StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul afacerilor
Trimite articolul prin email Planul de afaceri Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Planul de afaceriPlanul de afaceri
Sumar


1.   Piata
2.   Clientii

3.   Concurenta

4.   promovarea

5.   costurile de inceput

6.   pregatirea si calificarea

7.   cadrul legal

Ideea


Salon de infrumusetare
Piata

Odata cu o usoara crestere a veniturilor populatiei, o parte dintre acestea incep sa fie directionate catre satisfacerea nevoilor de ordin secundar.  Printre acestea se numara si cele care contribuie la ingrijirea corpului, mentinerea starii de sanatate si refacerea fizica si psihica. In acest context au aparut si s-au dezvoltat si in tara noastra o serie de saloane de infrumusetare, care indeplinesc o parte dintre functiile descrise mai sus.
   Dintre serviciile care se pot desfasura intr-un salon de infrumusetare pot fi enumerate: coafura, cosmetica, manichura, pedichura, masaj, sauna, bai de plante, solarium (pentru bronzare artificiala). Uneori se adauga la acestea si o sala pentru gimnastica (fitness / aerobic).
In functie de resursele disponibile - financiare, logistice, umane - se poate opta pentru unele sau altele dintre aceste servicii, iar in varianta cea mai optimista se poate ajunge la realizarea unui centru multifunctional, in care sa se poata desfasura toate aceste activitati si presta toate aceste servicii, eventual si altele asemanatoare, in functie de solicitarile care vor fi identificate in randul beneficiarilor.

Clientii
In ceea ce priveste structura clientilor, se poate observa o pondere de peste 75% a persoanelor de sex feminin, ca si o concentrare a clientilor in grupa de varsta 18-45 ani. Referitor la veniturile clientilor, situatia variaza in functie de tipul unitatii, de facilitatile si serviciile existente: persoane cu o situatie materiala peste medie (in cazul saloanelor de lux) dar si cu venituri mai modeste (in cazul unitatilor mai mici, amplasate de multe ori in apartamente de bloc, dispunand de dotari mai putin pretentioase).  
Un aspect foarte important care trebuie urmarit este fidelizarea clientilor, in acest fel urmand sa se asigure in scurt timp un grad de ocupare a capacitatii constant.


Concurenta


Concurenta este bine si uniform reprezentata, pornind de la saloanele de lux, de regula localizate ultracentral, dispunand de aparatura si dotari dintre cele mai moderne si de personal cu inalte calificari in domeniu, pana la unitatile de multe ori impropriu amplasate in apartamente de bloc si care adesea nu respecta normele legale in ceea ce priveste asigurarea conditiilor igienico-sanitare.
Acestea din urma reusesc sa atraga clientii datorita tarifelor prestate, foarte mici in raport cu ceilalti, insa de multe ori, prin conditiile necorespunzatoare, pot pune in pericol sanatatea celor care apeleaza la serviciile lor.


Promovarea

In primul rand trebuie delimitat publicul tinta, care de regula se constituie din persoanele cu venituri peste medie, iar promovarea trebuie sa vizeze in mod special acest grup. In functie de situatia concreta, segmentul de clienti poate cuprinde si persoane cu venituri mai mici; in acest caz promovarea va tine cont, evident, de acest lucru. In faza incipienta,
promovarea verbala are un rol esential in atragerea clientelei.
De asemenea se poate recurge la mijloace de promovare ieftine (leaflet-uri, afise stradale in apropierea unitatii) sau la anunturi in presa locala.
Este posibil ca, in cazul unei unitati mici, un buget de promovare supradimensionat sa nu aiba efecte pe masura. Cresterea cheltuielilor de publicitate intervine de obicei in cazul unei unitati mari, extinderii sau deschiderii unei / unor noi saloane sub acelasi nume. Se mai poate recurge la o campanie promotionala sustinuta atunci cand se adauga la oferta firmei noi servicii, care trebuie cunoscute de catre publicul-tinta. 


Costurile de inceput

Cheltuielile care preced demararea afacerii includ mai multe componente. Este vorba in primul rand despre costurile legate de asigurarea spatiului de desfasurare a activitatii. Acesta este de regula amplasat la parterul unor cladiri, fie ca spatiu comercial propriu-zis, fie intr-un apartament dintr-un bloc de locuinte.
Amplasarea la un etaj superior al unui bloc nu este recomandabila, deoarece reduce cu mult accesibilitatea si implicit numarul de vizitatori. Costurile legate de spatiu variaza de la cateva sute sau mii €(pentru inchirierea pe primele 3-6 luni) pana la cateva zeci de mii € (in cazul cumpararii spatiului, ceea ce se
intampla foarte rar).
Urmeaza costurile ocazionate de amenajarea spatiului, mobilier, dotari. Acestea sunt si ele de ordinul catorva mii si pot depasi chiar 10.000 €.
Echipamentele specifice reprezinta un alt capitol dinstinct al investitiei initiale. Ele se compun din: “posturi” de coafura, combine pentru cosmetica, aparate de sterilizat, instrumente pentru manichura si pedichura. Pretul acestora insumeaza de asemenea peste 10.000 € pentru un salon de marime medie.
O alta cheltuiala este cea necesitata de cumpararea tuturor consumabilelor pentru primele cateva luni, a caror valoare totala se cifreaza la aproximativ 1.000 €.
Costurile de mai sus sunt estimative. In practica este posibila pornirea unei asemenea afaceri si cu sume mult inferioare, sub 5.000 € in cazul unei unitati mai mici.


Pregatire si calificare

Se recomanda folosirea de personal calificat in fiecare dintre operatiunile prestate: masaj, coafura, cosmetica, manichura-pedichura. Exista numeroase cursuri de calificare in aceste meserii.
Mai mult decat atat, intr-o asemenea meserie este esentiala experienta practica si felul in care angajatii reusesc sa-si apropie si sa fidelizeze clientii.


Cadrul legal

Formele juridice sub care poate fi organizata aceasta activitate sunt: persoana juridica (SRL, SA, altele), asociatie familiala sau persoana fizica autorizata.
Trebuie sa se obtina autorizatiile: sanitara, aviz PSI – prevenirea si stingerea incendiilor, aviz de la autoritatea de mediu, aviz de la autoritatea pentru protectia muncii, autorizatie de functionare de la Primarie, precum si documente care sa ateste
specializarea in domeniu a angajatilor.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact