StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


DEVII LIDER de succes in fiecare zi
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing mix » Pretul

Pretul

Pretul este singura variabila a marketingului-mix care produce venit. Toate celelalte variabile nu genereaza decit cheltuieli sau investitii. In acest fel pretul este deosebit de important din punctul de vedere al intreprinderii. Pretul produce efecte mult mai imediate decit celelalte variabile ale marketingului-mix. Cererea dar si concurenta este in general mai prompta sa actioneze la modificari de pret decit la modificari ale imaginii produsului. Determinarea pretului trebuie sa fie coerenta cu alegerea altor variabile ale marketingului-mix. intr-adevar, ea face parte dintr-o problematica mai generala care se include in alegerea unei piete tinta (obiectiv), a unei pozitionari. Schema 1 prezinta demersul fixarii pretului.
Aceasta nu este suficienta pentru a se ajunge la un pret. Ea trebuie sa fie insotita de analize simultane duse asupra a cinci factori a caror confruntare va permite determinarea unuia sau a mai multor posibile preturi ce vor fi testate inaintea alegerii solutiei finale. Acesti cinci factori sint: - constringerile legale,
- obiectivele intreprinderii in materie de pret,


- cererea,
- caracteristicile produsului,


- concurenta.
-3----
La acesti cinci factori se adauga rolul distribuitorilor ih fixarea pretului. Acesta va fi mai detaliat analizat in modulul consacrat merchandising-ului.
Caracteristicile acestor diferiti factori si metodele de fixare a pretului ce le corespund vor fi in mod succesiv prezentate. Particularitatile fixarii preturilor in domeniul industrial vor fi abordate in*continuare. Este interesant de notat ca fixarea preturilor se studiaza in functie de modelele matematice care integreaza influenta diferitelor variabile ale marketingului-mix. Pe motil caracterului general al acestora, ele au fost prezentate in modulul consacrat produsului.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact