StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Solutii reale pentru planuri de succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing mix » Pretul

Obiective



Acestea pot fi grupate in trei categorii a caror greutate relativa variaza dupa caz. Acestea corespund obiectilor legate de volumul vinzarilor, renilitate, gama de produse.


Obiecti legate de volumul vinzarilor
Cantitatile vindute sint adesea o functie inrsa a pretului propus. O asemenea constatare provine din observarea curbelor cererii in functie de pret.
Pentru acest fapt, pretul propus influenteaza volumul produselor vindute. Aceasta influenta este mai mult sau mai putin puternica in functie de elasticitatea vinzarilor in functie de pret. De exemplu, o elasticitate slaba a cererii in raport cu pretul se traduce printr-o curba mai inclinata (B) si deci o crestere a cererii mai slaba la o aceeasi diminuare de pret. Atunci cind obiectivul este maximizarea volumului vinzarilor sau penetrarea pietei printr-o crestere a partilor acesteia, acest lucru se traduce prin fixarea unui pret mai putin ridicat. Mai multe moti pot explica un astfel de obiectiv.
El poate aa intr-adevar ca obiect asigurarea utilizarii optime a unei capacitati de productie, asigurarea cu forta de munca, obtinerea de economii sau ameliorarea pozitiei pe curba experientei, ocuparea unei pozitii de lider pe o piata in plina dezvoltare.


Obiectivul renilitatii
Aceasta demonstreaza ca in mod aparent profitul este o functie directa legata de pret. Totusi, aceasta relatie este mult mai complexa, in masura in care pretul influenteaza si cantitatea vinduta asa cum indica teoria economica .
Acelasi lucru este valabil si pentru costul unitar. O parte a acestuia provine din cheltuielile variabile ca de exemplu cantitatea materiilor prime, miinii de lucru directe si din cheltuielile fixe pe termen scurt, repartizate pe cantitatile vindute (cercetare si dezvoltare, salarii si cheltuieli administrati, cheltuieli de marketing, amortismente). Cheltuielile fixe constituie deci un element mai mult sau mai putin important al costului unitar in functie de cantitatile vindute si deci de pret.
Pentru acest motiv, relatia complexa care leaga renilitatea de pret nu permite afirmatia ca la un pret ridicat corespunde neaparat o renilitate ridicata si deci ca un obiectiv al renilitatii ridicate necesita un pret ridicat.
Atunci cind putem estima cantitatea de produse susceptibila a putea fi vinduta intr-un an este astfel usor de a fixa un pret care tine cont de un obiectiv de renilitate.
P= V+F/Q + rl/Q


V = cost variabil mediu;
F = totalul costurilor fixe;


Q = cantitatea susceptibila a fi vinduta;
/ = institia;


r = rata renilitatii institiei dorite.
Daca examinam aceasta formula, este usor de vazut pericolul care exista in a fixa o rata a renilitatii prea ridicata, care ar putea aa un efect deprimant asupra cererii.
O diminuare a cantitatii susceptibile a fi vinduta necesita astfel pentru acoperirea cheltuielilor fixe o crestere a pretului unitar, care risca sa antreneze o diminuare a cererii
Obiectile gamei de produse
Pretul unui produs poate aa consecinte asupra vinzarilor produsului, dupa cum tocmai am vazut, dar poate aa consecinte si asupra altor produse ale gamei. Astfel, fixarea pretului poate aa ca obiectiv optimizarea vinzarilor produselor unei intregi game.
De exemplu, utilizarea unui pret de strigare are scopul de a atrage clientii asupra produselor de calitate mai putin buna a gamei in speranta de a le dea cumparate fie pe cele din partea superioara a gamei fie, odata cumparat acest produs cu pret redus', de a dea cumparate alte produse ale aceleiasi game. Inrs, un pret rau fixat poate naste un efect de canibalism conform caruia un produs al gamei "maninca" partea de piata al altuia;




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact