StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Conceptii despre finantele publice : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Conceptii despre finantele publiceConceptii despre finantele publice


Conceptiile emise pe plan international despre finantele publice le-am putea imparti in doua grupe: conceptii clasice, care corespund capitalismului ascendent, masinismului (sec. XVIII 313b18d XX) si conceptii moderne, care corespund perioadei dezvoltarii monopolurilor (sec. XX), mai ales dupa criza economica din 1929-1933.


Conceptiile clasice, reflectate de doctrina economica liberala, conduc la ideea ca toata activitatea economica trebuie sa se desfasoare conform principiului 'laissez-faire, laissez-passer', ca ar trebui evitata orice interventie a statului care sa perturbe initiativa si libera concurenta. Rolul statului, conform acestor conceptii, este de a se limita la mentinerea ordinii publice, aparare nationala, mentinerea de relatii diplomatice cu alte state etc. Organizarea finantelor, a impozitelor, imprumuturilor de stat si altor cai de procurare a resurselor financiare ale statului ar trebui sa aiba un caracter neutru, sa nu favorizeze sau defavorizeze anumite sectoare sau intreprinderi, respectiv sa nu modifice proportiile existente, adica echilibrul ce se formeaza prin piata.

Conceptia moderna despre finantele publice are la baza ideea 'statului providenta', care trebuie sa-si largeasca sfera preocuparilor, sa intervina in economie, sa influenteze procesele economice, sa preintampine sau sa ia masuri de atenuare a efectelor crizelor economice. In conceptia moderna este indicat ca statul sa infiinteze intreprinderi publice sau mixte, sa acorde subventii sau facilitati intreprinderilor private din diverse ramuri, sa ia masuri de combatere a somajului, de protectie sociala si de redresare a economiei stagnante.


In conformitate cu teoria moderna finantele publice nu mai sunt doar un mijloc de acoperire a cheltuielilor administrative, ci un mijloc de interventie economica si sociala. Sub acest aspect finantele publice trebuie sa serveasca atat la cresterea cheltuielilor publice de investitii, cat si la redistribuirea veniturilor pentru categorii sociale defavorizate.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact