StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul productiei
Trimite articolul prin email Analiza swot a firmei turistice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Analiza swot a firmei turisticeAnaliza SWOT a firmei turistice


Oferta firmei trebuie sa fie perceputa de clienti ca fiind cea mai atractiva, cea mai credibila, cea mai diferita prin raportare la oferta concurentilor. Pentru a defini punctele tari si punctele slabe ale propriei oferte putem apela la analiza SWOT. Acronimul SWOT provine din engleza si inseamna: STRENGHTS, WEAKNESSES, OPPORTUNITIES si THREATS. In romana cei patru termini pot fi tradusi prin: Puncte tari, Puncte slabe, Oportunitati si Amenintari. Din interior provin punctele tari si punctele slabe, iar din exterior oportunitatile si amenintarile.

Primii pasi in realiaarea unei analize SWOT constau in definirea obiectivelor urmarite. 636h78g Obiectivele trebuie sa fie cat mai explicite si acceptate de toti factorii participanti la procesul de decizie. Odata identificate obiectivele, poate fi realizat si SWOT-ul avand in vedere identificarea corecta a elementelor componente:
  1. Puncte tari => atribune din interiorul firmei ce concura la realizarea obiectivelor;
  2. Puncte slabe => atribute din interiorul firmei ce impiedica realizarea obiectivelor;
  3. Oportunitati => factori externi ce concura la realizarea obiectivelor;
  4. Amenintari => factori externi care impiedica realizarea obiectivelor.


1 Punctele forte si slabiciunile intreprinderii


Pentru a stabili care dintre punctele forte si slabiciunile intreprinderii trebuie sa se bucure de o atentie speciali, in vederea dezvoltarii sau corectarii lor, pot fi utilizate scale de evaluare a acestora. Fiecare punct forte va fi analizat atat din perspectiva intensitatii sale, cat si din punctul de vedere al importantei pentru succesul activitatii intreprinderii.

Intensitatea punctelor forte va fi masurata cu ajutorul unei diferentiale semantice cu cinci niveluri, de la nivelul 1- foarte mica, pana la nivelul 5 foarte mare. De asemenea, importanta va fi masurata prin intermediul unei scale cu trei niveluri : importanta mare, importanta medie si importanta mica.

Utilitatea analizei punctelor forte si a slabiciunilor intreprinderii sporeste prin compararea cu concurentii. Cu ajutorul unei astfel de analize comparative, pot fi puse in evidenta competentele de baza ale organizatiei proprii. Aceste competente se refera la punctele forte in privinta carora intreprinderea isi surclaseaza concurentii si care trebuie sa fie dezvoltate, precum si la punctele slabe, care trebuie sa fie atenuate sau inlaturate.Pentru a stabili masura in care alte puncte forte reprezinta competente de baza, distinctive in raport cu concurentii si pentru a determina importanta lor strategica, intreprinderea va trebui sa analizeze din perspectiva urmatoarelor criterii, competentele de baza identificate:

proprietatea Cunostintele si abilitatile profesionale apartin indivizilor care fac parte din personalul intreprinderii. Ele nu constituie proprietatea firmei. Competentele de baza datorate resurselor umane pot fi pierdute prin prelucrarea specialistilor de catre concurenti.

durabilitatea In cazul produselor care au un ciclu de viata scurt sau al sectoarelor de activitate in care ritmul schimbarilor este foarte rapid, competentele de baza sunt temporare daca intreprinderea nu este suficient de flexibila si nu are capacitatea de a se adapta la modificarile mediului.transferabilitatea. Anumite resurse tangibile ale intreprinderii pot fi dobandite prin cumparare de concurentii ei, asa cum este cazul materiilor prime. Alte resurse, in special cele intangibile (imaginea marcii sau reputatia firmei) nu pot fi transferate cu usurinta.

imitabilitatea. Competentele de baza pot fi adesea copiate de concurenti. Competente similare pot fi dezvoltate de catre firmele competitoare.2 Oportunitatile si amenintarile mediului extern


Din punct de vedere al factorilor externi, analiza oportunitatilor si amenintarilor din mediul extern presupune clasificarea in functie de profitabilitatea de manifestare si de impactul pe care il au asupra intreprinderii.Realizarea matricei oportunitatilor presupune parcurgerea urmatoarelor etape :

  • identificarea oportunitatilor pe care le ofera intreprinderii mediul extern;
  • codificarea acestor oportunitati prin asocierea unor litere
  • masurarea profitabilitatii de manifestare a fiecarei ocazii favorabile, in orizontul de planificare, cu ajutorul unei diferentiale semantice cu noua niveluri, de la 1- profitabilitatea foarte mica, pana la 9 profitabilitate foarte mare.
  • masurarea impactului ocaziei favorabile asupra activitatii intreprinderii, prin intermediul unei diferentiale semantice cu noua niveluri, 1 fiind echivalent cu un impact foarte mic, iar 9 cu un impact foarte mare.
  • localizarea fiecarei oportunitati identificate, in cadranul corespunzator al matricei, in functie de cele doua coordonate considerate.

Atractivitatea implicarii intreprinderii intr-o anumita activitate este determinata de raportul dintre oportunitatile si amenintarile mediului extern. Situatia ideala este cea in care oportunitatile sunt mai multe decat amenintarile. In practica, numeroase intreprinderi acorda atentie fie activitatilor de tip speculativ, pentru care sunt oportunitatile, cat si amenintarile sunt majore, fie activitatilor mature, pentru care mediul extern genereaza oportunitati si amenintari reduse.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact