StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing international
Trimite articolul prin email Perspectiva marketingului international in contextul globalizarii : MARKETING INTERNATIONAL Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Perspectiva marketingului international in contextul globalizariiPERSPECTIVA MARKETINGULUI INTERNATIONAL IN CONTEXTUL GLOBALIZARII


ORIENTARI PRIVIND ELABORAREA UNOR PROIECTE DE MARKETING INTERNATIONAL


Pentru patrunderea cu succes pe o piata straina este necesara realizarea unor cercetari si elaborarea unor proiecte, cum ar fi: proiect de elaborare a unui plan de marketing international, proiect privind raportul de tara, proiect privind raportul de produs.

Proiect de elaborare a unui plan de marketing international

a) Obiective:     - intelegerea deplina a conceptelor cheie privind marketingul international

- familiarizarea cu mediul economic, cultural, 323b16d legal si politic al unei tari

- facilitarea intelegerii interculturale a tarilor lumii

- extinderea orizontului de studiu.

b) Cerintele elaborarii: - privire generala asupra tarii saugrup de tari cu piete tinta

- evaluarea potentialului pietelor vizate

- identificarea cerintelor de mediu

- evaluarea componentelor mixului de marketing

c) Continutul proiectului: - analiza mediului cultural

- analiza mediului economic

- analiza mediului politico-legal

- analiza potentialului pietei

Proiectul privind raportul de tara are o structura asemanatoare, dar cu o cuprindere mai larga pe cand proiect privind raportul de produs prezinta o profunzime privind produsul vizat


CONTEXTUL INTERNATIONAL SI FENOMENUL DE GLOBALIZARE


In functie de contextul national, de experienta si succesele inregistrate statele adopta diverse modele de gestiune economica ce pot fi impartite in 4 mari categorii:

modelul liberal al capitalismului de piata: statul joaca un rol neutru, de arbitru al respectarii disciplinei,dar poate devenii si agent care negociaza pe piata libera favorizand astfel o gestiune macroeconomica echidistanta si neutra. Acest model de gestiune antreneaza cea mai mare mobiliate a resurselor in cadrul celor 3 piete (bunuri si servicii, capital si forta de munca). Exponentii modelului: Marea Britanie si SUA.

modelul social democrat: statul se preocupa pentru asigurarea unei piete libere, dar intr-un context de sistem generos de asigurari sociale si regim adecvat de impozitari ale veniturilor personale si TVA. Se stimuleaza rolul sindicatelor, alocarea fondurilor financiare pentru proiecte de cercetare si dezvoltare in interes public, reorientarea profesionala si traning vocational ale cetatenilor. Exponenti ai modelului: Franta si Germania.

modelul corporatismului democratic adoptat de Suedia, Austria, Elvetia, Danemarca, Norvegia s.a.

modelul neomercantilist.

Pe piata internationala influente majore sunt determinate de contextul regional din diverse zone ale lumii:  - contextul euroregional

- contextul american bazat pe o dezvoltare economica regionala cu multa experienta in care competitia este reglementata la nivel federal inca din anii 1900.

- contextul asiatic si economia japoneza caracterizate printr-o expansiune agresiva a companiilor asiatice in special japoneze pe piata americana si ulterior pe cea europeana. Principalii factori care au condus la aceasta atitudine au fost: nivel limitat de bunastare a cetateanului, dobanzi fosrte mici pentru credite, vulnerabilitatea individului in afara companiei angajatoare, mentinerea artificial redusa a valorii yen-ului in raport cu dolarul american (pentru stimularea exporturilor).


COMPANII MULTINATIONALE


Strategia multinationala globala

Principalele caracteristici ale acestei strategii sunt:

o       Distribuirea stabilimentelor de productie in functie de exigentele retelelor de distributie si de diferentele de costuri ce exista intre tari;

o       Conceperea unei politici de marketing orientate in functie de exigentele unui consumator “global”;

o       Obtinerea mijloacelor financiare de unde conditiile de piata sunt cele mai favorabile distribuirea lor intre diverse piete in functie de exigentele acestora si posibilitatile de valorificare superioara.In prezent pe piata internationala sunt din ce in ce mai prezente fenomenele de globalizare si mondializare pe 3 dimensiuni:

ale produsului (marca mondiala)

ale productiei (unitati de productie in diverse zone geografice ale lumii)

ale pietei (distributia produselor pe diverse piete geografice)

Tipuri de companii mondiale:

companii globale, caracterizate prin standardizarea tuturor operatiunilor prin stricta coordonare a acestora de catre cartierul general al companiei mama. Acestea urmaresc eficiente globale prin economii de scara, uniformitatea materiei prime, standardizarea produselor, standardizarea operatiunilor, fara adaptari semnificative de la o tara la alta.

Companii multinationale care intrunesc, in general, una sau mai multe din urmatoarele caracteristici: productie domestica dezvoltate pentru piete internationale si distribuite prin filiale proprii pe pietele externe, retele internationale de fabricatie si/sau distributie pentru produse dezvoltate pentru tara de origine, eficientizarea costurilor, prin controlul operatiunilor de fabricatie in tara de baza.

Companii multidomestice, care opereaza la nivel international prin intermediul filialelor nationale organizate pe principiul centrelor de profit.

Companii transnationale care imbina avantajele standardizarii si flexibilitatii dezvoltand afaceri de la o tara la alta


MARKETINGUL GLOBAL


In contextul prezent al fenomenelor de globalizare si mondializare marketingul international isi orienteaza si adapteaza metodele implicandu-se in treceri secventiale spre caracteristicile unui marketing global. Astfel se parcurg urmatoarele stadii:

I.        marketingul de export si marketingul de import, apreciat si ca un marketing al comertului exterior.

II.     Marketingul international propriu-zis marcat de complexitatea problemelor legate de penetrarea pietelor externe, adancirea investigatiior pe acestea, obiectivul central al intreprinderii ramanand cucerirea si prelucrarea acestor piete.

III.   Marketingul multinational este stadiul unui accentuat proces de integare a marketingului domestic cu cel international, orientarile demersului de marketing facandu-se concomitent spre mai multe zone ale lumii apreciate ca piete regionale tinta.

IV.  Marketingul global este considerat ca stadiul cel mai inalt de evolutie a marketingului pe glob, ca urmare a procesului de globalizare a afacerilor, specific companiilor transnationale, in general a companiilor cu extinderi internationale, multinationale, mondiale.

Factorii care determina aparitia si dezvoltarea marketingului global sunt:

globalizarea pietelor, caracterizata prin omogenizarea nevoilor, clienti industriali cu activitate mondiala, regionalizarea aprovizionarii marilor lanturi comerciale, similitudini in comportamentul consumatorilor la nivel mondial.

Globalizarea ramurilor de productie ofertante, caracterizate prin: omogenizarea pietei sub raportul ofertei, productie de masa ceruta de economia de scara, dispersarea teritoriala a producerii si asamblarii subansamblelor.

Globalizarea concurentei, caracterizata prin interdependente intre diferite piete, prezenta unor concurenti globali la nivel mondial, accentuarea profilarii concurentilor la acest nivel.

Astfel marketingul global se caracterizeaza prin standardizarea programelor de marketing, standardizarea proceselor de marketing precum si o centralizare a activitatii de marketing.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre marketing international

Tehnici si metode in examinarile psihologice
Teorii despre organizatii
Viitorul psihologiei muncii si organizationale din perspectiva schimbarilor socioeconomice-tehnoiogice din lumea muncii
Conceptul de marketing international
Evaluarea mediului in marketingul international
Cercetarea in marketingul international
Segmentarea pietelor internationale
Produsul in marketingul international
Distributia produselor in marketingul international
Determinarea preturilor pe pietele internationale
Promovarea in marketingul international
Planificarea activitatii de marketing international
Organizarea activitatii de marketing international
Controlul activitatii de marketing international
Perspectiva marketingului international
Studii de caz in marketingul international
Ghid pentru patrunderea pe pietele straine
Orientari privind elaborarea unor proiecte de marketing internationalCAUTA IN SITE
Termeni de cautare