StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing strategii concurentiale

Structura pietei si comportamentul firmei

STRUCTURA PIETEI SI COMPORTAMENTUL FIRMEI


Mecanismul economiei de piata este un mecanism concurential. Aceasta inseamna ca in cadrul si prin intermediul lui se confrunta producatorii si consumatorii, ofertantii si cumparatorii, dar si producatorii intre ei, consumatorii intre ei. 626e49g


Structura pietei concurentiale si comportamentul concurential
Pentru a vedea cine este in competitie cu cine si in ce sens, este util sa facem distinctia intre comportamentul firmelor individuale si tipul de piata pe care ele opereaza. Sensul uzual al  cuvantului "concurenta" se refera la comportamentul competitiv. Concurenta semnifica o situatie in care are loc o confruntare libera, completa si veridica intre agentii economici atat la nivelul ofertei, cat si al cererii de bunuri si capitaluri. Privita ca un procedeu deschis de confruntare, in care indivizii invata printr-un proces de "tatonari si erori" sa-si imbunatateasca situatia, concurenta este apreciata de unii economisti, intre care si G. von Hayek, drept "calea cea mai buna de satisfacere a intereselor tuturor, respectiv de maximizare a profiturilor pentru intreprinzatori si de maximizare a satisfacerii nevoilor pentru consumatori. Concurenta eficienta, acolo unde ea poate fi creata, este un mijloc superior de ghidare a eforturilor individuale pentru a obtine efectul benefic".

Concurenta reprezinta confruntarea dintre producatori pentru segmente cat mai mari de piata, pentru sporirea volumului vanzarilor si realizarea de castiguri ridicate si sigure. Ea exprima comportamentul specific al agentilor economici in conditiile pietei, lupta unora impotriva altora, a fiecaruia impotriva tuturor. In lupta de concurenta, un numar de intreprinzatori sunt continuu inlaturati si totodata apar altii. Printr-un filtru sever al tuturor activitatilor individuale, concurenta consacra ca sociale numai pe cele ce raspund cerintelor pietei.

Pentru  functionarea concurentei, economia de piata trebuie sa cuprinda zona dominanta a organismului social. Concurenta este posibila, in primul rand, cand preturile se formeaza liber pe piata, ceea ce face ca orice cumparator sa poata sa-si aleaga vanzatorul cu preturile cele mai avantajoase. In al doilea rand, concurenta este legata de existenta proprietatii private care asigura libertatea de actiune a agentilor economici. Daca proprietatea privata determina si accentueaza autonomia producatorului, adancirea specializarii si dezvoltarea diviziunii muncii pune agentii economici intr-o interdependenta crescanda.

In masura in care este deschisa, loiala, reglementata si supravegheata, concurenta indeplineste mai multe functii: a) stimuleaza progresul general pentru ca incita la inovatie si creativitate; b) diferentiaza agentii economici: ii favorizeaza pe cei abili, creativi si ii elimina pe ceilalti; c) duce la diversificarea ofertei, la reducerea costurilor si, uneori, chiar la reducerea preturilor; d) permite cumparatorului sa gaseasca furnizorul cel mai potrivit intereselor sale; e) daca nu este reglementata si supravegheata corespunzator poate avea o evolutie ce il dezavantajeaza pe consumator.

Analiza economica se refera atat la comportamentul concurential al firmelor individuale, cat si la structura pietei concurentiale. Conceptul de structura a pietei se refera la toate caracteristicile care pot afecta comportamentul si performanta firmelor pe o piata. Structura pietei concurentiale se refera la masura in care firmele individuale au puterea de a influenta pretul sau termenii in care produsul este vandut pe piata. Cu cat o firma individuala are mai putina putere de a influenta piata, cu atat este mai competitiva piata respectiva. Forma extrema a competitivitatii se manifesta cand firma nu are nici  o putere pe piata. Aceasta inseamna ca pe piata respectiva exista un numar mare de firme si fiecare trebuie sa accepte pretul impus de fortele cererii si ofertei. Firmele pot sa vanda cat doresc la pretul pietei pe care nu pot sa-l influenteze. Daca firma solicita un pret mai ridicat nu vinde nimic, exista suficiente firme care vand la pretul pietei.

Aceasta situatie extrema este numita structura pietei perfect concurentiale.  In conformitate cu aceasta structura de piata, firmele individuale nu trebuie sa intre activ in concurenta unele cu altele, intrucat nici o firma nu are putere asupra pietei. Abilitatea unei firme de a-si vinde produsul nu depinde de comportamentul unei alte firme. Agentii economici ce opereaza pe o piata cu concurenta perfecta nu pot modifica pretul prin comportamentul propriu.

Comportamentul concurential este un concept ce exprima faptul ca firmele se afla in competitie activa unele cu altele Firmele care se concureaza activ unele pe altele se afla pe o piata care nu are o structura perfect concurentiala. Fiind in numar mic, ele au o anumita putere reala asupra pietei lor. Fiecare firma ar putea sa-si ridice preturile si sa continue sa-i atraga pe consumatori. Asemenea firme au puterea de a decide, in limitele impuse de preferintele clientilor si de preturile produselor concurente, pretul pe care cumparatorii il vor plati.

Spre deosebire de firmele care se afla in competitie activa, cele care nu au comportament concurential considera ca singurul mod in care isi pot modifica profiturile este adaptarea prin cantitate sau a costurilor. Firmele ce actioneaza pe piete perfect competitive nu se concureaza activ una pe alta, in timp ce firmele aflate in concurenta activa nu opereaza pe o piata cu concurenta perfecta.


Semnificatia structurii pietei


In limbajul cotidian, termenii "industrie" si "piata" sunt familiari, dar acestia au definitii precise. "Piata" semnifica un sistem sau o retea de relatii de vanzare-cumparare, un "spatiu" in care cumparatorii si vanzatorii pot negocia schimbul unui bun. O industrie este constituita din totalitatea firmelor care produc un produs bine definit sau o gama de produse inrudite.

Distinctia intre piata si industrie este importanta pentru clarificarea problemelor cererii. Curba cererii pietei pentru orice produs este curba cererii cu care se confrunta industria care produce bunul respectiv. Atunci cand o firma adopta decizia de productie si vanzare trebuie sa cunoasca ce cantitate dintr-un bun poate vinde ea la preturi diferite. Preocuparea principala a firmei este nu curba cererii pietei pentru produsul industriei, ci mai degraba curba cererii la firma pentru produsul acestuia. Daca firma cunoaste curba cererii cu care ea se confrunta, inseamna ca are informatii privind vanzarile sale la fiecare pret pe care l-ar putea solicita si poate calcula veniturile potentiale. Daca se cunoaste si costul, se pot calcula profiturile asociate fiecarui nivel de productie. Cu aceste informatii, firma poate determina productia care maximizeaza profiturile.

Caracteristicile care afecteaza comportamentul si performanta firmelor ce vand pe o piata si definesc structura de piata sunt si cele care determina relatia dintre curba cererii pietei pentru produsul industriei si curba cererii pentru o firma ce actioneaza intr-o anumita industrie.

Principalele structuri teoretice de piata care sunt pe larg analizate sunt  concurenta perfecta, monopolul, concurenta monopolistica si oligopolul.. Pe langa acestea, un anumit spatiu se acorda monopolului bilateral si monopsonului.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact