StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie
Trimite articolul prin email Falsul cu ajutorul copiatoarelor si a tehnicii de calcul : Criminologie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Falsul cu ajutorul copiatoarelor si a tehnicii de calculFalsul cu ajutorul copiatoarelor si a tehnicii de calcul

Este cunoscut ca, fotocopiatoarele sunt dispozitive de reproducere a imaginii inscrisurilor, functionand pe baza fenomenului electrostatic si al fenomenului fotoconductibilitatii.

Exista doua tipuri de copiatoare :

- copiatoare monocrome ;          

- copiatoare policrome;

Copiatoarele policrome utilizeaza anumite sisteme optice care descompun in culori imaginea inscrisului ce urmeaza a fi copiat si multiplicat si apoi, prin combinarea pulberilor de toner de culori diferite, recompun imaginea respectiva in nuantele cromatice initiale.

Copiile obtinute cu ajutorul copiatoarelor sunt de foarte buna calitate. Aceste performante ale copiatoarelor au oferit o mare posibilitate a falsificarii unor inscrisuri, fie falsificate partial, fie contrafacere , cu toate consecintele care decurg din aceasta stare de lucru.

Din aceste procedee de falsificare partiala in activitatea de expertiza criminalistica:

modificarea termenului de valabilitate a unui inscris

Acest procedeu consta in radierea, adaugirea ori retusarea cifrelor de pe inscrisul autentic, apoi se realizeaza o copie cu ajutorul unui copiator monocron sau color. Depistarea falsului este anevoioasa, pentru ca copia nu retine o mare parte a caracteristicilor necesare pentru identificare, acestea sunt:

- inexistenta scamosarii hartiei;

- imposibilitatea diferentierii materialelor de scriere dupa natura lor si nuanta de culoare;

- imposibilitatea examinarii in ultraviolet ori pe cale chimica si.a.

Un rezultat concludent al acestei examinari nu poate fi obtinut decat prin examinarea comparativa a inscrisului autentic cu acel in litigiu.

inlocuirea partiala sau integrala a textului din inscrisul autentic

Un asemenea fals se aseamana cu falsul prin acoperire de text. Pentru realizarea acestui fals se procedeaza la mascarea textului ce doreste a fi eliminat, folosindu-se in acest scop o banda de hartie alba – de forma si dimensiuni corespunzatoare. Dupa executarea xerocopiei, copia este prezentata ca fiind autentica. Mentionam elemente ce indica falsul comis prin acest procedeu:

- diferente intre scrisul nou integrat si cel depus initial pe inscris, puse in evidenta printr-o examinare grafica comparativa.

- conservarea conturului straifului utilizat pentru indepartarea textului.

- existenta pe copia xeroxata a unor fragmente din scrisul initial, neinlaturate complet de catre falsificator.

transferarea impresiunilor de stampila sau a semnaturilor de pe inscrisul autentic pe cel fals

Transferarea – fie a impresiunilor de stampila, fie a semnaturilor – se poate realiza prin doua modalitati:

- decuparea suprafetei ocupata de semnatura sau de impresiunea de stampila de pe inscrisul autentic si lipirea lor pe actul fals ;

- acoperirea textului initial cu o coala albade hartie in care s-a efectuat o „fereastra”, de forma si dimensiunile corespunzatoare ,semnatura si stampila ramase neacoperite - sunt xerocopiate pe o alta coala, completata ulterior cu scris de mana, dactilografiat.

De obicei este dificil sau chiar imposibil de evidentiat falsul, dar este posibil atunci cand colajul a fost transferat pe un formular tipizat este posibil ca imaginea liniaturii imprimate[2] sa fie ocupata de semnatura ori impresiunea de stampila, ceea ce constituie un indiciu clar de falsificare. Si la examinarea conturului de stampila, acesta prezumandu-se, de multe ori, neregulat, fapt datorat decuparii.
Falsurile totale – contrafacerile – pot fi realizate atat cu ajutorul copiatoarelor monocrome, cat si cu cele color. De regula, se recurge la falsul total in cazul actelor de studii si a altor mijloacelor de plata, imaginile acestor inscrisuri contrafacute prezentand un grad ridicat de naturalete.

Aceste falsuri sunt puse in evidenta prin examinarea microscopica,oczie cu care se constata o serie de diferente fata de inscrisul autentic astfel :

■ imaginea de ansamblu a contrafacerii are un contrast mai accentuat

■ traseele de culoare neagra contin si particule cu o alta nuanta cromatica

■ desenele sunt descrise fragmentar si au o expresivitate scazuta, ele fiind formate din granule de toner variate ca forma si inegale ca dimensiuni

■ culorile specifice ale elementelor din grafica unor desene nu sunt pure, fapt explicat prin aceea ca ele sunt rezultatul combinarii pulberilor de toner divers colorate

datorita imperfectiunii de la suprafata tamburului, spatiile albe prezinta, uneori, depuneri accidentale de toner

■ din cauza particulelor minuscule de toner dispuse pe margini, laturile liniare ale trasaturilor au un aspect zimtat

■ anumite defecte existente pe suprafata inscrisului autentic se vor regasisi pe copie s.a.

Fata de falsurile realizate cu ajutorul copiatoarelor, cele executate prin tehnica de calcul prezinta o serie de particularitati,generate de performantele de ordin tehnic ale acestora si de posibilitatile de evidentiere si de dovedire a falsului.

Reproducerea unui inscris cu ajutorul tehnicii de calcul se realizeaza prin intermediul unui dispozitiv de achizitionare a imaginii – scanner - , a unui calculator si a unei imprimante, acesta transformand impulsurile electronice primite de la calculator, intr-un text ori reprezentare grafica, pe care le tipareste pe hartie.

Indiferent de tipul de imprimanta folosit, examinarea microscopica este metoda cea mai eficienta de descoperire a falsurilor. Trebuie retinut ca o reproducere  obtinuta la imprimanta prezinta structura trasaturilor grafice complet diferita de cea a manuscrisurilor, a textelor tiparite sau dactilografiate, inclusiv a imaginilor obtinute cu ajutorul copiatoarelor.

Examinarea comparativa a actului autentic si a celui in litigiu ofera posibilitatea stabilirii falsului. La inscrisurile falsificate se constata urmatoarele :

inexistenta urmelor de adancime lasate in masa hartiei

raspandirea neuniforma a materialului de imprimare pe intreaga suprafata a traseelor

o structura policroma a culorii dominante a traseelor, culoarea fiind redata prin puncte colorate diferit[3]

marginile traseelor grafice prezinta un traseu zimtat ori in scara, in raport cu tipul de imprimanta folosit

prezenta unor puncte izolate, colorate diferit, intre spatiile albe ce separa trasaturile grafice s.a.
Colajulobtinut fiind apoi xerocopiat.(N.A.)

Sau unele desene (N.A.)

Corespunzator cernelurilor din a caror amestecare a fost obtinuta,Tratat de tehnica criminalistica,Vasile Berchesan,Marin Ruiu.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact