StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Natura si utilitatea cheltuielilor publice : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Natura si utilitatea cheltuielilor publiceNatura si utilitatea cheltuielilor publiceInterpretarea data cheltuielilor publice are o importanta atat din punct de vedere teoretic cat si practic. Din interpretarea cheltuielilor publice rezulta urmatoarele tipuri de cheltuieli in functie 525d39f de destinatiile care se dau resurselor publice. Astfel intalnim:

cheltuieli care sunt definitiv consumatoare de resurse (exhaustive);

cheltuieli care reprezinta un avans de resurse;

cheltuieli cu caracter dual (mixt).Cheltuielile care sunt definitiv consumatoare de resurse sunt cheltuieli traditionale ale statului (administratie, aparare, ordine publica, protectie sociala). Rezultatul acestor cheltuieli nu se materializeaza intr-un venit pentru bugetul statului. Resursele de finantare pentru aceste cheltuieli trebuind sa fie refacute in permanenta pe baza prelevarilor si varsamintelor din economie. Faptul ca nu inregistreaza o materializare concreta nu inseamna ca ele ar fi inutile, ci ele acopera o serie de nevoi colective care nu se pot procura prin intermediul pietei.

Cheltuielile care reprezinta un avans de resurse sunt cheltuielile cu actiunile economice, statul utilizand resursele publice pentru a acorda un avans economic urmand ca rezultatele lor sa fie cresterea veniturilor (la nivel macroeconomic). Cheltuielile cu actiunile economice pot sa vizeze atat activitatea economica a statului, ca proprietar dar si sprijinirea unor sectoare de activitate private.


Cheltuielile cu caracter dual sunt pe de o parte consumatoare de resurse si pe de alta parte creatoare de aceste resurse, ele se mai numesc si cheltuieli cvasipublice. In aceasta categorie includem cheltuielile cu invatamantul, sanatatea, sportul, pentru cultura si arta.

Intr-o prima etapa, atunci cand se efectueaza, cheltuielile acestea sunt consumatoare de resurse insa efectele lor benefice, din punct de vedere economic si social, se vor vedea pe termen mediu si lung, in momentul in care beneficiarii acestor cheltuieli incep sa desfasoare o activitate productiva, din care se constituie fondurile de finantare a acestor cheltuieli.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact