StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » economie » bancile in economie » Prevenirea si combaterea spalarii banilor

Elemente favorizante

in prezent, principalele elemente care favorizeaza spalarea banilor sunt considerate a fi:
Online banking-ul si cazinourile de pe Internet - tot mai multe institutii financiare ofera in ziua de azi servicii de online banking de tipul electronic/internet/mobile banking. Dar realizarea de tranzactii financiare prin intermediul Internetului nu reprezinta in sine un nou risc, ci amplifica riscul traditional de spalare a banilor. Riscul conventional" de spalare a banilor este agravat de trei caracteristici ale Internetului, care impreuna pot duce la ingreunarea activitatii fortelor de ordine, si anume: (1) usurinta cu care acesta permite accesul la diverse operatii; (2) depersonalizarea relatiei banca-client; si (3) rapiditatea tranzactiilor electronice.
. Relatiile de corespondenta intre banci11 - Potrivit unui raport intocmit de Subcomisia Permanenta privind Investigatiile a Senatului Statelor Unite ale Americii , bancile americane, prin conturile corespondente deschise bancilor straine, au facilitat intrarea fondurilor murdare in sistemul financiar american. Conturile corespondente din Statele Unite au oferit bancilor straine corupte sau nereglementate corespunzator, precum si clientilor acestora, acces direct la sistemul financiar american, precum si posibilitatea de a misca in mod liber fonduri, atat in interiorul Statelor Unite, cat si in exterior.
. Private banking13 - reprezinta un risc sporit din punctul de vedere al spalarii de bani din urmatoarele motive: rolul bancherilor din acest sector in ceea ce priveste apararea clientilor, sustinerea ideilor, cauzei acestora; o clientela extrem de puternica, fapt ce descurajeaza intrebarile dificile; o cultura a discretiei; reglementari extrem de permisive si caracterul competitiv al sectorului.
» Asa-numitele trust"-uri si alte entitati asemanatoare14. Usurinta cu care acestea pot fi constituite, precum si dificultatea cu care pot fi obtinute informatii referitoare la proprietarii lor, permit ascunderea adevaratilor beneficiari/proprietari ai bunurilor/averilor derivate/asociate cu activitati criminale. In Romania se utilizeaza in prezent notiunea de grup" in raportarile si documentatia bancara. Avocatii/notarii, conilii, si alti profesionisti care ofera sfaturi financiare au devenit elemente obligatorii/uzuale ale schemelor complexe de spalare a banilor. Numiti si portari", deoarece pot permite/bloca accesul criminalilor la diferitele functii care ii pot ajuta cu ascunderea si miscarea fondurilor ilegale, profesionistii din domeniul conil si juridic ofera asistenta la infiintarea trust'-urilor sau altor entitati similare, la achizitionarea/vanzarea de proprietati, la derularea de tranzactii financiare (depunerea sau retragerea de numerar in numele clientului, operatii de schimb valutar, emiterea si incasarea de cecuri, achizitionarea si vanzarea de titluri etc), acorda sfaturi financiare si fiscale etc. Utilizarea altor modalitati de plata decat numerarul (transferuri electronice, moneda electronica). Desi numerarul reprezinta si in prezent principala forma in care sunt generate fondurile ilegale, modalitatile de plata electronice fara numerar sunt tot mai des utilizate in fazele ulterioare ale procesului de spalare a banilor. Globalizarea - este un alt fenomen care favorizeaza spalarea banilor. O data cu aparitia si dezvoltarea unor piete globale pentru bunuri si servicii, concomitent cu declansarea revolutiei tehnologice, cu schimbarile petrecute in sectorul comunicatiilor si al transportului, cu liberalizarea sistemelor financiare, cu reducerea controlului de frontiera si cu aparitia unor noi sisteme economice orientate spre economia de piata, a fost creata posibilitatea ca raufacatorii sa actioneze la scara globala. Intensificarea tranzactiilor internationale, atat ca volum, cat si ca valoare, creeaza un mediu propice pentru ascunderea tranzactiilor fictive. Practic, fortele de ordine se gasesc des in situatia de a cauta acul in carul cu fan. Din acest moti spalarea banilor nu este numai o problema a celor mai importante centre financiare internationale sau centre financiare offshore. Nici o tara care este integrata in sistemul financiar international nu poate scapa de atentia/interesul nedorit al criminalilor.

Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact