StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing mix

Rolul politicii de produs in cadrul mixului de marketingRolul politicii de produs in cadrul mixului de marketing


In incercarea de a supravietui, orice firma indiferent de dimensiunea si profilul sau de activitate, va cauta sa-si imbunatateasca, in mod continuu, produsele sau va continua sa lanseze pe piata alte produse, in asa fel incat acestea sa corespunda noilor exigente ale pietei.

Politica de produs, denumita de unii specialisti "pivot" al intregii activitatii de marketing[1], iar de altii drept "samburele marketingului", determina toate actiunile de marketing, in jurul ei conceptandu-se si derulandu-se intregul set al activitatilor tranzactionale. Acestei realitati 131j91b i se datoreaza, de fapt, amploarea si profunzimea investigatiilor vizand produsul in perspective de marketing.Politica de produs reprezinta principal component a mixului de marketing al intreprinderii[2]. Orice competitor de pe piata nu va reusi sa atraga multi clienti daca nu va avea produse de calitate, adaptate cerintelor pietei-tinta.

Politica de produs are in vedere conduita pe care o adopta firma referitor la dimensiunile, structura si evolutia gamei de produse si servicii ce fac obiectul propriei sale activitatii, atitudine ce se raporteaza permanent la cerintele mediului de piata, la tendintele manifestate de ceilalti concurenti.

Fundamentarea politicii de produs reprezinta punctul de pornire in delimitarea mixului de marketing al intreprinderii, ceea ce presupune precizia clara a obiectivelor, strategiilor si tacticilor pe care intrerinderea trebuie sa si le aleaga dintre toate variantele posibile.

Strategiile de produs cuprind principalele directii in care firma poate sa-si mobilizeze intregul ei potential(uman,material,financiar)in vederea realizarii indicatorilor economico-financiari pe care si i-a propus, dar si pentru a asigura o cat mai buna satisfacere a consumatorilor

Modalitatile concrete de aplicare a unei anumite strategii de produs alcatuiesc tacticile de produs. Aceastea pot include modificari de ordin tehnologic vizand substanta materiala a produsului sau a ambalajului, schimbari in dimensiunile unei linii de produse, modificari in structura canalelor de distributie sau a formelor de vanzare, restrangeri/largiri ale gamei de preturi la care se comercializeaza componentele unui articol sau a unei grupe de marfuri.Politica de produs este un ansamblu de strategii si tactici, prin care firma se raporteaza permanent la cerintele pietei, modeland ofertei in raport de dorintele consumatorilor.

Activitatile ce compun politica de produs sunt grupate, dupa continutul lor tematic, in urmatoarele ansambluri:

Cercetarea produslui include anliza calitatii produsului din fabricatie, precum si din vanzare, studiul invechirii economice a acestuia, analiza circulatiei produsului si urmarirea comportarii lui in utilizare sau consum, pozi produsului si urmarirea comportarii lui in utilizare sau consum, pozitionarea produsului in raport cu produsele concurente.

Activitatea de inovare constitue principala orientare ofensiva a politicii de produs. Ea vizeaza atat produsul, cat si descoperirea de noi materii prime, perfectionarea tehnologiilor de fabricatie, dezvoltarea service-ului, stimularea capacitatilor creatoare din cercetare si productie si realizarea, in acest fel, a unui climat inovator in toate compartimentele firmei.

Modelarea produsului reprezinta suma oparaModelarea produsului reprezinta suma operatiunilor prin care firma producatoare creaza identitatea bunurilor pe care le realizeaza. Ca element component al politicii de produs, modelarea are mai mult o semnificatie de raportare a produsului la cerintele consumatorilor, decat o interpretare tehnologica. De asemenea, de asemenea modelareainclude elemente intangibile ale produsului (functionalitate, economicitate, estetica), urmarind realizarea sub forma unui prototip sau a unei machete a tuturor coponentelor ce definesc un nou produs.

Asigurarea legala a produsului cuprinde ansamblul  de actiuni juridice cu ajutorul carora acesta este protejat contra actiunii de contrafacere. Principalele instrumente de asigurare a protectiei legale a produselor sau servicilor sunt: brevetele de inventie, marcile de fabrica, de comert si de servicii, modelele de utilitate, desenele industriale , monstrele gustative, drepturile de autor etc.. in tara noastra asigurarea legala a produselor se face la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Atitudinea fata de produsele vechi reflecta preocuparea firmei fata de soarta produselor cu un grad ridicat de uzura morala si un nivel redus de rentabilitate, in functie de locul ocupat in productia si/sau comercializarea firmei. Este important de cunoscut nivelul rentabilitatii fiecarui produs in parte si contributia adusa la totalul profitului firmei.

Prin reunirea deciziilor strategice si tactice in ceea ce priveste produsul se asigura, de fapt, alcatuire[3]a gamei de fabricatie la nivelul firmei producatoare. In alcatuirea gamei de produse va trebui sa se tina seama de rentabilitatea fiecarei componente, de exigentele pietei si de necesitatea adaptarii la solicitarile mediului economico-social.

Corespondentul acestor preocupari la nivelul intreprinderii comerciale il constitue politica sortimentala. Aceasta include deciziile referitoare la stabili-rea dimensiunilor si structurii sortimntului de marfuri desfacut de o intreprindere comerciala, in functie de potentialul de care dispune si de cerintele pietei careia i se adreseaza. Politica sortimntala reprezinta instrumntul de acordare a structurii fondului de marfuri la evolutia cererii si posibilitatea culegerii de informatii diverse emise de piata. Ea are in vedere alcatuirea sortimentului de marfuri, pe de o parte, la nivelul intreprinderii comerciale, iar pe de alta parte, la nivelul magazinului astfel incat sa se obtina cele mai bune rezultate.


[1] R. Markin -Marketing, 2nd Editura J.Willey and Sans, New York, 1982, p.3

[2] M. Bruhn-Handbuch des marketing, C. H. Beck Verlay, Munchen,1989, p 12

[3] V.Balaure (coordonator)-op. Cit.,p.307

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre marketing mix

Pretul
Publicitatea
Promovarea
Forta de vinzare
Distributia
Merchandising
Marketing direct
Mixul de marketing
Politica de produs
Politica de pret
Politica de distributie in marketing
Politica de promovare
Planificarea de marketing
Dezvoltarea unei strategii de piata
Organizarea activitatii de marketing
Dezvoltarea produsului
Distributia produsului
Practica marketingului
Marketingul: filozofia organizatiei de succes
Marketingul valoric: crearea valorii pentru consumator
Marketingul etic: responsabilitatea sociala si morala a marketingului
Trei concepte fundamentale ale marketingului:nevoi, cerere, piata
Planificarea strategica orientata spre piata
Planificarea activitatii de marketing
Cercetarea de marketing. sistemul informational de marketing al firmei
Analiza mediului de marketing
Comportamentul de cumparare al consumatorului
Comportamentul de cumparare al organizatiei
Analiza concurentei si strategiile concurentiale de marketing ale firmei
Segmentarea pietei si alegerea pietei tinta
Previziunea de marketing
Politicile privind vanzarile de marfuri


lupa cautareCAUTA IN SITE