StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management cultural

Definirea managementului cultural

Definirea managementului  cultural


Managementul cultural, managementul artei sau al unui anumit domeniu artistic, nu este la noi inca o disciplina stiintific de prestigiu care sa contribuie la dezvoltarea si extinderea practicilor artistice si culturale. Veritabila afirmare a domeniului in spatiul nos 444c24e tru abia incepe sa se impuna.

Managementul cultural ca parte a culturologiei, dar si a managementului contemporan, pleaca de la premisa ca discutam despre el atunci cand avem un sistem in interiorul caruia, printr-o activitate umana constienta, putem organiza, educa, orienta dezvoltarea spirituala. El defineste spatiul, in interiorul caruia se pot realiza conditiile creatiei culturale, si indeosebi, artistice formele implementarii acesteia si ale receptarii de catre publicul larg.

Obiectul managementul cultural sau al stiintei privind organizarea activitatilor culturale, cum s-a numit inainte aceasta disciplina - stiintifica aplicata este studiul tuturor metodelor (formelor, modelelor) de organizare ce apar in diverse societati si in diverse perioade istorice in interiorul manifestarilor  culturale in totalitatea lor si in unele sectoare ale culturii (teatru, cinematografie, radiodifuziune). Cum obiectivul managementului in sfera culturii si artei este descoperirea solutiilor (a metodelor) organizatorice corespunzatoare, care in cea mai mare masura, sa determine o cat mai eficace activitate culturala in domeniul social si al economiei de piata, rezulta ca aceasta stiinta are doua dimensiuni de baza:

a) analitic descriptiva (descrierea si cercetarea formelor si metodelor existente de organizare)

b) de proiectare modelare (dezvoltarea si descoperirea unor noi forme si modalitati, mai adecvate de organizare)

Aceste doua dimensiuni ale managementului cultural se intrepatrund si se completeaza.

Principalele obiective ale managementului cultural sunt urmatoarele:v     conceperea sistemului vietii culturale, care pleaca de la o anumita politica culturala, modelarea organizatorica a sistemului in interiorul unei tari sau a unei comunitati;

v     planificarea dezvoltarii culturale ce presupune stabilirea telurilor, prioritatilor si a metodelor de realizare a politicii culturale;

v     conceperea sistemelor de parteneriat;

v     realizarea infrastructurilor unor institutii de cultura, precum si coordonarea si organizarea activitatilor din interiorul acestora managementul institutiilor.

v     organizarea procesului de productie (managementul proiectelor a unei opere de arta, in interiorul institutiei de cultura sau independent).

v     organizarea procesului de difuzare a culturii.

v     managementul produsului

v     in plan general institutia formelor si metodelor de colaborare culturala internationala.

Aceste opt obiective ale managerului in domeniul cultural presupune diverse grade de instruire si competenta ale managerului.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre management culturallupa cautareCAUTA IN SITE