiunea trezoreriei se bazeaza pe previziuni financiare care tin seama de fluxul incasarilor si platilor intr-o anumita perioada.

Bugetul de trezorerie se elaboreaza pe baza bilantului previzional si a contului de rezultate financiare previzional.

Bugetul de trezorerie cuprinde urmatoarele:

- la incasari: - sumele din vanzari de marfuri sau prestari de servicii incasate;

- incasarea banilor pentru marfurile vandute pe credit; - sumele din vanzarile de valori mobiliare;

- sumele din imprumuturi de la banca;

- incasarea chiriilor, dobanzilor, dividendelor si alte venituri financiare.


- la plati: - plata cumpararilor;

- plata salariilor;

- plata cheltuielilor de exploatare;

- plata impozitelor si contributiilor catre stat;

- plata dobanzilor si ratelor scadente la credite bancare;

- plata dividendelor.

In concluzie, bugetul de trezorerie are un rol deosebit de important in gestionarea optima a resurselor financiare proprii si imprumutate ale intreprinderii, iar fluxurile financiare de intrari sau iesiri de numerar trebuie sa asigure echilibrul financiar al activitatii.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre finantele intreprinderilor

Functiile sl organizarea finantelor in economia de piata
Continutul finantelor private
Modelul de piata al rentabilitatii si riscului valorilor mobiliare
Modelul de evaluare a activelor financiare (capm) si modelul de arbitraj (apt)
Teoria optiunilor: fundamentele unei optiuni
Teoria optiunilor: utilizarea si evaluarea optiunilor
Decizia de investitii in mediu cert
Intreprinderea, ca un portofoliu de investitii
Selectionarea proiectelor de investitii probabiliste cu ajutorul capm
Decizia de finantare
Politica de dividend
Influenta structurii capitalurilor asupra valorii intreprinderii
Evaluarea patrimoniala si financiara a intreprinderii
Evaluarea mixta a intreprinderii
Analiza rezultatelor intreprinderii
Tabloul de finantare
Diagnosticul financiar al rentabilitatii si al riscului intreprinderii
Necesitatile de finantare a activitatii intreprinderii
Bugetele intreprinderii
Bugetul vanzarilor
Bugetul productiei
Bugetele liniare si neliniare ale exploatarii
Previziunea trezoreriei
Determinarea necesarului de finantare a ciclului de exploatare (nfce)
Finantarea ciclului de exploatare
Costul creditelor de trezorerie si costul creditelor de scont
Teoria pietelor financiare
Politica de investitii
Politica de finantare si de dividend
Evaluarea intreprinderilor
Analiza financiara
Gestiunea financiara pe termen scurt
Gestiunea financiara pe termen lung
Planificarea financiara
Necesitatea, continutul economic sl functiile finantelor romaniei
Finantele sl activitatea financiara a intreprinderii
Sistemul financiar-bancar
Investitiile intreprinderii, finantarea sl amortizarea lor
Gestiunea activelor s! pasivelor circulante
Bugetul de venituri sl cheltuieli al intreprinderii
Veniturile, cheltuielile si profitul agentilor economici din industrie
Mecanismul financiar al romaniei
Politica financiara a firmei
Capitalurile intreprinderii
Veniturile bugetare ale romaniei din impozitele directe
Imprumuturile de stat
Bugetul de stat
Cheltuieli bugetare ale romaniei
Asigurarile sociale de stat
Asigurarile de bunuri, persoane sl raspundere civila
Atragerea economiilor banesti ale populatiei la casa de economii sl consemnatiuni
Datoria publica externa


lupa cautareCAUTA IN SITE