StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Nivelul si structura veniturilor publice : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Nivelul si structura veniturilor publiceNivelul si structura veniturilor publiceNivelul veniturilor publice reprezinta volumul acestora la un moment dat. Deoarece marimea absoluta a veniturilor publice nu prezinta virtuti operationale, in practica pentru caracterizarea nivelului acestor 929h79j a se utilizeaza si marimi absolute si marimi relative.

In determinarea si caracterizarea nivelului veniturilor publice se utilizeaza urmatorii indicatori:


Ponderea veniturilor publice in produsul intern brut (Pvp/pib);

Venituri publice pe locuitor (VP/Loc);

Structura veniturilor publice (ponderea fiecarei categorii de venituri publice in totalul acestora Pvpi/vpt);

Produs intern brut pe locuitor (PIB/Loc)
1. Ponderea veniturilor publice in produsul intern brut (Pvp/pib)

Este un indicator cu vocatie universala datorita faptului ca pune volumul veniturilor publice in legatura cu nivelul general de dezvoltare al unei tari, exprimat prin produsul intern brut. De asemenea acest indicator are relevanta atat pe plan intern cat si pe plan international:

*     pe plan intern arata optiunea politica in repartizarea produsului intern brut;

*     pe plan international permite realizarea de comparatii intre tari.


Din analizele efectuate pe plan international pe baza datelor statistice rezulta ca:

*     tarile cu o economie dezvoltata percep in medie un procent de 40 50% din produsul intern brut pentru venituri publice, sau obisnuit peste 40% (fiscalitate ridicata),

*     tarile cu o economie apropiata de o economie dezvoltata percep in medie un procent de 35 40% din produsul intern brut pentru venituri publice (fiscalitate medie),

*     in timp ce tarile cu o economie in tranzitie percep in medie pana la 35% (fiscalitate redusa).

Cu alte cuvinte acest indicator ne arata cat din produsul intern brut al unei tari se percepe pentru venituri publice.2. Venituri publice pe locuitor (VP/LOC)


Ne arata cat din volumul veniturilor publice revine pe un locuitor. De asemenea datele statistice ne arata ca:

*     tarile cu o economie dezvoltata, cu un PIB/LOC > 20.000 euro/Loc percep in medie peste 10.000 euro pentru VP/LOC,

*     tarile cu o economie apropiata de o economie dezvoltata, cu un PIB/LOC intre 10.000 si 20.000 euro/Loc percep in medie intre 4.000 si 10.000 euro pentru VP/LOC,

*     in timp ce tarile cu o economie in tranzitie, cu un produs intern brut de pana la 10.000 euro/Loc, percep in medie pana la 4.000 euro/Loc pentru VP/LOC.3. Structura veniturilor publice (ponderea fiecarei categorii de venituri publice in totalul acestora Pvpi/vptEx: ponderea veniturilor publice din impozitul pe profit = VPip / VPt x 100Acest indicator ne arata cat din totalul veniturilor publice se constituie din fiecare categorie de venituri in parte (in %). Determinarea structurii veniturilor publice pe categorii de venituri serveste:

*     pe plan intern analizei comparate a evolutiei diferitelor categorii de venituri si pune in evidenta optica guvernului asupra fiscalitatii in diferite perioade de timp.

*     pe plan international indicatorul permite compararea structurii veniturilor publice intre state.


Din datele statistice se constata ca:

*     in tarile cu o economie dezvoltata impozitele directe reprezinta peste 60% din veniturile publice, impozitele indirecte reprezentand pana la 40%,

*     in tarile cu o economie apropiata de o economie dezvoltata impozitele directe reprezinta intre 50 si 60% din veniturile publice, impozitele indirecte reprezentand intre 40 si 50%,

*     in timp ce in tarile cu economie in tranzitie impozitele directe reprezinta pana la 50% din veniturile publice, impozitele indirecte reprezentand peste 50%.4. Produsul intern brut pe locuitor (PIB/LOC)

Este cel mai important indicator de venituri, deoarece ne arata cel mai bine ce fel de tara analizam, cu economie dezvoltata sau in tranzitie. Practic in analiza nivelului si structurii veniturilor publice ale unei tari este indicatorul de la care pornim.

Din datele statistice se poate incerca o clasificare a tarilor membre ale Uniunii Europene si a tarilor candidate la aderarea la Uniunea Europeana, din punct de vedere al gradului de dezvoltarea al economiei. Pe baza datelor statistice privind indicatorii populatie si produs intern brut, preluate din revista Tribuna Economica nr. 25 din 20 iunie 2001 (datele statistice sunt la nivelul anului 2000), intalnim trei categorii de state:


cu o economie dezvoltata: 12 state membre ale Uniunii Europene care inregistreaza un PIB/LOC de peste 20.000 euro (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda si Suedia vechi membre ale Uniunii Europene).

cu o economie apropiata de o economie dezvoltata: 6 state membre ale Uniunii Europene care inregistreaza un PIB/LOC intre 10.000 20.000 euro (Grecia, Portugalia, Spania vechi membre ale Uniunii Europene si Cipru, Malta si Slovenia noi membre ale Uniunii Europene, de la 1 mai 2004).

cu o economie in tranzitie: 12 state care inregistreaza un PIB/LOC situat sub 10.000 euro, 9 noi membre ale Uniunii Europene, 7 Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria, membre de la 1 mai 2004 si 2 Romania si Bulgaria, membre de la 1 ianuarie 2007 si 3 state candidate la aderarea la Uniunea Europeana Croatia, Macedonia si Turcia, care negociaza aderarea la Uniunea Europeana in acest moment).


La nivelul anului 2007, pe baza datelor statistice determinate de Fondul Monetar International, structura statelor membre ale Uniunii Europene si candidate la aderare s-a modificat astfel:


cu o economie dezvoltata: 14 state membre ale Uniunii Europene care inregistreaza un PIB/LOC de peste 20.000 euro (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Spania si Suedia toate, vechi membre ale Uniunii Europene). Se observa ca dupa 7 ani, inca doua state vechi membre ale Uniunii Europene au facut trecerea de la o economie apropiata de o economie dezvoltata la una dezvoltata;

cu o economie apropiata de o economie dezvoltata: 5 state membre ale Uniunii Europene care inregistreaza un PIB/LOC intre 10.000 20.000 euro (Portugalia vechi membra a Uniunii Europene si Cehia, Cipru, Malta si Slovenia noi membre ale Uniunii Europene, de la 1 mai 2004). Aceasta categorie de state a inregistrat si ea modificari, doua state vechi membre trecand la o categorie superioara, iar un stat, Cehia, a urcat din categoria statelor aflate in tranzitie;

cu o economie in tranzitie: 11 state care inregistreaza un PIB/LOC situat sub 10.000 euro, 8 noi membre ale Uniunii Europene, 6 Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria, membre de la 1 mai 2004 si 2 Romania si Bulgaria, membre de la 1 ianuarie 2007 si 3 state candidate la aderarea la Uniunea Europeana Croatia, Macedonia si Turcia, care negociaza aderarea la Uniunea Europeana in acest moment). Numarul acestor state s-a redus de la 12 la 11, deoarece un stat, Cehia, a promovat in categoria statelor cu o economie apropiata de o economie dezvoltata.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact