StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing general
Trimite articolul prin email Dezvoltarea marketingului. domeniile de aplicare si de specializare ale marketingului : Marketing general Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Dezvoltarea marketingului. domeniile de aplicare si de specializare ale marketinguluiDEZVOLTAREA MARKETINGULUI. DOMENIILE DE APLICARE SI DE SPECIALIZARE ALE MARKETINGULUI


Etape in evolutia teoriei si practicii de marketing


Dinamismul economico-social reprezinta principala explicatie a aparitiei si dezvoltarii marketingului, in special in perioada interbelica. Patrunderea marketingului in viata intreprinderilor a fost stimulata si de faptul ca, pe piata, in competitia dintre i 848d38i ntreprinderi, cele mai bune s-au dovedit a fi cele care isi desfasurau activitatea in conformitate cu principiile marketingului folosind metode si practici de marketing.

Teoria de marketing precum si invatamantul de marketing au avut o contributie importanta in propagarea marketingului in perioada postbelica. Se pot distinge 2 etape importante in evolutia teoriei si a practicii de marketing:

etapa de dezvoltare intensiva a marketingului;

etapa de dezvoltare extensiva a marketingului.

Dezvoltarea intensiva - presupune extinderea treptata a ariei de patrundere a marketingului prin cresterea numarului de intreprinderi receptive la instrumentarul de lucru al marketingului si prin patrunderea sa in noi domenii de activitate.

- s-a realizat prin sensibilizarea factorilor de decizie din cadrul intreprinderilor, permitand acumularea unei experiente vaste in acest domeniu.

Dezvoltarea intensiva presupune consolidarea marketingului in ramurile si in intreprinderile care deja l-au adoptat. Ca urmare, au aparut noi abordari practice si concepte (de exemplu: strategia si tactica de marketing; programul de marketing, etc.)

Pana sa ajunga in forma sa de astazi, marketingul a parcurs un sir de etape succesive:

primul deceniu al secolului 20, deceniul descoperirii marketingului;

al 2-lea deceniu, al conceptualizarii marketingului;

in anii 20: integrarea marketingului in viata intreprinderilor;

deceniul 5 (dupa razboi): incercari de reevaluare a marketingului in noua configuratie a economiilor politice;

deceniul 6 (anii 60): reconceptualizarea marketingului;

anii 70-80: pe fundalul crizei economice mondiale s-au produs numeroase schimbari in configuratia mediului economico-social si a pietei.


Institutii si organisme de marketing:

Asociatia Americana de Marketing (AMA);

Asociatia Romana de Marketing (ARoMar).


Universalitatea marketingului
Atat teoria cat si practica marketingului se caracterizeaza printr-o relativa universalitate. Exista argumente care sustin aceasta teorie a universalitatii:

patrunderea treptata a marketingului in toate sectoarele economice si, in ultimul timp, chiar si in domenii non-economice;

marketingul a patruns in economii cu grad diferit de dezvoltare;

marketingul poate fi aplicat in orice tip de economie.


Specializarea marketingului in activitatile economice

Specializarea marketingului a avut loc, mai intai, inainte de al 2-lea razboi mondial, dar, s-a accentuat in perioada postbelica si se afla in prezent in plina desfasurare. Diferentierile intre aplicatiile marketingului au drept criterii principale, natura domeniului economic, cadrul teritorial si nivelul de organizare a activitatii economice:

Identificam: (in functie de profilul activitatii economice)

- marketingul bunurilor cu destinatie productiva (marketing industrial), care se caracterizeaza prin caracterul mai rigid al cererii si motivatia sa preponderent rationala; numarul relativ mic al participantilor la tranzactii si concentrarea centrelor de productie si de consum.

- marketingul bunurilor de consum (domeniul genezei marketingului;

- marketingul serviciilor domeniul cel mai dinamic de specializare a marketingului.

Identificam: (in functie de aria teritoriala de desfasurare a activitatii sa economice) marketing intern si marketing international. Marketingul international se caracterizeaza prin specificitatea metodelor si tehnicilor de prospectare a pietelor internationale, a modalitatilor si strategiilor de analiza a pietelor pe care intentioneaza agentul economic sa patrunda.

Identificam: (in functie de nivelul de valoare economica la care intervine marketingul) macromarketing si micromarketing.


Marketingul in domenii non-economice

Daca o intreprindere, avand o viziune de marketing si utilizand un ansamblu de tehnici, reuseste sa afle cerintele clientelei, sa ii ofere un produs adecvat , iar prin vanzarea acelui produs sa obtina un profit multumitor, in mod asemanator poate proceda si o organizatie sociala care ar urmari (de exemplu) difuzarea unei idei, adeziunea la o cauza sociala, schimbarea sau modificarea unui anumit comportament, s.a.m.d. A aparut astfel un nou tip de marketing, marketingul social.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact