StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing strategic

Marketing strategic

Procesul de ificare a suferit, de-a lungul anilor, modificari fundamentale legate de framintarile mediului care au dus la limitarea metodelor utilizate. Patru etape principale (loul 1) pot fi puse in evidenta. Ele sint marcate de schimbari radicale ale mediului si de importanta rolului jucat de marketing. Acestea privesc:
- Dezvoltarea sistemelor de management prin controlul diferentelor obserte intre bugetele anuale silite si cele reale . Acest tip de sistem este bazat pe ipoteza ca ceea ce s-a petrecut odata, se relua. Rolul jucat de marketing in acest management a fost inexistent.
- Al doilea sistem de management marcase procesul ificarii si ificarea pe termen lung a lui Ansoff prin anii 50. Cadrul de referinta nu mai este doar de un an ci are o durata superioara (2 la 10 ani). Procesul implica proiecte facute pe baza orientarilor intreprinderii, a yinzarilor, a costurilor etc. Marketingul joaca un rol considerabil fiindca ul de marketing dicteaza alegerea produselor-pietelor .
- Planificarea strategica situata in jurul anilor 1960 de catre Ansoff, prin constatarea ca extrapolarile precedente utilizate nu mai sint fiabile. Sint necesare ajustari si trebuie sa fie cautate directii noi atunci cind intreruperile orientarilor pot fi detectate in cadrul mediului intreprinderii. Astfel de ajustari sint permise cu ajutorul eforturilor de cercetare si dezvoltare. Pe parcursul acestei perioade conceptul de marketing a fost privit cu un scepticism crescut de catre ificatori avind in vedere anumite limite .
- Managementul strategic considera ca ificarea periodica utilizata in sistemele precedente este insuficienta pentru a face fata amenintarilor si oportunitatilor cu care intreprinderea este confruntata intr-un mod permanent si care necesita decizii strategice rapide.


Tabloul 1 Marketing si ificare
Etape Buget/ Control Planificare pe termen lung Planificare strategica Management strategic
Caracteristici A controla A anticipa Schimbare de A face fata
Centru al abaterile si a cresterea si a orientare surprizelorInteresului administra administra strategica si strategice,
complexitatea complexitatea capacitate amenintarilor si dezvoltarii rapide
Ipoteze Trecutul se Orientarile Noile orientari Ciclurile i-


repeta trecute se si discontinu- ficarii nu ne
continua itatile sint previzibile permit sa facem fata la schimbari rapide


Proces de Periodic Periodic Periodic Timp real
dezvoltare
Perioada Plecind din 1900 Cu incepere din 1950 Cu incepere din 1960 Cu incepere din 1975
Interesul pentru Slab Ridicat Slab Ridicat


conceptul de marketing
Pentru a asigura intreprinderii un antaj concureritial, acest tip de management preconizeaza utilizarea sistemelor informationale permanente. De altfel, nu se mai considera mediul intreprinderii ca ce dat ci se ia in calcul posibilitatea de a actiona asupra acestuia prin strategii adaptate. Schimbarile rapide afecteaza mediul, tinzind spre cresterea unui nou interes al marketingului si in special al celui strategic.
Marketingul strategic se manifesta asupra modului in care intreprinderea actioneaza fata de concurenta sa; asupra oricarei piete sau seg -ment de piata, cu ce fel de produs (imitatie sau inotie de produs), dupa ce fel de secventa (a fi primul sau a astepta ca cererea sa fie silita de altii).
Chiar daca astfel de decizii sint si apanajul marketingului management, marketingul strategic le abordeaza dintr-o perspecti diferita (loul 2). De exemplu, notiunea de segmentare strategica (sectoare strategice asupra carora intreprinderea obtine un antaj concurential) este diferita de cea de segmentare utilizata in marketingul management (grupe de consumatori asupra carora poate actiona marketingul-mix).
Tabloul 2 Diferente intre marketingul strategic si marketingul management.
Diferente Marketing strategic Marketing management
Cadrul temporal Deciziile au consecinte pe termen lung Deciziile au un interes pentru anul unui exercitiu fiscal
Orientarea Deducti Inducti
Procesul de decizie in principal de jos in sus in principal de sus in jos
Relatia cu mediul Mediul este considerat ca dinamic si schimbator in permanenta Mediul este considerat ca sil cu perturbatii ocazionale
Sensibilitate la oportunitati Cautare permanenta de noi oportunitati Cautare ad-hoc de noi oportunitati
Comportament al organizarii Cauta sinergia dintre diferitele componente ale organizatiei atit pe orizontala cit si pe verticala Cercetarea interesului unitatii descentralizate
Natura muncii Necesita un efort gradat de creativitate si originalitate Necesita maturitate, experienta si o orientare spre control
Stil de leadership Necesita o perspecti proacti Necesita o perspecti reacti
Misiunea Cercetarea domeniilor de activitate antajoase Are drept obiectiv gestionarea unui domeniu de activitate dat
Sursa: S.C. Jain (1983), "The Evolution of Strategic Marketing", Journal of Business Research, 11, 4,409-425.
Originalitatea marketingului strategic poate fi rezumata in urmatorul mod:
- importanta acordata consecintelor pe termen lung;
- necesitatea de a utiliza elemente de informatie asupra intregii intreprinderi (resurse, public, cultura);
- recunoasterea rolurilor riate pe care le pot juca diferite produse/piete (curba vietii);
- aplicarea simultana a marketingului strategic la diferite nivele de organizare sau domeniu de activitate strategica (DAS).
Datorita clarificarilor pe care le poate aduce, marketingul strategic este de o importanta cruciala pentru a face fata mediilor schimbatoare. Aici el joaca un rol cheie in managementul strategic.
De aceea, vom prezenta mai intii un anumit numar de definitii ce privesc conceptele frecvent folosite. Procesul de ificare si strategiile utilizate la diferitele nivele ale ificarii vor fi expuse in continuare. Aceasta prezentare fi completata printr-o explicatie a metodelor de analiza strategica cel mai des utilizate.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact