StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing international
Trimite articolul prin email Politica de lansare a produselor noi : MARKETING INTERNATIONAL Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Politica de lansare a produselor noiPolitica de lansare a produselor noi


Cea mai importanta problema a produselor ramane problema dezvoltarii si a lansarii produselor noi pe piata internationala. In cadrul conditiilor actuale de sporire a concurentei pe aceste piete si totodata de crestere foarte sustinuta a cheltuielilor pentru conceperea, experimentarea si lansarea de produse noi, scurtarea ciclului de viata al produselor noi determina importanta hotararilor de luat in cadrul acestei etape a programului de marketing. Numeroase produse care necesita sume insemnate pentru proiectarea lor nu ajung niciodata pe piata, fiind considera 828c27i te ca accidente ale procesului de inovatie, fie ca sunt tehnic nerealizabile, fie ca ar costa prea mult sa fie dezvoltata productia lor, fie ca piata de desfacere a fost supraapreciata.

Pe baza evaluarii unor departamente de cercetare a pietei straine, in medie, din circa 60 de noi idei de produse pe o perioada de timp, circa 10 depasesc probele de selectie care verifica compatibilitatea lor cu obiectivele si resursele intreprinderii producatoare; din acestea, circa 7 raman dupa evaluarea eficientei lor economice in cursul desfacerii, numai 3 supravietuiesc stadiului de dezvoltare a produselor, 2 supravietuiesc probelor de desfacere curenta pe piata si numai unul devine un adevarat succes comercial.

Chiar dupa ce un nou produs a obtinut un succes comercial, concurenta continua si produsul nou are de obicei o viata comerciala din ce in ce mai scurta.

Dezvoltarea unor noi produse devine astfel una din sarcinile cele mai riscante si totodata de neinlaturat in fata conducerii unei intreprinderi. Totodata, trebuie mentionat ca din cauza permanentei concurente si innoiri a produselor, nevoia pentru inovatie sporeste in proportie geometrica fata de concurenti. De aceea, in asemenea imprejurari se impune o cercetare prealabila adecvata a cerintelor pietei si a posibilitatilor de patrundere. Indeosebi in cazul produselor industriale lipsa de informatii si de analize de piata poate provoca pagube insemnate in conceperea si introducerea produselor noi.

Politica produselor in general si indeosebi a produselor de export se defineste mai intai prin stabilirea categoriilor de produse care urmeaza sa fie dezvoltate. Se determina astfel domeniul mai general sau mai particular in care producatorul si exportatorul se vor orienta, in functie de materiile prime disponibile, fie dupa posibilitatile de prelucrare a produselor si de comercializare a lor, ca si a subproduselor lor. In cadrul acestei optiuni fundamentale se pot determina, de asemenea, gradul de diferentiere, etc.

Astfel, de exemplu, se tinde spre o diversificare a produselor care, cu cat este mai generala si mai larga, cu atat se pot satisface cerintele mai variate ale pietei. Diversificarea se intemeiaza atat pe motive tehnice, care permit o utilizare optima a capacitatilor de productie, cat si pe motive comerciale, cu o mai buna utilizare a posibilitatilor de desfacere, o mai buna folosire a retelei de transport si livrare a marfurilor. In schimb, anumite serii de produse noi castiga prin simplificare, prin eliminarea sau armonizarea intre gamele de produse mai vechi.
O politica a produselor se defineste de asemenea, printr-un anumit nivel de calitate al produselor, atat pe intreaga linie de produse, cat si pentru fiecare produs in parte. Nivelul calitatii are consecinte in domeniile:

pe plan tehnic conditioneaza natura investitiilor si metodele de lucru;

pe plan comercial are repercursiuni asupra politicii de preturi, asupra retelei de distributie, asupra marcii de fabrica si de asemenea, asupra consumatorilor.

Un alt aspect principal in dezvoltarea produsului este acela al conceptiei si pregatirii celor mai potrivite ambalaje, din punctul de vedere al promovarii produselor pe piata si al asigurarii celor mai avantajoase conditii de comercializare.

Lansarea produselor noi se desfasoara in cadrul unor programe de marketing, orientate in special pe problema introducerii si popularizarii acestor produse.

Strategia lansarii unui produs nou este de asemenea, diferentiata dupa etapele ciclului de viata al produselor, diferitele instrumente de marketing actionand si combinandu-se in mod diferentiat in functie de acestea.

Astfel, in prima etapa, calitatea influenteaza in cel mai inalt grad desfacerea. O mica crestere a cheltuielilor pentru sporirea calitatii contribuie la o crestere substantiala a vanzarilor. In aceasta etapa al doilea instrument de promovare, din punct de vedere al importantei este publicitatea, urmata de pret, iar cel mai important este modul de deservire.

In etapa a doua, a cresterii produsului, publicitatea devine instrumentul principal, calitatea trecand pe locul al doilea, urmata de pret si de deservire.

In etapa a treia, produsul a fost de acum introdus masiv pe piata si intampina concurenta; astfel, nivelul de pret devine un instrument principal, urmat de publicitate, calitate si deservire.

In etapa a patra, a saturarii pietei, concurenta a dus la un nivel mai scazut al preturilor si se incearca diferentieri ale produselor pe baza de ambalaje, urmate de publicitate, calitate si deservire.

In etapa a cincia, a declinului, cand trebuie cautate noi utilizari ale produselor, publicitatea ajuta in primul rand la aceasta, urmata de calitate si deservire.

Politica produselor este in general rezultatul unui complex foarte larg de factori din ce in ce mai variati. Aceasta politica este orientata adeseori pe ratiuni istorice, traditii, obisnuinte si experiente, ca si pe anumite preferinte ale consumatorilor, pe anumite implicatii ale conjuncturii si depinde, in ultima instanta, de posibilitatile intreprinderii de a exporta ca si de productie, atat din punct de vedere tehnic cat si comercial.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre marketing international

Tehnici si metode in examinarile psihologice
Teorii despre organizatii
Viitorul psihologiei muncii si organizationale din perspectiva schimbarilor socioeconomice-tehnoiogice din lumea muncii
Conceptul de marketing international
Evaluarea mediului in marketingul international
Cercetarea in marketingul international
Segmentarea pietelor internationale
Produsul in marketingul international
Distributia produselor in marketingul international
Determinarea preturilor pe pietele internationale
Promovarea in marketingul international
Planificarea activitatii de marketing international
Organizarea activitatii de marketing international
Controlul activitatii de marketing international
Perspectiva marketingului international
Studii de caz in marketingul international
Ghid pentru patrunderea pe pietele straine
Orientari privind elaborarea unor proiecte de marketing internationalCAUTA IN SITE
Termeni de cautare