StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing international
Trimite articolul prin email Publicitatea si reclama internationala : MARKETING INTERNATIONAL Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Publicitatea si reclama internationalaPublicitatea si reclama internationala


O tot mai mare importanta in promovarea internationala o are cultivarea atenta a unor bune relatii cu mediile de comunicare, elaborarea si difuzarea unor stiri pozitive referitoare la firma. Publicitatea este un mijloc promotional global foarte important pentru multe firme, deoarece expansiunea internationala este mult mai dependenta de informatie decat cea din tara.

Publicitatea are avantajul ca nu t 535c29f rebuie sa se plateasca in mod direct pentru ea. Este mai putin costisitoare decat reclama sau sponzorizarea. Pe de alta parte, publicitatea cere mai multa preocupare manageriala si poate necesita un volum mai mare de munca. Pentru ca presa sa relateze despre deschiderea unei firme sau a unui depozit in strainatate pot fi necesare cheltuieli pentru transportul, cazarea si masa ziaristilor. Pregatirea comunicatelor de presa solicita cunostinte specifice, in special atunci cand este vorba de aspecte tehnice. Intervievarea managerilor si a personalului cere timp si distragerea atentiei de la alte actiuni. Totusi, rasplata fiind considerabila, firmele isi pot permite astfel de “extravagante”.

Chiar si publicitatea negativa poate avea parti bune, in sensul ca mentine firma in centrul atentiei.

Publicitatea urmareste o serie de obiective, ca de exemplu:

sprijinirea incheierii de tranzactii imediate;

promovarea cresterii cererii pentru anumite produse;

promovarea unor marci sau calitati de produse;

sporirea cotei din piata externa pentru anumite categorii de marfuri;

informarea asupra utilizarii suplimentare a produselor;

modificarea imaginii unui produs in mintea consumatorilor;

extinderea retelei de desfacere sau sprijinirea ridicarii calitatii produselor.

In ceea ce priveste vanzarea in masa, trebuie precizat ca ea se bazeaza pe o reclama de masa, facuta cu mijloace de comunicare in masa (radio, televiziune, etc.) si pe baza unor obiective cat mai bine precizate si care sa tina seama atat de reactiile posibile ale clientilor, cat si de rolul pe care se prevede a-l juca reclama in eforturile totale de promovare a produsului respectiv.

In literatura de specialitate reclama este clasificata in doua mari grupe:

reclama pentru produs;

reclama institutionala sau pentru promovarea firmei.

La randul ei, reclama pentru produs poate fi:

a)      reclama de introducere a produsului – care are drept scop crearea unei “cereri primare”;

b)      reclama competitiva – actioneaza pentru crearea unei cereri selective in sensul de a se vinde o anume marca de produs si  nu o anumita categorie de produse;

c)     
reclama de reamintire – se efectueaza la produsele aflate in stadiul de maturitate si beneficiaza de o preferinta puternica din partea consumatorilor, in vederea reamintirii existentei produsului.

Pe de alta parte, reclama institutionala se efectueaza pentru a spori prestigiul comercial al firmei si a crea un climat favorabil actiunilor ei.

Publicitatea are un rol deosebit in promovarea produselor.

Publicitatea comerciala exercita o serie de influente asupra activitatii intreprinderilor exportatoare, prin crearea de piete pentru produse noi sau cerinte noi pentru produse vechi, ca si prin simplificarea partiala a aparatului de distributie pe calea apropierii productiei de consumator.

Publicitatea realizeaza o adevarata concordanta intre ciclul de productie si ciclul de consumatie prin adaptarea unuia fata de celalalt si prin continua lor coordonare.

In plus, publicitatea determina o scadere a costurilor pe masura sporirii productiei de serie prin extinderea sau diversificarea pietelor de desfacere.

Publicitatea permite accelerarea vitezei de rotatie a stocurilor si favorizeaza, in anumite limite, ameliorarea calitatii produselor, deoarece devine un adevarat angajament public al producatorului fata de consumator.

Publicitatea nu este, totusi, decat unul dintre mijloacele de promovare a produselor la export.

In orice caz, ea trebuie sa devina intotdeauna eficienta din punct de vedere economic, adica trebuie sa determine anumite rezultate economice, proportionale cu cheltuielile angajate in activitatea de publicitate.

Experienta organelor de specialitate din domeniul comertului exterior indica o serie de metode alternative, in vederea calcularii unei alocari optime de fonduri publicitare:

in cazul unor produse introduse pe diverse piete externe metoda cea mai des practicata consta in stabilirea unui procentaj din veniturile realizate din vanzari; el variaza in functie de produs, piata si uzantele intreprinderii de la sub 1% la 20-30%, dar in general, in jurul a 3-4%;

procentajul de cheltuieli publicitare se poate baza pe previziunea anuala de export;

alocarea de fonduri publicitare se poate face si in functie de cota de piata previzibila pentru export;

proportionarea nivelului acestor fonduri cu obiectivele de export propuse;

se pot aloca fondurile de publicitate considerandu-le ca fiind randamentul unei investitii suplimentare, in vederea obtinerii unei productii de export, ceea ce obliga, desigur, la o conceptie de perspectiva a dezvoltarii productiei pentru export.

Activitatea publicitara poate fi practicata direct de catre exportator sau poate fi lasata pe seama importatorilor, angrosistilor si detailistilor din tarile importatoare sau poate fi incredintata unor agentii de publicitate internationale.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre marketing international

Tehnici si metode in examinarile psihologice
Teorii despre organizatii
Viitorul psihologiei muncii si organizationale din perspectiva schimbarilor socioeconomice-tehnoiogice din lumea muncii
Conceptul de marketing international
Evaluarea mediului in marketingul international
Cercetarea in marketingul international
Segmentarea pietelor internationale
Produsul in marketingul international
Distributia produselor in marketingul international
Determinarea preturilor pe pietele internationale
Promovarea in marketingul international
Planificarea activitatii de marketing international
Organizarea activitatii de marketing international
Controlul activitatii de marketing international
Perspectiva marketingului international
Studii de caz in marketingul international
Ghid pentru patrunderea pe pietele straine
Orientari privind elaborarea unor proiecte de marketing internationalCAUTA IN SITE
Termeni de cautare