StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Solutii reale pentru planuri de succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing mix » Merchandising

MerchandisingIn dictionarul Academiei de Stiinte Comerciale , termenul "merchan-dising" preluat direct din limba engleza, semnifica "partea de marketing care inglobeaza tehnicile comerciale ce permit prezentarea eventualului cumparator, in cele mai bune conditii materiale si psihologice, a produsului sau serviciului destinat vinzarii". insusi fundamentul merchandising-ului este optimizarea contactului intre produs (sau serviciu) si consumator, in scopul efectuarii cumpararii acestuia. Aceasta optimizare necesita ca distribuitorul insarcinat cu efectuarea acestui contact la punctul de vinzare, sa trateze eficace aspectele spatiale si temporale. Aceste aspecte se impart in trei nivele:
- Primul nivel este cel al imtarii propriu-zise al punctului de vinzare: el poate fi situat in centrul orasului sau la periferie, dotat sau nu cu loc de parcare, departe sau apropiat de domiciliul consumatorului, pe o suprafata intinsa sau mai redusa, in apropierea sau nu al unui concurent In functie de acesti parametri, atractia sa ria in mod sensibil. Pentru o aceeasi firma, un acelasi tip de magazin, alegerea locului de imtare intr-un oras este o decizie importanta care poate antrena succesul sau esecul.
- La al doilea nivel, tehnicile de merchandising permit determinarea amenajarii magazinului, serviciile oferite, "functionarea" sa, in scopul facilitarii si cresterii volumului de cumparaturi efectuate de consumator si in scopul fidelizarii acestuia pentru un anumit produs, marca, grupa de produse si pentru acelasi magazin mai ales.
- In final, amplasarea si prezentarea produselor si a marcilor in magazin, fie ca este vorba de un boutique din centrul orasului sau de un hipermagazin, pot sa influenteze puternic vinzarile aceluiasi produs sau unei aceleiasi marci. Pentru distribuitor sau producator, alegerea sortimentului prezentat, rietatea sa, intinderea si profunzimea gamei, determinarea cheltuielilor de promore si a diverselor modalitati de asezare la vedere in rindurile din fata in raioanele magazinelor, in rafturi sint decizii foarte importante in privinta obiectivelor lor, respectiv ale cifrelor de afaceri si renilitatii. Ele fac obiectul severelor negocieri care se traduc uneori prin costuri de referinta destul de ridicate pentru furnizor.
Fiecare dintre nivelele de mai sus, imtarea punctului de vinzare, amenajarea lui, administrarea produselor (asezarea in rafturi), vor fi studiate intr-o parte specifica a acestui modul. Partea a patra fi rezerta opticii producatorului (merchandising-ul producatorului) si negocierilor dintre acesta si distribuitor.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact