StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management international
Trimite articolul prin email Obiectul si continutul managementului international : Management international Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Obiectul si continutul managementului internationalObiectul si continutul managementului international


Abordarile de data recenta ale managementului au vizat actualul context al economiei mondiale.

In unanimitate se accepta ca metodele de management au valori universale, numai ca modul de abordare difera de la o tara la alta. Si totusi, tot atat de adevarat este si faptul ca au aparut nuantari pertinente prin care se pun in evidenta diferentierile constatate privind modalitatile de implementare in zone culturale diferite.

Preocuparea pentru identificarea principiilor, metodelor si tehnicilor de management, au condus la ideea ca sunt unice, totusi cercetarile si analizele de data relativ recenta scot in evidenta o translatare de la particularismul unor stiluri de management (american, japonez, european, suedez etc.) la un consens  privind aplicarea regulilor, tehnicilor, politicilor si metodelor acestuia. Putem afirma deci ca in contextul globalizarii economice suntem martori si contemporani cu insasi globalizarea managementului (Manole, I., Popa, M., 2005, p.65).

Managementul international este „managementul organizatiilor implicate in afaceri internationale, adica in activitati de tranzactii care sunt desfasurate peste granitele a doua sau mai multe state.”

Managementul international este preocupat in principal de:

Ø     cultura organizationala specifica corporatiei;

Ø     structurile organizatorice, care difera de la o firma la alta;

Ø     aspectele metodologice privind politica si strategia de alocare a resurselor, precum si strategiile de dezvoltare;

Ø     stilurile manageriale;

Ø     sistemul informational si de comunicare intr-o viziune internationala;

Ø     modalitati de adoptare a deciziilor;

Ø     responsabilitatea sociala si etica afacerilor la nivel international;

Ø    
toate aspectele legate de functiile managementului (prevedere, organizare, comanda, coordonare, control).

Managementul international se ocupa, in general, de activitatea corporatiilor internationale si, in special, de asigurarea de resurse financiare, umane si informationale, ce traverseaza frontierele nationale si politice.

Intr-un mediu global, managementul trebuie sa ia in considerare atat diferentele de sistem economic si structura sociala, cat si pe cele de model cultural, dintre partenerii angajati in tranzactii.

Prin internationalizare o firma nu isi schimba natura, dar devine mai complexa si dobandeste o mai mare diversitate. Managementul trebuie sa asigure gestionarea acestei structuri in scopul valorificarii diversitatii si totodata a asigurarii integritatii firmei.

Prin urmare o sarcina majora a managementului international este de a stapani diversitatea. Esecurile  apar datorita informarii necorespunzatoare privind mediul de afaceri si incapacitatea de intelegere a culturilor straine.

Trebuie avute in vedere particularitatile producerii si transmiterii informatiei in mediul international, gradul diferit de accesibilitate al acesteia, factori care pot sa influenteze negativ, asigurarea compatibilitatii informatiilor.

Gradul ridicat de incertitudine impune managementului adoptarea unor pozitii active in raport cu riscul specific afacerilor internationale. Este necesara definirea unei strategii de abordare a incertitudinii si de gestiune a riscului. Deciziile manageriale trebuie sa fie, in egala masura, pro-active, anticipand evenimentele, vizand o repozitionare a firmei in functie de schimbarile de mediu asteptate, si reactive, exprimand capacitatea firmei de a face fata presiunilor destabilizatoare sau impactului unor factori noi, imprevizibili.

Comunicarea la nivel international poate fi afectata de o serie de bariere:

neintelegerea  limbii de comunicare;

„socul cultural” – incapacitatea de a lucra cu persoane cu valori diferite (norme, principii, stiluri de viata, traditii);

etnocentrismul – convingerea in superioritatea absoluta a culturii proprii;

lipsa de deschidere, data de adoptarea unei atitudini rigide si formale care obstructioneaza schimbul liber de opinii.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre management international
CAUTA IN SITE
Termeni de cautare