StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Constructii bugetare moderne

Constructii bugetare moderne


Conceptul de constructii bugetare moderne, presupune folosirea unor tehnici de previziune si a unor analize macroeconomice care sa permita evidentierea impactului economic, social si politic al optiunilor si 646i81g care sa asigure resursele financiare in volumul necesar acoperirii cheltuielilor publice.


Metode clasice si moderne de dimensionare a indicatorilor bugetari


Literatura de specialitate ofera practicii bugetare urmatoarele metode:

a)     metoda automata

b)     metoda majorarii (diminuarii)

c)     metoda evaluarii directe


Metoda automata presupune ca la intocmirea bugetului pe anul urmator sa se ia in calcul veniturile si cheltuielile penultimului an al carui exercitiu bugetar a fost aprobat. Metoda este simpla, presupune un volum mic de lucrari, dar are ca principal dezavantaj faptul ca nu prezinta un buget real. Numai pe cale de exceptie, in conditiile unei inflatii aproape de zero, metoda automata poate fi aplicata.

Metoda majorarii ia in calcul rezultatele exercitiilor bugetare pe un interval de cinci sau mai multi ani consecutivi din perioada premergatoare anului pentru care se elaboreaza bugetul. Determinandu-se ritmul mediu anual de crestere sau descrestere al veniturilor si cheltuielilor bugetare se determina nivelul acestora pentru proiectele de buget pe anul urmator.

Ambele metode prezentate nu raspund unor cerinte moderne ale constructiilor bugetare.

Metoda evaluarii directe - este folosita in conditiile in care sunt posibile calcule pentru a determina fiecare sursa de venit in parte si fiecare capitol de cheltuieli. La estimarea veniturilor se tine seama de nivelul acestora pe anul in curs, urmand o ajustare a acestora in functie de modificarile care vor interveni in legislatia fiscala, in anul urmator. Se va lua in calcul influenta unor factori de natura economica, sociala si politica, precum si conjunctura internationala, respectiv evolutia produsului intern brut, a inflatiei si nu in ultimul rand, evolutia cursului de schimb a monedei nationale.

O estimare a cheltuielilor publice nu trebuie sa presupuna o crestere automata a acestora, ci dimensionarea lor optima, in asa fel incat sa fie posibil de sustinut si de suportat.

Principalele deficiente ale metodelor clasice de dimensionare a indicatorilor bugetari se regasesc in volumul insuficient al informatiilor utilizate, in imposibilitatea previzionarii unor factori cu influenta directa asupra economiei reale, si nu iau in calcul eficienta surselor financiare alocate.In aceste conditii, in practica financiara a statelor s-au structurat doua categorii principale de metode, si anume:

metode de tip american: sistem de bugetare prin planificare si programare "Planned Programmed Budgediny System" (P.P.B.S.), Management prin obiective "Management by objectives" (M.B.O.) si Bugetizare baza zero "Zero Base Budgeding" (Z.B.B.)

metode de inspiratie franceza: Rationalizarea alegerilor bugetare "La Rationalization des Choix Budgetaires"

Aceste metode se bazeaza pe analiza cost - avantaje sau cost eficacitate.

Metoda sistem de bugetare prin planificare si programare (P.P.B.S.) prezinta bugetele ministerelor nu intr-o simpla numerotare pe capitole si subcapitole a creditelor bugetare, ci ele sunt formulate pe programe intr-o succesiunelogica. In acest mod gestiunea procesului bugetar este conceputa ca un sistem de subpolitici optimale.

Etapele acestei metode sunt:

PLANIFICARE PROGRAMARE BUGETARE (includere in buget)

Metoda managementul prin obiective(M.B.O.) in esenta pune accentul pe identificarea finalitatilor pe orizontala, pentru fiecare domeniu de activitate. Este indicata aceasta metoda pentru o planificare globala pe termen mai mare de 5 ani, putandu-se realiza o coordonare a obiectivelor structurilor programate.

Metoda bugetizare baza zero (Z.B.B.) este practicata in SUA, dupa 1980, in scopul preintampinarii cresterii excesive a cheltuielilor bugetare in fiecare an.

Ea presupune alegerea unor combinatii de programe care sa minimizeze costurile determinate de realizarea unui anumit obiectiv, in conditiile impuse de nivelul resurselor.

In acest caz, programarea bugetara are puncte comune cu planul de afaceri al unei intreprinderi private care-si propune realizarea scenariilor unor output-uri date cu costuri minime, in conditiile maximizarii profitului.

Constructia bugetara dupa aceasta metoda, presupune constructia unor programe alternative bazate pe costuri diferite, inclusiv cu baza zero sau costuri cat mai scazute care pot asigura realizarea obiectivului propus.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact