StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
contabilitate CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atāst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitate generala

Sisteme contabile internationaleSISTEME CONTABILE INTERNATIONALE


In 1941, Institutul American al Contabililor Publici Autorizati (AICPA - American Institute of Certified Public Accountants) a definit contabilitatea ca "arta inregistrarii, clasificarii si rezumarii intr-o maniera semnificativa si in exprimare baneasca a tranzactiilor (operatiunilor) si evenimentel 424g68e or (faptelor) care au, chiar si partial, caracter financiar, precum si interpretarea rezultatelor acestor actiuni"[1].

In 1970, AICPA a statuat ca rolul al contabilitatii consta in a "furniza informatii cantitative, preponderent de natura financiara, referitoare la entitati economice si care urmeaza a fi utilizate in luarea deciziilor economice"[2].

Principiile contabile general acceptate (GAAP - Generally Accepted Accounting Principles ) cuprind conventiile, regulile si procedeele necesare pentru definirea unei politici contabile acceptate la un moment dat.

Comisia Standardelor de Contabilitate Financiara (FASB) - creata in 1973 ca organism independent are atributii fundamentale in elaborarea si punerea in circulatie a normelor practicii contabile, editand publicatia "Standardele contabilitatii financiare". Abaterile de la standarde trebuie justificate si prezentate in rapoartele financiare ale intreprinderii.

Institutul American al Contabililor Publici Autorizati (AICPA) este preocupat de practicile contabile, existand cu mult inainte de FASB.

Comisia Titlurilor de Valoare (SEC) este o agentie guvernamentala din SUA, care are competenta legala de a stabili si aplica practiciile contabile pentru comnpaniile ale caror titluri de valoare sunt oferite spre vanzare.

Comisia Standardelor de Contabilitate Guvernamentala (GASB) are competente in elaborarea standardelor contabile pentru administratiile statelor si celei centrale. GASB are influenta considerabila asupra rapoartelor financiare ale acestor entitati.


Cultura contabila si sistemul de contabilitate vest-european
Incepand din 2002 Uniunea Europeana, prin promovarea IAS doreste sa creasca libertatea de miscare a capitalului pe piata interna si sa puna pe picior de egalitate companiile Uniunii Europene in concurenta pentru resurse financiare cu alte companii pe piata mondiala de capital. Pe 13 iunie 2000, Comisia a publicat "EU Financial Reporting Strategy: the way forward" in care se solicita companiilor din Uniunea Europeana sa pregateasca situatiile financiare de sinteza in concordanta cu IAS, cel tarziu din 2005.Reglementarile Uniunii Europene[4] privindaplicarea standardelor internationale de contabilitate prevad elaborarea unui Plan de actiune pana in 2005 care sa accelereze fazele implementarii normelor de publicitate care sa asigure comparabilitatea unor situatiilor financiare ale companiilor.
Armonizarea contabila defineste procesul de perfectionare a regulilor sau normelor nationale, diferite de la o tara la alta, uneori divergente, pentru a fi facute comparabile. Problematica armonizarii contabile a fost dezbatuta intr-un articol din "International Journal of Acconting Education and Research", in urma caruia lucrarile primului grup de lucru, constituit din reprezentantii statelor membre ale acelei perioade (1971 - 1976) si care si-a desfasurat activitatea sub conducerea reputatului expert german Dr. Wilhelm Elmendorff, au fost calificate ca fiind impregnate foarte mult de concepte imprumutate din legea germana

Standardele contabile vizeaza abordarea urmatoarelor probleme:

1) Obiectivele situatiilor financiare: continut, performanta, evolutie.

2) Caracteristicile calitative ale informatiilor financiare (claritate, pertinenta, fiabilitate, capacitate de comparatie)

3) Elementele componente ale situatiilor financiare: active, pasive, veniturile si cheltuielile

4) Metodele de evaluare a elementelor componente ale situatiilor financiare.

Committee on Accounting Terminologz, Accounting Terminologz Bulletin No.1 (New York: American Institute of Certified Public Accountants, 1953

Statement of the Accounting Principles Board No. 4


GAAP=acord amplu asupra teoriei si practicii contabile la un moment dat.

REGULATION (EC)No 1606/2002 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 19 July 2002 on the application of international accounting standards, Official Journal of the European


https://www.dorinm.3x.ro/work/contabilitate/

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact