StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


DEVII LIDER de succes in fiecare zi
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing international
Trimite articolul prin email Tipologia pietelor internationale : MARKETING INTERNATIONAL Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Tipologia pietelor internationaleTipologia pietelor internationale


Agentii economici care se angajeaza in operatiuni internationale se afla in fata unei mari varietati de situatii pe care le ofera pietele externe. Pentru a desfasura activitati de marketing cat mai eficiente si pentru a-si atinge obiectivele urmarite prin participarea la schimburi economice pe piata internationala, acestia sunt obligati sa identifice diferentele dintre piete si, sa evidentieze elementele care se regasesc in mai multe piete. Evidentierea 212c27c trasaturilor definitorii ale fiecarei piete permite intreprinzatorilor sa faca o ierarhizare a acestora in functie de interesul pe care il prezinta pentru fiecare dintre ei. In acest scop, trebuie utilizate criterii care sa clarifice cat mai bine elementele de care importatorii, exportatorii si investitorii urmeaza sa tina seama in punerea la punct a unor strategii si programe cat mai complete si mai eficiente.

a)Obiectul schimburilor internationale confera o mare eterogenitate pietei internationale, principalele sale segmente fiind:

Piata comerciala internationala exprima totalitatea relatiilor care au ca obiect bunuri si servicii comerciale care se stabilesc intre producatorii sau prestatorii de servicii si consumatorii din diferite tari ca urmare a exportului si importului;

Piata financiar-valutara este o piata interbancara, in cadrul careia participantii efectueaza operatii de vanzare-cumparare a devizelor cu scopul reglementarii platilor si incasarilor aparute in procesul desfasurarii schimburilor cu strainatatea sau se initiaza operatiuni speculative pentru obtinerea de castiguri;

Piata financiara internationala este cea in care se manifesta cererea si oferta de titluri de credit pe termen lung si iau nastere relatii intre organisme care faciliteaza operatiunile financiare pentru plasarea acestor titluri.

b)Pe pietele externe exista raporturi mobile intre componentele fiecareia respectiv intre cerere si oferta. Abordate prin prisma preponderentei uneia sau alteia dintre componente putem distinge piete ale cumparatorului si respectiv piete ale vanzatorului.

c)Caracteristic activitatii de comert exterior este faptul ca cererea si oferta se formeaza si se manifesta pe piete nationale diferite, aflate la distante variabile ce trebuie parcurse pentru a se realiza tranzactiile de piata. Aceasta caracteristica da nastere asa-numitelor fluxuri dintre piete.

d)O larga diversificare a pietelor externe exista in functie de gradul de accesibilitate pe acestea. Distingem astfel:

piete accesibile;
piete greu accesibile;

piete inaccesibile (prohibite, inchise).

e)Gradul de concentrare a relatiilor de piata constituie un alt criteriu de identificare a unor tipuri de piata. Din acest punct de vedere distingem:

piete concentrate;

piete dispersate.

f)In realizarea schimburilor internationale practica a consacrat anumite piete care orienteaza si tranzactiile realizate in afara lor. Pentru anumite produse, s-au constituit piete caracteristice, pe care se realizeaza o pondere insemnata a tranzactiilor cu aceste produse. Bursele de marfuri si valori sunt asemenea piete, iar nivelul preturilor practicate aici, constituie baza preturilor mondiale.

g)Pietele externe au o anumita mobilitate, componentele lor si conditiile existente modificandu-se in permanenta. Privite din acest punct de vedere vom distinge:

piete dinamice;

piete in scadere;

piete care stagneaza.

h)Abordarea pietelor externe este o activitate deosebit de complexa. Unul dintre elementele de care trebuie sa se tina seama cand se manifesta intentia de a comercializa pe o anumita piata trebuie sa fie dimensiunile acesteia. Din acest punct de vedere, unele piete sunt foarte mari, oferind oportunitati majore intreprinzatorilor potentiali. Altele sunt mari sau mijlocii, iar un numar destul de mare il reprezinta pietele mici.

Analiza criteriala demonstreaza ca fiecare piata externa are anumite elemente care ii dau un caracter distinct si permit incadrarea ei intre coordonate corespunzatoare. Pentru a fi utila din punct de vedere practic, cercetarea tipologica a pietelor externe trebuie sa aiba caracter multicriterial. Utilizarea concomitenta a cat mai multe criterii da posibilitatea unei delimitari mai clare si usureaza misiunea celor care trebuie sa procedeze in continuare la studii amanuntite pe baza carora sa se formuleze actiuni de marketing in concordanta cu necesitatile reale ale pietelor si cu posibilitatile efective ale exportatorilor. In acelasi timp, de mare importanta ramane luarea in considerare atat a elementelor proprii ale unei piete la un moment dat cat si dinamica lor care ilustreaza procesul evolutiv al acesteia. In aceasta maniera trebuie concepute si formulate si actiunile ce urmeaza a fi intreprinse pe aceste piete, cum de altfel cere in esenta conceptia de marketing.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact